Jullie weten dat ik altijd eerlijk tegen jullie ben. Ondanks dat ik altijd zo positief mogelijk in het leven probeer te staan deel ik zowel de vrolijke als minder vrolijke momenten met jullie. Wat doe je als je last hebt van verschrikkelijke stemmingswisselingen? In dit artikel geef ik je het antwoord.

Ik was mezelf niet

De afgelopen dagen was ik zacht uitgedrukt niet zo vrolijk als ik normaal ben. Ik begon de week met het maandelijkse feestje en nog nooit eerder heb ik zo een last gehad van humeurwisselingen, diepe irritaties en huilbuien door elkaar. Ruzies met Tony die door mij veroorzaakt werden en ook in stand bleven door mijn frustratie en eigenwijsheid, zonder daar echt een reden voor te hebben. Geen inspiratie voor artikelen, wat leidde tot  meer frustratie en nog minder ínspiratie. Mezelf lelijk vinden door de pukkels die erbij komen kijken en dan nóg geïrriteerder raken doordat ik ze openkrabde en er vervolgens pas écht een slagveld van maakte.

Ondanks het feit dat ik deze kwaaltjes deze maand echt niet in de hand lijk te hebben kan ik er wel op in spelen. Ik deel jullie vandaag mijn tips die ik deze dagen toepas om vrolijker te worden, zelfs wanneer er een enorme donkere wolk boven me hangt.

Waar komen die stemmingswisselingen vandaan?

Voordat we beginnen zijn er misschien mannen (die op wonderbaarlijke wijze bij dit artikel terecht zijn gekomen) of vrouwen (met het bizarre geluk nooit ergens last van te hebben rond deze tijd van de maand) die ons met ongeloof aankijken. Chagrijnig door hormonen? Vreetkicks door ongesteldheid? Dat zijn alleen maar smoesjes! Toch? Wetenschap bewijst het tegendeel. De hoogdagen van humeurigheid, vlak voor onze menstruatie, staan bekend als het premenstrueel syndroom (PMS).

Ondanks dat dit van vrouw tot vrouw verschillend is, kan het stevig uit de pan rijzen. Hoe zit dat dan precies?

Onze frontale hersenkwabben zijn verantwoordelijk voor het deel van onze hersenen dat instaat voor emoties. Deze kwabben hebben een goede hoeveelheid serotonine nodig, precies dat stofje dat ons ontbreekt tijdens de ongesteldheid. Dit is dan ook de reden dat we ons enorm kunnen opwinden over dingen waar we normaal niet eens naar om zouden kijken.

Oestrogeen zorgt er normaalgesproken voor dat we makkelijk om kunnen gaan met deze emoties, maar ook onze oestrogeenwaarde daalt vlak voor de menstruatie.

Dit zorgt ervoor dat we ineens extreem emotioneel kunnen worden om het minste geringste en kwaad worden om iets wat er normaalgesproken totaal niet toe doet. Maar, ondanks het feit dat we het niet helemaal kunnen vermijden, kunnen we het wél leuker maken voor onszelf (en onze omgeving).

Wat kun je doen tegen zware stemmingswisselingen?

De volgende tips helpen mij mijn mood swings onder controle te houden:

  1. Opruimen

Het eerste wat ik doe op een moment van pure frustratie is mijn favoriete Spotify playlist keihard aanzetten en al zingend alles opruimen. Dit hoeft niet per sé zo snel en zo efficiënt te gaan als normaal, het gaat erom dat ik een tijdje bezig ben met niets meer dan mijn huis en mijn troep waardoor ik mijn hoofd leeg kan maken. Eenmaal alles opgeruimd ziet mijn leven er ineens alweer een stuk positiever en vooral overzichtelijker uit.

  1. Hardlopen of wandelen

Met twee eierstokken die zich elke zoveel seconden verkrampen en een hoofd dat uit elkaar barst is sporten wel het laatste waar je aan denkt. Toch is het de manier om van je kwaaltjes af te komen. De adrenaline van een rondje hardlopen (of wandelen) zorgt er niet alleen voor dat de pijn vermindert, ook voel je langzaam maar zeker je frustratie en boosheid je lichaam verlaten. Het fijnste van dit alles? Jij bepaalt het ritme. Bij de een helpt een keihard rondje sprinten, terwijl een ander de voorkeur geeft aan een rustig rondje joggen.

  1. Praat erover!

Niet alleen voor jou, ook voor je vriend, vriendin of familie kan het een hele opgave zijn om jouw moodswings te verdragen. Probeer er dan ook over te praten en leef je een beetje in. Of het nou door het maandelijkse feestje komt of er een andere oorzaak achter jouw onuitstaanbare gedrag ligt: probeer je te plaatsen in de ander en vraag om hun begrip, zelfs al is dat maar een heel klein beetje.

  1. Geef toe aan je vreetkicks

Laten we welwezen: die vreetkicks hebben we minimaal één keer in de maand tijdens de ongesteldheid. Ik vind het de grootste onzin om te zeggen dat je deze gevoelens moet negeren omdat ik zelf altijd ervaar dat ik pas écht niet te genieten ben als ik mezelf vanalles verbied. Heb je trek in chocola? Koop dan lekker je favoriete Milka reep en eet hem van mij apart in één keer op. Je voelt je kut en als wat comfortfood daar een beetje bij kan helpen, dan lijkt dat me een prima idee. Mee eens?

  1. Relativeer

Nu je weet waar de moodswings vandaan komen en je weet dát ze komen, kun je er ook beter rekening mee houden. Kruis de dagen voor je menstruatie aan in je agenda, zodat je gewaarschuwd bent voor je eigen moodswings.

Wat doe je als je last hebt van verschrikkelijke stemmingswisselingen? In dit artikel geef ik je het antwoord.

Waarom wij vrouwen, ondanks onze stemmingswisselingen, power women zijn!

Ondanks het feit dat we genoeg te verduren hebben tijdens deze periode van de maand, heeft het ook zo zijn voordelen en vormt het evolutionair gezien zelfs natuurlijke overlevingskracht! Onze hormonale fluctuaties zorgen ervoor dat we empathisch en intuïtief zijn, wat ons flexibel maakt in de omgang met onze liefde en kinderen. Tevens zorgt het ervoor dat we makkelijker dingen terugvinden dan onze mannen. Het verbaast me elke keer weer dat Tony zijn spullen niet terug kan vinden, terwijl ik na één keer kijken precies weet waar zijn portemonnee, sok en tandenborstel ligt. Dit is te danken aan ons verleden, toen vertaalden zich dat in het makkelijk vinden van voedsel om voor onze kinderen te zorgen. Is dat niet tof?

Heb jij nog tips om PMS tegen te gaan? Heb je er zelf veel last van, of valt het mee? Ik ben reuze benieuwd.

Motivatie nodig? In dit artikel vertel ik je hoe je jezelf motiveert!

Liefs,

Lau