Geloof het of niet, maar mijn vader kwam met het idee voor dit artikel. Terwijl ik last had van een enorm gebrek aan inspiratie door het PMS probleem waar ik eerder over schreef, zei mijn vader ineens doodleuk: “Waarom schrijf je niet een artikel over botox?”. Het idee was simpel en raar, maar tegelijkertijd zo actueel dat het me helemaal niet zo een gek idee leek. Met een groot percentage Instagram modellen en influencers dat openbaar volgers meeneemt in het botoxproces en een maatschappij die het steeds meer lijkt te accepteren, deel ik vandaag mijn kijk op de botox- of plastische chirurgie trend. Wat vind ik ervan? Ben ik er fel op tegen of misschien wel van plan zelf iets te laten doen?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Ik heb meerdere keren overwogen iets aan mijn bovenlip te laten doen. Ik ben nooit fan geweest van de dikke Instagram lippen trend, maar een kleine lift in het randje van mijn bovenlip zou niet misstaan.

Het probleem is alleen dat we tegenwoordig 9 van de 10 keer ons uiterlijk veranderen door wat anderen van ons denken. Zo ontstond mijn onzekerheid over mijn lippen toen ik in de wachtkamer zat bij de “Clinica Dental” van Tony, waar hij een kiesimplantaat zou krijgen. Terwijl ik rustig op de witte, strakke bank zat in een kamer omringd met marmer en luxe, werden er op de TV voor mijn neus beelden afgebeeld van lipinjecties. De secretaresse zag dat ik aandachtig zat te kijken, waardoor ze vervolgens besloot mij van wat advies te voorzien. Dat advies is me nooit meer ontgaan, zelfs al is het al 2 jaar terug. “Je hebt mooie en best volle lippen, maar er ontbreekt bij jou wat vorm in je bovenlip. Met een klein beetje fillers kunnen we dit mooi voor je fixen.” Verbaasd greep ik naar mijn lip. Er ontbreekt vorm in mijn bovenlip? Wat? Daar had ik zelf nog nooit bij stilgestaan! Diezelfde avond keek ik minutenlang naar mezelf in de spiegel, vergeleek ik mijn lippen met de lippen van anderen en heb ik sindsdien een rare obsessie voor lippen. Het is dan ook het eerste waar ik naar kijk bij iemand. Bizar, toch?

De brutale opmerking van de secretaresse is precies de reden dat ik er nog niets aan heb laten doen. Als ik al voor zoiets zou kiezen, dan is het omdat ik dat zelf wil, er zelf achter sta en er zelf blij mee zou zijn. En niet omdat één of andere troela mij vertelt wat ik wel of niet moet doen met het randje van mijn bovenlip. Dit brengt me ook direct naar hoe ik over botox denk: Ik heb er niets op tegen, mits je er zelf echt achterstaat. We leven vandaag de dag nou eenmaal in een samenleving waar we veel kunnen doen met ons uiterlijk. Iemand direct “nep” noemen omdat hij of zij botox gebruikt kun je doen, maar dat moet je dan ook vinden van iemand die lagen make-up opdoet. Dat is tenslotte ook een manier om je uiterlijk te veranderen. We leven in 2018, met zoveel mogelijkheden (tattoos, sporten, botox, make-up, nep wimpers, etc) vind ik het persoonlijk niet meer shocking en heb ik er niets op tegen.

Nou, voordat ik verder ga, vind ik dat je wel een groot verschil kunt maken in de manier waarop je het gebruik van fillers, botox of plastische chirurgie naar buiten brengt. Er zijn genoeg vrouwen (en mannen…) die beweren niets aan zichzelf gedaan te hebben terwijl ze dondersgoed weten dat dit wel anders zit. Ik vind dat je daar fout zit. Waarom? Simpel, voor onze jongere volgers. Ik vind dat we allemaal de plicht hebben als influencer te laten zien dat iemand met alleen al 20 injecties in het gezicht geen goed beeld is van de werkelijkheid. Het wordt pas echt erg als een meisje van 16 zich vergelijkt met een Kylie Jenner, die van top tot teen veranderd is en een uiterlijk heeft dat simpelweg voor de meerderheid niet haalbaar is. Transparantie vind ik hier heel belangrijk. Daarnaast is het ook maar de vraag of je echt wilt meedoen aan de grote massa die oneindig streeft naar perfectie. Ik noem geen namen, maar ik ken genoeg grote influencers die er min of meer allemaal hetzelfde uitzien. Is dat dan wat je echt wilt?

Een ander argument dat mij tegenhoudt is dat trends komen en gaan. We zijn al een paar jaar geobsedeerd met enorm grote, volle lippen, maar ik ben er zeker van dat dit vanzelf weer overwaait. Toen ik jonger was begon heel celebrity land spontaan aan borstvergrotingen (weet je nog, Heidi Montag?), terwijl kleine borsten tegenwoordig ineens weer helemaal hip zijn. Ik weet nog dat ik me vroeger enorm druk kon maken om mijn cup en een borstvergroting mijn enige redding leek, waarna ik ineens weer allemaal lelijke punten aan mijn neus kon opnoemen. Zou ik mezelf aan al mijn onzekerheden toegeven en alle trends volgen, dan herken je me over een paar jaar niet meer terug.

Kortom, nee, ik heb niets tegen plastische chirurgie, botox of fillers, maar ik ben er ook geen enorme fan van. Ik vind het enorm zonde dat iedereen steeds meer op elkaar gaat lijken en vind extreem opgeblazen lippen of een strak en expressieloos voorhoofd zelfs geen gezicht. Maar, hey, als jij dat mooi vindt, dan ben ik wel de laatste die je tegenhoudt. Als ik al iets zou laten doen in de toekomst dan is dat omdat ik er zeker van ben dat het iets is dat ik wil doen, iets dat niet over een paar maanden weer overwaait. Het zou dan ook altijd iets kleins zijn. Niet omdat ik geen onzekerheden heb, maar meer omdat ik mijn eigen identiteit niet wil verliezen. Ik ben wie ik ben, daar ben ik trots op!

Hoe denk jij over botox en plastische chirurgie?

Liefs,

Lau