Het bereiden van de zoete aardappel is makkelijker dan je denkt. Wat zeg ik, de ultieme luie student, heb daar zelfs een foefje voor! Volg onderstaande stappen en je zoete aardappel is binnen 8 minuten klaar om geserveerd te worden (en je hebt er geen oven voor nodig).

Toch is dat niet de enige manier om een zoete aardappel te bereiden. In tegen deel: met deze awesome potato kun je zoveel, dat je voorlopig wel zoet (ha ha!) bent met het uitproberen van zoete aardappel gerechtjes.

Laten we beginnen met de makkelijkste manier:

Wil je een snelle gezonde hap, dan is dit dé manier om je zoete aardappel te bereiden.

Bron

Gepofte zoete aardappel uit de magnetron

Hoewel ik thuis in Nederland meer van was van de ovenversie die hieronder vermeld staat, merk ik dat in Spanje ik steeds vaker grijp naar de ‘makkelijke’ oplossing. Wanneer ik namelijk hongerig als een beest van de sportschool en boodschappen terug kom, is een uur wachten op mijn eten wel het laatste waar ik zin in heb. Wil je een snelle gezonde hap, dan is dit dé manier om je zoete aardappel te bereiden. Super easy!

Hoe?

1. Spoel de zoete aardappel af onder de kraan en zorg ervoor dat je hem goed schoonmaakt.

2. Droog de aardappel af en prik er met een vork meerdere gaatjes in, zodat de hitte direct vrij kan komen.

3. Plaats de aardappel op een bordje en stop hem, afhankelijk van de grootte, zo’n 6 (voor een hele kleine) tot 10 (een grote) minuten in de magnetron op 800 Watt.

4. Een zoete aardappel rond de 250 gram is meestal goed na zo’n 8 minuten. Draai hem op de helft even om zodat beide kanten goed garen.

Klaar is kees!

Wanneer je namelijk meerdere aardappels moet bereiden, is de oven zoete aardappel de perfecte oplossing.

Bron

Zoete aardappel uit de oven

Zoals ik al zei maak ik deze versie vaak wanneer ik thuis in Nederland met mijn ouders eet. Wanneer je namelijk meerdere aardappels moet bereiden, is dit natuurlijk een veel handigere manier dan het bovenstaande. Het duurt even voordat je aardappel op je bord ligt, maar veel werk kost het niet. Kun je bijvoorbeeld mooi een rondje gaan hardlopen in de tussentijd!

Hoe?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

2. Spoel de zoete aardappel af onder de kraan en zorg ervoor dat je hem goed schoonmaakt.

3. Droog de aardappel af en prik er met een vork meerdere gaatjes in, zodat de hitte direct vrij kan komen.

4. Smeer met een kwastje de aardappels in met kokos- of olijfolie.

5. Leg ze in een ovenschaal, plaats zodra de oven warm is, ze voor zo’n 45 minuten in de oven. Mocht je hele brede aardappels hebben, kan het verstandig zijn ze een minuut of 3 langer te doen. Om te controleren of ze gaar zijn of niet, kun je met een satéprikker in het midden van de aardappel prikken. Glijd je hier makkelijk doorheen, dan is hij klaar. Wil je er zeker van zijn dat ze goed garen, snijd dan elke aardappel door de helft voor je ze in de oven plaatst. Op deze manier worden ze zeker zacht.

6. Zodra de tijd om is kun je ze direct serveren, eventueel met wat peper of zout naar smaak.

Eetsmakelijk!

Met maar 97 kcal per 100 gram is de zoete aardappel de manier om verantwoord te snacken.

Zoete aardappel frietjes

Patat, wij Hollanders zijn er gek op. Lekker makkelijk, even snel een patatje halen bij de Belgische patatkraam. Helaas zijn deze patatten, frieten, of hoe je het ook wilt noemen, niet zo gezond. Gelukkig is daar nu de oplossing voor: zoete aardappel frietjes! Met maar 97 kcal per 100 gram is de zoete aardappel de manier om verantwoord te snacken. Ze zijn weliswaar niet zo knapperig als diegene in het oud gebakken frituurvet, maar ze zijn wel héél erg lekker. Zeker één van mijn favorieten.

Hoe?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

2. Begin op tijd met het klaarmaken van de aardappel. Was de aardappelen allereerst goed af en begin ze vervolgens in lange, dunne reepjes te snijden. De schil kun je gewoon laten zitten, die maakt de patatjes zelfs erg lekker!

3. Zodra de aardappelen gesneden zijn laat je ze minstens een uur in koud water weken. Hierdoor zullen ze iets knappiger worden.

4. Laat ondertussen (in het geval dat je geen vloeibare kokosolie bezit) een beetje kokosolie smelten in een pannetje en vet de patatten hier goed mee in.

5. Vervolgens verdeel je de patat over de bakplaat en laat je ze voor zo’n 30 tot 35 minuten in de oven.

6. Strooi na afloop wat zout en peper of eventueel andere kruiden erover heen.

Genieten maar!

Naast de bovengenoemde methodes, zijn er nog talloze andere manieren om creatief aan de slag te gaan met de zoete aardappel.

Naast de bovengenoemde methodes, zijn er nog talloze andere manieren om creatief aan de slag te gaan met onze grote vriend (oftewel de zoete aardappel). Maak bijvoorbeeld een gezond en romig soepje, knapperige chips of aardappelpuree. De keus is aan jou!

Één ding is zeker: van die zoete aardappel krijg je niet snel genoeg.

Wat is jouw favoriete manier om zoete aardappel te bereiden?

Liefs,

Lau