Het hebben van veel pukkels /Acné is één van de meest frustrerende dingen on earth, ik ben het met je eens. Helemaal wanneer je omgeving zich volpropt met fastfood en pukkel-veroorzakende producten, terwijl jij zo je best doet om dat allemaal te vermijden en vervolgens eindigt met heel het alpengebergte aan puisten op je snoet. Been there, done that. Wat ben ik nu blij dat ik destijds een foto heb gemaakt van de situatie, zelfs al was die toen niet op zijn ergst. Op die manier kan ik je nu mooi laten zien hoe het ook anders kan. In het artikel van vandaag vertel ik je hoe ik van mijn lichte vorm van acné ben afgekomen. Iedereen is natuurlijk anders, maar wellicht heb je iets aan deze tips!

Disclaimer: ik ben geen huidspecialist, slechts iemand die weet hoe frustrerend het kan zijn om pukkels te hebben en haar ervaringen deelt. Dit is wat voor mij heeft gewerkt en ik hoop dat jij er ook iets aan hebt!

De mogelijke oorzaken

Laten we eerst even een stapje terugnemen in de tijd. Als puber heb ik nooit last gehad van extreme pukkels. Dit maakte het dan ook extra vervelend en raadselachtig toen ik hier prompt rond mijn 18e last van begon te krijgen. Mijn puberteit was ik (voor mijn gevoel) al lang uit en ik at gezonder dan ik ooit had gedaan. Ik begreep er werkelijk waar niets van. Tot Annemerel mij wees op het feit dat er ook zoiets bestond als Adult Acné. Ik begon meer en meer onderzoek te doen en kwam tot de ontdekking dat Adult Acne voornamelijk veroorzaakt werd door één of meer van de volgende punten:

  1. Stress
  2. Veranderingen in je hormoonlevel (de overgang of het stoppen met de pil)
  3. Medicatie
  4. Voeding
  5. Reiniging en gezichtsproducten

Aangezien ik (hoop ik) nog niet in de overgang zat, ik geen medicatie nam en ik met de pil sinds mijn 12e niet gestopt was, bleven er nog maar 3 mogelijke oorzaken over: Stress, reiniging en gezichtsproducten en voeding. Ik had gelijk. Mijn uitbraken bleken een mix van de drie te zijn. Read on.

Stress

De afgelopen jaren waren een rollercoaster aan impressies en indrukken voor mij. Op mijn 19e begon ik langzaam maar zeker mijn werk te maken van mijn blog en kwam mijn afstudeerjaar steeds dichterbij. Vooral op mijn 20e was de stress hoger dan ooit tevoren. Het velen reizen naar Spanje (en geloof me, lange afstandrelaties geven stress!), mijn blog en YouTube kanaal, mijn eerste marathon en de kers op de taart: de afstudeerscriptie. Ik, die nooit ziek was, werd trouwens ook tot 4 keer aan toe in één jaar flink ziek. Zo een dikke griep waarbij je je bed niet uitkomt en een week lang alleen maar zwaar kunt ademen en naar het plafond kunt staren. Daar had ik al moeten ingrijpen, dat was een duidelijk teken van mijn lichaam dat het genoeg was. Toch, als ik er op terugkijk, was er op dat moment geen andere uitweg. Ik wilde nou eenmaal die studie in één keer halen om zo snel mogelijk naar Spanje te kunnen. Stoppen met werken was geen optie, want het geld was nodig. Een gekke periode waarvan ik heel blij ben dat hij over is, maar waarschijnlijk uiteindelijk toch had gebeurd. Vaak had ik tijdens de ergste stressmomenten hele uitbraken over mijn wangen of voorhoofd. Dat maakte me nog erger gestrest waardoor het geheel als een soort vicieuze cirkel bleef doorgaan.

Voeding

Met de tijd merkte ik ook dat er een verband zat tussen het aantal gegeten Whey eiwit producten en pukkels dat ik had. Zoals je weet ben ik gek op eiwitrepen en shakes. Het liefst eet ik 3 repen op een dag als toetje na elke maaltijd en een shakie gaat er ook gemakkelijk in. Hoewel genoeg eiwitten eten belangrijk is, en al helemaal voor sporters, kun je er ook in doorschieten. Zo merkte ik dat ik bij 2 eiwitrepen of één eiwitreep en één shake op een dag eigenlijk al last begon te krijgen van pukkels. Ik ben daarom op den duur overgestapt op een plantaardige eiwitshake die ik kan gebruiken op de dagen dat ik een reep neem. Neem ik geen eiwitreep, dan neem ik gewoon een Whey eiwitshake (die naar mijn voorkeur een stuk lekkerder zijn). Nog niet zo heel lang terug heb ik ook voor het eerst een Whey eiwitpoeder van betere kwaliteit aangeschaft. Whey Isolaat XP is het zuiverste whey isolaat wereldwijd. Of ik hier veel verschil bij merk kan ik nog niet zeggen, maar het zou een goed alternatief kunnen zijn voor de normale Whey. Er zijn dagen waarbij ik helemaal geen reep of shake neem, omdat ik weet dat mijn huid er af en toe nogal gevoelig op kan reageren. Ik denk dat af en toe zo´n een pauze helemaal geen kwaad kan.

