Zoals je ongetwijfeld weet werk ik alleen samen met merken waar ik achtersta en/of fan van ben. Het gebeurt echter zelden dat een samenwerking zo natuurlijk verloopt als deze samenwerking met Herzog Medical. Ik ontving mijn eerste paar Herzog Medical kousen september 2014, waarna ik direct enthousiast een review schreef (inclusief verschrikkelijke foto’s. What was I thinking?). Ondanks dat er sinds die tijd veel veranderd is (ongeveer 10 kilo “sterker”, marathonloopster & wonend in Spanje) is er één ding niet veranderd: mijn favoriete merk compressiekousen. Sinds die september van 2014 hebben de Herzog Medical Pro compressiekousen mijn hardloopzijde namelijk niet meer verlaten.

In het artikel van vandaag leg ik je uit waarom ik compressiekousen draag, vertel ik waarom compressiekousen ideaal zijn voor zowel blessureherstel als blessurepreventie én heb ik speciaal voor de lezer(es)s(en) een kortingscode op het end! Lees je mee?

Waarom ben je begonnen met het dragen van compressiekousen, Lau?

Zodra ik te veel loop op harde ondergrond krijg ik last van mijn kuiten. Dit is voor mij een soort alarmsignaaltje, want vrijwel altijd twee of drie trainingen nadat ik de enorm stijve kuiten opmerk, krijg ik last van mijn schenen. Ja, de verdomde shin splints weten me altijd weer te vinden. Tijdens het trainen voor mijn eerste marathon gaf ik geen gehoor aan dit signaaltje en trainde ik onwetend keihard door. Het gevolg? Een dikke blessure met een enorm langdradig hersteltraject. Na een paar weken rust mocht ik langzaam maar zeker het hardlopen weer opbouwen. Dit deed ik altijd, ongeacht de afstand, met mijn Herzog Pro compressiekousen aan. Het viel me namelijk op dat ik met deze compressiekousen aan veel meer steun voelde en naar mijn gevoel ook minder last had van mijn schenen. Inmiddels dik een jaar later draag ik nog steeds braaf elke run mijn kousen en raad ik het iedereen – ook jou! – 100% aan.

Hoe werkt een compressiekous dan precies?

De compressiekousen leveren een relatief hogedruk en hebben een afnemend drukverloop vanaf enkel tot knie. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom vanuit het haarvaten-netwerk richting het hart wordt geoptimaliseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd. Dit is effectief bij kuitklachten, shin splints én achillespeesproblemen. Ook zorgt het voor een sneller herstel na de inspanning. Bij kuitklachten, spierverrekkingen en verkrampingen werken de kousen preventief en helpen bij de genezing. De kousen verminderen de schokbelasting waardoor spierschade wordt voorkomen.

Rent het niet heel vervelend?

Nee. Op het begin is het misschien even wennen, maar na enkele minuten was ik al compleet gewend aan het gevoel van de kousen en ik had totaal geen last van de druk die het gaf op mijn kuit. In tegenstelling tot wat ik gedacht had (afgeknelde pootjes!) voelde het juist heel fijn aan. Ik heb het gevoel dat ik net wat stabieler ren dankzij de kousen, waardoor ik ook minder snel een verkeerde pas en houding aanneem.

Ik heb geen blessures. Raad je me alsnog aan compressiekousen te dragen?

Ja. Absoluut. Ook wanneer ik géén last heb van mijn blessures ren ik met compressiekousen. Je kent het gezegde wel: Voorkomen is beter dan genezen. De kousen helpen namelijk de prestatie te bevorderen, sneller te herstellen en blessures te voorkomen. Ik ga niet meer zonder de deur uit!

Waarom Herzog Medical?

Ik heb inmiddels meerdere merken geprobeerd, maar blijf al jaren terugkomen bij Herzog Medical. Ik heb het gevoel dat deze kousen de meeste steun bieden en bovendien een perfecte pasvorm hebben. Oh… en ze gaan lang mee. Zelfs mijn roze kousen uit het artikel van 2014 doe ik nog af en toe aan om het herstel te bevorderen. Toch wordt aangeraden de kousen elke 6 maanden te vervangen. Afhankelijk van hoe vaak je de kousen/tubes draagt en hoe je ermee omgaat gaan de kousen een half jaar tot een jaar mee. Bij intensief gebruik, 3 tot 4 keer in de week, zal de compressie na 6 maanden dermate zijn afgenomen dat ze aan vervanging toe zijn. Je kunt ze dan nog steeds gebruiken als reiskous of herstelkous maar de spanning in de kous is dan onvoldoende om de impact van de landing nog adequaat op te kunnen vangen.

Conclusie

Waar ik voorheen de kousen alleen droeg tijdens mijn lange afstanden, werden de kousen sinds de marathon van Amsterdam 2016 ineens een heel belangrijk deel van mijn vaste hardlooprondje, ongeacht de afstand, ongeacht de intensiteit. Sinds ik voor het eerst te maken kreeg met een hardnekkige blessure en zweer ik enorm bij het dragen van deze verstevigende wonderkousen. Ideaal om het herstel te bevorderen, maar ook om blessures te voorkomen. Kortom: een top kous!

Met de kortingscode LAURA ontvang je tot 14 januari 2018 5% korting via de webshop van Herzog Medical.

Liefs

Lau