Wat moet je weten voor je een kat in huis neemt? Inmiddels delen Toon en ik het huis 4 maanden met het pluizenbolletje genaamd Lynn, al voelt dit al véél langer. Zodra je aan een huisdier begint is het beestje simpelweg niet meer weg te denken, hij wordt deel van de familie. Hands up als je een cat freak (to be) bent!

Zoals jullie weten ben ik een behoorlijke regeltante en wil ik het liefst alles zo goed mogelijk doen. Zo dus ook de opvoeding van de onze furry baby (oh wat een woordkeuze, Lau). In de week dat we Lynn besloten te adopteren heb ik me rot gezocht naar informatie over kittens en videos bekeken totdat Tony gek van me werd. Ondanks dat we bij mijn ouders thuis altijd een kat hebben gehad waren er werkelijk zoveel dingen die ik niet wist!

Mocht je overwegen een harige vriend te adopteren in de toekomst, dan kan dit artikel je nog wel eens van pas komen. Pak je notebook en pen erbij, want de volgende tips en weetjes kunnen je veel gedoe besparen!

Eten op het toilet is een NO GO!

Eten en drinken moet ver van de kattenbak afstaan. Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld, net zoals de mens. Heb jij wel eens overwogen je broodje kaas op het toilet op te eten? Precies, ik dacht het niet. Katten denken er precies hetzelfde over, dus plaats de eet en drink bak niet vlak naast de kattenbak. Die kattenbak moet trouwens idealiter elke dag verschoond worden, want rondlopen in je eigen drollen is ook geen feestje.

Foto van waterbak kat

Water en eten gescheiden

Katten hebben de waterbak het liefst ver van hun eten af. Dit is te wijden aan hun natuurlijk instinct, in de natuur komt het zelden voor dat ze hun eten direct naast een waterbron vinden. In de ideale situatie koop je een waterfonteintje speciaal voor katten (te koop op bijv. Amazon), omdat katten automatisch meer gaan drinken bij stromend water. Ze hangen niets voor niets zo graag onder de waterkaan!

Beschik je niet over een fonteintje, zorg er dan voor dat je elke dag het water ververst. Ook kan het een goed idee zijn om meerdere bakjes water door het huis te zetten. Genoeg drinken helpt bij het behouden van een gezonde, blije kat!

Kijk uit voor giftige voedingswaren

Dat honden niet tegen chocola kunnen is algemene kennis, maar dat katten ook behoorlijk ziek of zelfs permanente schade op kunnen lopen van bepaalde voeding is minder bekend. Ik moest er op de vervelende manier achterkomen, toen ik al lachend een video op Instagram plaatste van Lynna die met een druif aan het spelen was. Toen ik na tientallen paniekberichtjes met het bericht ´Druiven zijn giftig voor katten!´ de druif wilde afpakken, was hij al opgegeten.

Katten kunnen niet tegen cacao, alcohol, melk, tomaat, kaas, rauwe eieren, druiven, rozijnen, ui en knoflook. Rauw(e) vlees en vis zijn de meningen over verdeeld, maar er wordt gewaarschuwd voor ziektes en virussen. Er zijn altijd uitzonderingen waarbij dieren wél goed reageren op bovenstaande producten, maar dit kan zomaar van de één op de andere dag veranderen. Het eten van druiven kan bijvoorbeeld leiden tot permanente leverschade en zelfs de dood. Bij de één gaat het om één druif, terwijl andere katten er tien eten en nergens last van hebben. Ik zou het risico dus niet nemen!

Foto van interieur, apenkooi

Apenkooien

Wil je dat jouw kat een happy en gelukkig leven leidt thuis? Maak je huis dan helemaal cat proof voordat de kat bij je komt wonen.

Katten vinden het fijn om een parcours door de woonkamer af te leggen, net zoals het spelletje apenkooi dat je vroeger altijd tijdens gym speelde. Zet bijvoorbeeld het kastje naast de bank, naast het kastje de krabpaal en zorg dat de krabpaal weer bij dicht bij de eettafel komt. Zo kan je kat vrij bewegen, van hot naar her springen en wordt het leven een waar kattenfeestje.

PS Een kartonnen krabblok (zoals links onder afgebeeld in de foto) zal, naast een krabpaal, ervoor zorgen dat je kat de meubels met rust laat. Deze komt van de Flying Tiger.

Foto van verstopplek voor de kat

Geef de kat een verstopplek

Katten houden van dozen, hokjes, holletjes en praktisch alles wat als een schuilplaats door kan gaan. Mocht je net een nieuwe kat in huis nemen, zorg er dan voor dat de kat een plekje krijgt waar hij zich terug kan trekken.

Een krabpaal met holletje is een goed idee of een overdekt mandje. Katten vinden het fijn om vanuit daar uit te kunnen kijken op de mensen, zodat ze een mooi overzicht houden van wat er gaande is. Richt de opening van de krabpaal dus bijvoorbeeld altijd naar de woonkamer toe.