Gezichtsproducten

Voordat ik mijn reinigingsroutine veranderde begon ik onderzoek te doen naar de beste gezichtsproducten voor een pukkelige huid. Paula´s Choice was een merk dat ik veel voorbij zag komen in reviews en op Amerikaanse blogs. Het fijne van dit merk vond ik al snel dat de basis gevormd werd door eerlijkheid, transparantie en wetenschappelijk bewezen effectieve ingrediënten. Al snel kwam ik terecht op de Acne Kit van Paula´s Choice, waar ik een proefpakketje van de Clear Regular Strength Set voor een acne-gevoelige huid bestelde. Naast puisten had ik ook altijd last van veel roodheid op mijn wangen, iets waar deze kit speciaal voor gemaakt is. Voor de hardnekkige acne bestaat er ook een Extra Strength kit. Dit is inmiddels alweer twee bestellingen terug. Aanrader!

Reiniging

Qua reiniging had ik nooit echt een vaste routine. 9 van de 10 keer haalde ik mijn make-up eraf met een make-up doekje. Stom, want door alleen een doekje te gebruiken wrijf je de make-up alleen maar dieper in je poriën. Ondanks dat ik mij hier bewust van was, bleef ik het doen. Luiheid? Gewoonte? Don´t know. Ach, daar kwam in ieder geval snel verandering in. Voor mijn waterproof mascara gebruikte ik (en gebruik ik nog steeds) de Garnier Skin Active Micellair Reiningswater. Dit blijft nog steeds mijn favoriet sinds ik hem vorige zomer voor het eerst probeerde.

Hoewel het inmiddels al een stuk beter ging met mijn huid, wilde ik nog wel eens periodes hebben met veel pukkels. In Afrika (weet je nog?) wees mijn teamgenoot me op de elektrische reinigingsborstel. Ik had dit zelf al vaker voorbij zien komen bij andere bloggers maar er zelf nog nooit aan begonnen. Met prijzen tussen de 100 en 200 euro is het immers toch best een dure aankoop. Ik besloot het in mijn achterhoofd te houden, tot ik vorige maand bij toeval op een leuke aanbieding bij de Mercadona in Spanje botste van het merk Blushion. Dit leek mij de perfecte kans om het product uit te proberen en er op die manier achter te komen of een duurdere versie ook mijn investering waard is. En dat bleek zo te zijn!

De Blushion-kit bevat 3 verschillende borsteltjes, één voor dagelijks gebruik, één voor grondige reiniging en één voor moisturizing. Elke dag reinig ik eerst mijn gezicht volledig met een reinigingsdoekje en de Garnier Skin Active Micellair ReiningswaterDaarna maak ik het borsteltje van de Blushion nat met warm water en haal ik deze 15 seconden over elke wang en 30 seconden over mijn voorhoofd. Na afloop is mijn huid altijd helemaal zacht. Één keer in de week doe ik een grondige reiniging met het borsteltje dat daar speciaal voor bedoeld is. Daarnaast probeer ik minimaal één keer per week een maskertje op te doen. Ik merk dat dit enorm goed werkt voor mij en heb sindsdien een heel zacht huidje. De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Wat was nou echt de oplossing?

Het grappige is dat het een tijd geduurd heeft voordat ik de juiste balans vond tussen bovenstaande punten. Toen ik erachter kwam dat het door  de stress kwam bleef ik veel eiwitten eten en mijn gezicht op dezelfde manier reinigen. Toen ik mijn eiwitten verminderde had ik alsnog enorme stress. Dacht ik dat ik eindelijk de oplossing had gevonden door mijn gezichtsproducten te veranderen, was er nog geen verandering omdat ik nog steeds mijn make-up niet goed reinigde. De oplossing zat hem in het verminderen van de drie oorzaken en een goede balans te vinden. Pas toen ik minder gestrest was, mijn (Whey) eiwitinname verminderde en mijn reinigingsroutine aanpaste, merkte ik drastisch verschil.

Ik ben eindelijk van mijn puisten af!

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt. Ik weet hoe vervelend het kan zijn en hoe onzeker je je kunt voelen wanneer iedereen om je heen het perfecte huidje lijkt te hebben. Geloof me: je bent niet alleen. Blijf experimenteren tot je de juiste oplossing hebt gevonden voor jou!

Heb jij wel eens last van puisten of heftige acné? Wat doe jij er tegen? Heb je nog tips voor de andere lezeressen?

Liefs,

Lau