Lijk je ook eeuwig verkouden te zijn? De volgende tips zorgen ervoor dat je weerstand weer een boost krijgt en laat dat vervelende gevoel hopelijk snel verdwijnen!

Geef je lichaam de rust die het nodig heeft

Ik weet het, het is verschrikkelijk aantrekkelijk om alsnog een rondje te gaan rennen of om toch even de sportschool te pakken. Dat half uurtje kan toch niet veel slechts doen? Wees verstandig en doe het niet. Grote kans dat dat ene halfuurtje je lichaam toch net er weer even voor zorgt dat je je nóg vermoeider voelt en het nog langer duurt voordat je hersteld. Een wandeling of even een luchtje scheppen kan natuurlijk nooit kwaad: de frisse lucht kan er zelfs voor zorgen dat je je wat beter zult voelen na afloop. Wist je trouwens dat ziekteverwekkers een kleinere overlevingskans hebben in de frisse buitenlucht dan bijvoorbeeld in de sportschool? Zorg er dus voor dat, in tijden dat je je beter voelt, je ook regelmatig buiten actief te werk gaat. Geef die vervelende virusjes geen kans!

Beperk de koffie, frisdrank en (geraffineerde) suiker inname

Op futloze momenten als deze ben je eerder geneigd om naar een grote bak koffie te grijpen of een blikje Cola open te trekken. Doe dit niet! Hetgeen zorgt misschien voor een energietoename op het moment zelf, maar dit is enkel schijn. Binnen enkele uren daalt je suikerspiegel weer en voel je je nog futlozer dan voorheen. Bah!

Drink genoeg water

Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen in het lichaam worden afgevoerd. Wanneer er sprake is van minder afvalstoffen in het lichaam kan het lichaam zich focussen op het tegengaan van ziekteverwekkers, wat dus zeker gunstig is voor onze weerstand.

Was je handen

Bouw je weerstand en afweersystemen op door regelmatig je handen te wassen. Niet alleen zijn de dingen die wij in het dagelijks leven aanraken vaak vol met bacteriën, ook zijn de mensen om ons heen een ware uitdaging voor de weerstand. Zorg er dus voor dat je vaak je handen wast.

Eet voldoende eiwitten

Wanneer je lichaam iets minder sterk is dan normaal of wanneer je gewoon niet zo lekker in je vel zit zijn eiwitten extra belangrijk. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die een sleutelrol spelen in het goed functioneren van het immuunsysteem.

Ontspan

Dit vind ik zelf nog wel eens enorm lastig. Plannen plannen plannen, ik doe niet anders. Nou zijn dit vaak maar al te leuke dingen en geniet ik er volop van, maar door de drukte vergeet ik simpelweg een momentje voor mezelf in te plannen. Zonder jezelf zo nu en dan een momentje rust te gunnen is bewezen dat je je weerstand verlaagt. Plan dagelijks minstens een half uurtje vrij en dan bedoel ik niet om alle social media af te surfen. Neem een grote kop thee en ga lekker even lezen of door wat tijdschriften bladeren. Kom tot rust!

Beperk de alcohol inname

Tijdens de zomertijden worden er net wat meer glaasjes alcohol gedronken dan normaal. Een lekker glaasje Sangria bij de tapas, een biertje op het terras of een paar shotjes tijdens het uitgaan. Voor mij is mijn alcohol feestje van het afgelopen weekend dan ook net even de druppel geweest die de emmer deed overlopen. Alcohol vergt veel van je lichaam en je lichaam moet harder en langer werken om het af te breken, wat je weerstand weer verlaagt.

Denk positief!

Onderzoek heeft uitgewezen dat negatief denken werkelijk waar van grotere invloed is op het immuunsysteem dan wij denken. Zo kan angst, stress en haat je lichaam verzwakken omdat je lichaam stresshormonen aanmaakt die de weerstand vervolgens weer verlagen. Probeer dus, hoe vervelend je je misschien ook voelt, het positieve van de situatie in te zien. Dit is namelijk een perfecte kans voor een nieuwe, gezonde start, toch?

Eet zo puur mogelijk

Het is nou eenmaal een feit dat pure, natuurlijke producten de meeste vitamines en mineralen bevatten. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk onbewerkte producten binnenkrijgt, het liefst zo gevarieerd mogelijk. Een leuke leidraat is bijvoorbeeld om wanneer het op groenten neerkomt zo kleurrijk mogelijk te eten. Zo ben je er zeker van dat je van alle verschillende groenten de gezondheidsvoordelen meepakt.

Heb jij nog geheime tips voor het verhogen van de weerstand?

Liefs,

Lau