Mocht je een krabpaal scoren, dan geldt: hoe hoger de krabpaal, hoe beter! Ik kocht deze geweldige krabpaal van 2,48m hier en Lynn slaapt elke avond op de hoogste verdieping. Dat laat maar weer zien hoe fijn katten hoogtes vinden.

Foto van Laura die Lynna aait

Katten zijn geen honden, maar..

Vaak wordt er gedacht dat katten geen tot weinig aandacht nodig hebben, omdat ze niet zoals honden drie keer per dag uitgelaten moeten worden. Het klopt dat de ene kat onafhankelijker is dan de andere (zo was onze Main Coone vooral een buitenkat), maar de meeste katten hebben veel meer aandacht nodig men denkt.

Katten maken zich vaak onafhankelijker met de tijd door de manier waarop baasjes de kat behandelen (of juist niet behandelen).

Behandel jij je kat net zoals je dat bij een hond zou doen, dan zul je zien dat jouw furry friend je elke keer als je weer thuiskomt bij de deur staat op te wachten en actief aandacht en interactie zoekt. Je kunt katten zelfs trucjes leren zoals apporteren of een pootje geven.

Voeden

In de eerste maanden wordt aangeraden om altijd eten klaar te hebben staan voor de kitten, omdat ze dan nog volop in de groei zitten. De kitten eet dan kleine hoeveelheden verspreid over de hele dag, in plaats van grote porties in één keer.

Zodra de kat ouder is dan 6 maanden kun je gaan werken met vaste eettijden. In de ideale situatie is dit 2 keer per dag. Op die manier verklein je de kans op obesitas, een serieuze ziekte die bij veel huiskatten (en vooral binnenkatten) voorkomt.

Een bolle kat is misschien schattig om te zien, maar het is alles behalve schattig als hij door zijn overgewicht elke week bij de dierenarts beland. Uiteindelijk willen we allemaal dat onze kat zo lang mogelijk bij ons is, niet waar?

Foto van spelende kat

Speeltijd

Je kunt zoveel speeltjes kopen als je wilt, maar het enige waar de kat écht mee wilt spelen, is met jou. Door te spelen met de kat creëer je niet alleen een band, ook is het nodig om het beestje gezond te houden.

Stilliggende speeltjes lijken totaal niet op wat ze in de natuur meekrijgen: muizen, vliegen, vogeltjes, noem maar op. Door jezelf te betrekken bij het spelen van de kat zul je zien dat de kat veel enthousiaster wordt. Dit is nodig om de kat in vorm te houden, zijn energie kwijt te kunnen en om depressie te voorkomen.

Dat lees je goed. Katten die de hele dag in een appartement opgesloten zitten zonder interactie met hun baasje of andere katten kunnen zelfs depressief worden. De kat wilt dan niemand meer zien, niets horen en heeft geen zin meer in eten. Trek niet te snel conclusies als je deze symptomen herkent bij jouw kat, want een ziekte kan ook de oorzaak zijn. Check daarom altijd eerst even bij de dierenarts.

Het is aan te raden om minimaal 2 speelsessies van 10 minuten per dag te houden met je kitty. Heb je hier geen tijd voor? Overweeg dan om een tweede kat te adopteren, zodat ze in ieder geval elkaar hebben om mee te spelen en kattenkwaad mee uit te halen ;-).

Foto van gapende kat

Oerinstinct

Aansluitend op wat ik hierboven noemde, kun je het best een routine creëren voor je kat. Zo voorkom je vervelend gedrag zoals dingen kapotmaken of overmatig miauwen. Fijn voor zowel het baasje als de kat zelf!

In de meest ideale situatie speel je 10-15 minuten met je kat, geef je daarna het eten en laat je hem dan met rust zodat hij kan slapen. Doe dit twee keer per dag en je wakkert het oerinstinct bij de kat op: Jagen, eten en slapen. Zo heb je minder kans op miauwen en vervelend gedrag als jij op één oor ligt!

Foto van Lynna

Choose wisely!

Katten hebben allemaal een eigen personaliteit, net als mensen. De ene kat is wat verlegen, de andere kat een druktemaker en sommigen zijn een mix van beiden.

Als je net een kat adopteert kies dan op basis van persoonlijkheid, niet uiterlijk. Zoek jij een hele aanhankelijke kat die altijd uit is op knuffels? Dan is de kat die direct op je af komt om je een kopje te geven in het asiel een goede keus.

Dit betekent niet dat de rustigere katten geen aanhankelijke katten kunnen zijn, soms zijn deze katten door omstandigheden namelijk schuchter, maar het blijft iets om mee rekening te houden. Als jij de “knuffelbaarheid” van een kat namelijk echt zo belangrijk vindt dat zou het heel naar zijn als je er na een paar maanden de kat terug brengt naar het asiel omdat hij niet aan jouw verwachtingen voldoet.

Maakt het jou niet uit? Kies dan juist voor een iets rustigere, verlegen kat uit het asiel. Deze beestjes hebben vaak meer moeite met het vinden van een baasje. Een paar maanden aan liefde en aandacht kunnen wonderen doen.

Heb jij een kat of ben je aan het nadenken over het adopteren van een kat?

Liefs,

Lau

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: