Toen ik gisteren in het vliegtuig van Málaga naar Amsterdam in één klap het Marathon Revolutie boek uitlas kreeg ik het spontaan heet. En nee, dat kwam niet omdat ik nog best een beetje ziek ben. Het boek staat vol met tips en adviezen over wat je wél en niét moet doen tijdens de training voor een marathon en ik realiseerde me dat ik heel veel van die dingen, ondanks dat ik ze dondersgoed weet, inderdaad niet doe. Óók realiseerde ik me ineens dat de New York City marathon over 5 weken is.

Vijf

Weken.

Dit mag niet gebeuren

Laten we even terugblikken op de afgelopen 11 weken. Het gaat niet slecht met de marathonvoorbereiding, helemaal niet, maar toch merk ik dat ik – als ik zo door ga – ongemerkt weer mijn fouten van vorig jaar herhaal. En dat mag NIET gebeuren. Niet tijdens de New York City Marathon. Niet tijdens de wedstrijd waar ik 6 jaar terug al over fantaseerde. Er moest ingegrepen worden. En wel meteen.

En dus zit ik hier, aan mijn havermoutje met kaneel, banaan en amandelmelk na een nacht van 10 (!) uur slaap.

Mijn grootste valkuil

Mijn grootste valkuil wanneer het aankomt op hardlopen is niet het rennen zelf, maar de factoren eromheen. De factoren die misschien nog wel belangrijker zijn voor de hardloper: rust, slaap, no-stress en gezonde voeding.

Ik mag mijn handen dichtknijpen dat ik na al het blessureleed van het afgelopen jaar al tot week 11 van de 15 weken ben gekomen zonder pijn of last. Ondanks de gezonde, fitte zomer ging het de afgelopen weken weer de mist in. Na 2,5 maand in Spanje moest ik ineens weer minimaal één keer per week reizen en mijn vertrouwde routine verlaten. Ik kwam de afgelopen weken weer om in de stress. Had een hoge hartslag, non-stop, at shit (amper groenten, amper fruit, vooral veel broodjes jamón) en sliep weinig. Heel weinig. Nachten van 2 tot 5 uur waren eerder regelmaat dan uitzondering. Dit in combinatie met meerdere vluchten en reisjes (per week) zorgde ervoor dat ik vorige week zondag knock-out in bed belandde. Zelfs ademen voelde al vermoeiend aan. Het was dé wake-up call die ik nodig had, zo 6 weken voor de marathon, een wake-up call die ik met beiden handen aanpak.

Vanaf gisteren is het menens en is er geen weg meer terug. Of ik doe dit, of ik kan de marathon van New York City sowieso op mijn buik schrijven. Geen excuses en geen smoesjes meer.

De IT’S NOW OR NEVER pre-marathon to do list 

Aangezien ik een control freak ben werkt er niets beter dan het maken van lijstjes. Ik maakte het volgende lijstje voor mezelf waar ik me de komende 5 weken voor de marathon aan moet houden:

 1. Nachten van minimaal 8 uur slaap
  Dit vind ik misschien nog wel het aller moeilijkst en al helemaal in Spanje, waar de dag totaal anders ingedeeld is dan wij Nederlanders gewend zijn. Tot aankomende maandag zit ik in Nederland en ondanks dat ik mijn dikke Spanjaard een beetje mis, ben ik er stiekem wel blij mee. Op deze manier kan ik een week lang weer in een normaal slaapritme komen zonder om 02:00 ’s nachts pas het bed op te zoeken. Ook mag ik niet meer van mezelf tot dat tijdstip aan het werk zijn.
 2. 2 kilo eraf
  Een kilootje of 2-3 eraf voor de race day zelf zou ook niet verkeerd zijn, want we weten allemaal dat een hardloper sneller en beter loopt op minder gewicht. Voordat ik omvergegooid wordt met commentaar wil ik even duidelijk maken dat ik mezelf er prima uit vind zien en dit niet om uiterlijk doe, maar puur omdat ik weet dat ik van mezelf slanker gebouwd ben. Ik weeg normaalgesproken zo een 57 kilo en schommel nu al een tijdje rond de 61-62 als gevolg van veel (ongezond) eten. Dat voel je als hardloper. Geloof me.
 1. Gezond eten.
  Komen we direct bij punt 3: gezonder eten. Er zijn dagen dat ik door vermoeidheid, veel reizen, werk en tijdsgebrek dagen achter elkaar eten afhaal. Het feit dat mijn vriend ook liever leeft op pizza en we in hartje centrum wonen maakt het er niet makkelijker op. We hebben vlak onder ons huis zo een 1000 opties om eten af te halen, maar geen één gezonde optie. Je ziet dat Spanje wat dat betreft achterloopt qua gezonde voeding. Vooral baguettes jamón (typisch Spaans) vind ik heerlijk en zijn makkelijk en snel weg te eten. Soms eet ik ze wel drie keer op een dag en dat is belachelijk.
 1. Ademhalingsoefeningen
  Eigenlijk doe ik dit al braaf elke dag, maar wil hier vooral mee doorgaan. Helemaal tijdens drukke tijden is het enige wat mijn hartslag onder controle houdt het doen van ademhalingsoefeningen. Één voor het rennen, tijdens het rennen en na het rennen. Ook voor het slapengaan werkt het geweldig.

Ok. Bij deze ben je weer op de hoogte. Ik schaam mezelf dat ik als health blogger door zo een ongezonde periode ga, maar het is wel de realiteit. Ik denk dat veel full-time werkende lezers met weinig routine en regelmaat (veel reizen, veel van huis, andere dagindelingen) zich hierin zullen herkennen. Toch mag het geen excuus zijn. De komende 5 weken zal ik er alles aan doen om gezond en fit aan de start te staan.

NYC marathon 2017, I am coming for you.

Liefs,

Lau