Één van mijn grootste zorgen is de angst om geblesseerd te raken, zoals waarschijnlijk bij de meeste hardlopers onder ons. Vorig jaar was dit dan ook exact het geval door onvoorzichtig en vooral ondoordacht gedrag, eigen schuld dikke bult. Inmiddels houd ik mij braaf aan mijn (eigen opgezette) schema en gaat het tot nu toe verrassend goed. Toch blijft hardlopen, zelfs wanneer je het voorzichtig opbouwt, een erg blessuregevoelige sport en kunnen pijntjes en kwaaltjes simpelweg niet vermeden worden. Wel kunnen we de kans op deze vervelende blessures zo veel mogelijk verkleinen, wat ik maar al te graag doe. Meerdere mensen hebben mij onlangs gewezen op de zogenaamde ‘Compressie kousen’, die mij wel eens zouden kunnen helpen met een sneller herstel en mij vooral meer steun zouden bieden tijdens het rennen. Wie wilt dat nou niet? Daarom stond ik open om deze compressie kousen te testen. Vandaag nemen we een dieper kijkje op wat het nou precies is, hoe het in zijn werk gaat en natuurlijk mijn ervaringen met de Herzog Medical compressie kousen.

DSC_0061‘Pretty in pink’ is what they say, right…

Wat is een compressie kous?
Een compressiekous biedt, zoals de naam al zegt, steun. Wanneer de kous precies zo is afgesteld op jouw maat geeft het een druk op de kuit en enkel- iets wat wel eens een erg positief effect kan hebben op jouw hardloopresultaten. De druk is verdeeld van de enkel tot de knie, waarbij er meer druk op de enkel ligt dan het bovenste gedeelte van het been. Er zijn inmiddels talloze kleuren en merken op de markt verkrijgbaar, ik testte de Herzog Medical Compressiekous.

Hoe gaat het in zijn werk?
De druk die de kous creëert zorgt ervoor dat het bloed als het ware omhoog gepompt wordt naar je bovenbeen, wat de doorbloeding in het onderbeen stimuleert. Om energie te bieden aan de spieren zijn er voedingsstoffen en genoeg zuurstof nodig: de compressiekousen helpen bij het optimaliseren van een goede doorbloeding wat deze voedingsstoffen en zuurstoffen creëert. Deze doorbloeding zorgt er daarbij ook voor dat de afvalstoffen, die ontstaan tijdens het verbrandingsproces, worden afgevoerd. Dit zorgt weer voor sneller herstel, iets dat altijd mooi meegenomen is natuurlijk! Doordat de kuit als het ware op zijn plaats wordt gehouden ontstaan er minder zijwaartse bewegingen en trillingen die tot spierscheurtjes kunnen lijden. Zou dit echter toch het geval zijn dan is de compressiekous weer ideaal voor het verstevigen en op zijn plaats houden van zo’n spierscheurtje, wat zorgt voor een sneller herstel.

DSC_0057 (2)Bovenstaande foto is overigens genomen na afloop van mijn 15 kilometer run- de krampachtige lach, vermoeide spillebenen en verkrampte handjes zeggen genoeg ;-)

Mijn ervaringen 
Zaterdag stond mijn lange afstandloop op de planning, het ideale moment om de kousen ook daadwerkelijk eens te testen. Bij het tevoorschijn halen van mijn roze nieuwe vrienden moest ik stiekem wel even lachen. Het was wennen, dat sowieso, maar ergens had ik het gevoel dat ik toch ietsje voor paal liep. Het is mij echter wel opgevallen dat ik de laatste tijd steeds meer hardlopers met deze kousen zie, zowel mannen als vrouwen. De witte en zwarte variant zijn wat minder opvallend en daar zou misschien toch mijn keus, achteraf, eerder naar uitgaan.

Vastberaden stopte ik mijn voet in één van de kousen, een beweging die toch iets minder soepel ging dan gepland. De kousen zijn natuurlijk gemaakt om steun te bieden op de juiste plaatsen waardoor het aantrekken ervan nog een hele uitdaging is. Na enorm veel geklungel had ik beide sokken aan en even was ik bang dat de sokken zouden gaan knellen tijdens mijn run (remember mijn actie tijdens de #WOTN loop, waar ik in mijn frustratie mijn knieband eraf trok omdat hij te strak zat?). Toch besloot ik het erop te wagen, ze waren immers op mijn doorgegeven maten afgestemd. Nieuwsgierig begon ik met hardlopen.

Zoals al op internet van tevoren werd verteld voelde de kous stevig aan, elke stap was als het ware alsof ik een extra steuntje ‘in de rug’ kreeg. Na enkele minuten was ik al compleet gewend aan het gevoel van de kousen en ik had totaal geen last van de druk die het gaf op mijn kuit. In tegenstelling tot wat ik gedacht had (afgeknelde pootjes!) voelde het juist heel fijn aan. Gek genoeg voel je dat het bloed ietwat meer naar je bovenbenen wordt gedrukt waardoor lopen mij net wat steviger afging. Vrijwel tijdens de volle 15 kilometer heb ik geen last gehad van pijntjes in mijn benen. Toeval of niet, opmerkelijk is het wel. Ik heb het gevoel dat ik net wat stabieler rende dankzij de kousen, waardoor ik ook minder snel een verkeerde pas en houding aannam. Met een tevreden gevoel arriveerde ik thuis, waarna tot mijn opluchting het uitrekken van de kousen een stuk gemakkelijker ging dan het aantrekken ervan ;-).

De ultieme test kwam na afloop van mijn training: het herstel zou namelijk sneller gaan. Normaal heb ik na het hardlopen geen spierpijn, tenzij ik dus zoals in dit geval een langere afstand loop dan ik gewend ben. Tot mijn verassing had ik de volgende dagen nergens last van (afgezien van een moe lichaam in het algemeen)- iets wat ik echt een enorm pluspunt vind.

DSC_0065-1Stap voor stap iets dichter bij mijn doel van de Dam tot Dam onder de 1:30:00! Yes!

Conclusie
Ik zou de compressiekousen zeker aanraden voor ieder die wat meer stabiliteit zoekt. Vooral voor mensen met kuitklachten, spierverrekkingen, scheenbeenblessures en/of krampen kan dit extra veel steun bieden. Zelf zijn mijn knieën altijd een probleem gebied, maar met het gebruik van de kousen had ik het gevoel dat de klap die mijn benen te verduren hadden minder werd en ook hierbij dus van pas kwam. Het snelle herstel is al helemaal iets waar ik enthousiast over ben. Voor mij zijn de compressiekousen een ideale uitkomst voor mijn lange afstand runs. Voor de kortere afstanden heb ik ze naar mijn mening niet nodig, maar tijdens de lange lopen mistte ik een vorm van stabiliteit: precies wat in dit geval de compressiekousen mij konden bieden. Ik ben fan, al moet ik nog wel wennen aan de ‘clown-looks’ die het met zich meebrengt. Ik vind het wel wat hebben zo’n opvallende kleur, maar misschien aan te raden om voor je eerste paar een neutrale kleur uit te kiezen ;-).

P.S. Na mijn mislukte poging tot het aantrekken van de kousen kwam ik erachter dat er een speciale handleiding online te vinden is. Dat is nou jammer, zo na afloop van mijn run, net te laat!

De Roze Herzog Pro compressiekousen die ik draag kost bij de meeste online winkels € 49,95. Voor meer informatie over de compressiekousen kun je een bezoekje brengen aan http://herzogmedical.com/. Het merendeel sport/ hardloopzaken verkoopt de Herzog Compressiekousen.

 

Gebruik jij zelf compressiekousen?
Volg Runninglau ook via BloglovinTumblrInstagram en Facebook of schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

 

Liefs,

Lau