Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat heb ik een gruwelijke hekel aan de tentamenweek. Het brengt zoveel stress met mij mee, dat je bij wijze van spreken al vanaf vijf kilometer afstand een ware stresswolk aan voelt komen. Verschrikkelijk! Bij mij op de universiteit is het zo geregeld dat ik om de twee maanden twee tentamens heb in één week. Aangezien ikzelf een deadline worker ben (werkt heel fijn samen met stress!), moet ik praktisch gezien alles een week van tevoren nog doen, met lange dagen (en nachten) studeren tot gevolg. Tentames, health & stress.. Hoe moet dat? In het artikel van vandaag geef ik 3 tips, van mij, voor jou, die jou hierbij zullen helpen!

ghjk

HEALTH CHICK MISSING
Sporten is een uitlaatklep voor mij. Het is een uurtje per dag dat ik gewoon helemaal voor mezelf heb. Ik hoef me op niks anders te focussen dan mijn ademhaling, bewegingen en krachtinspanningen. Soms is het toch zo school de prioriteit moet hebben. En prioriteit, dat had het tijdens mijn laatste tentamenweek. Iedere student kent het gevoel wel van een kluizenaar, en zo voelde het ook voor mij. Dagenlang naar het scherm van je laptop staren, duizenden termen leren, you know the drill. Maar als je al geen tijd hebt voor het sporten, of het zonlicht te zien, hoe moet je dan überhaupt tijd hebben om een uitgebreide gezonde maaltijd te bereiden?

GEZOND DE EXAMENS IN
Om heel eerlijk met jullie te zijn, ik had zelf geen idee hoe ik dit ging aanpakken. Gelukkig ben ik geen stresseter. Ik eet eerder niks, puur omdat ik mezelf de tijd niet gun. Een hongergevoel? Dat is ook nergens te bekennen! Toch hoor ik ook veel dat mensen, studenten in dit geval, veel junk naar binnen werken tijdens de tentamens. Of dit nou een kwestie van gebrek aan tijd is, of het een geval is van het hebben van een gevoel dat je dit “verdient” na een dag leren, geen idee. Maar die tijd is voorbij! Ik deel vandaag van jullie 3 tips, die hopelijk helpen bij een volgende, gezondere tentamenweek.

oiug

  1. My favourite: mealprep!
    Call me crazy, maar ik heb gewoon iets met tupperware. Ik voel me een instant fit-chick wanneer ik mijn maaltijden heb voorbereid voor de rest van de week, of enigszins een idee heb wat ik ga eten. Vind een uurtje de tijd om alvast groenten en vlees te snijden, kook de rijst alvast, verdeel het over de bakjes, en je bent klaar! Het enige wat je hoeft te doen, is het op die dag op te warmen. Geen excuses meer dat je  “geen tijd” hebt, het staat gewoon klaar in de koelkast, het enige dat jou nog te doen staat is eten. En wie wilt dat nou niet?

lkjhgfc

  1. Moeilijk, maar doen: neem tijd voor jezelf
    Hoe moeilijk het ook is en hoe gestresst je ook bent omdat je dat tentamen nog niet helemaal kent: neem wat tijd voor jezelf. Ga een klein rondje hardlopen, strek even op je kamer, sluit je even een halfuurtje af van je boeken.. Sporten is één van de redenen die ervoor zorgt dat je endorfine aanmaakt, ook wel een “happy-hormone” genoemd. Deze endorfine relaxt je en kan je een hoop goed doen als jij die avond weer in je boeken kruipt. Wonder boven wonder begrijp je ineens het verband tussen die twee onmogelijke statistiek formules en lijkt de Franse grammatica een eitje te zijn. Hell yeah!

oiuygfc

  1. Misschien overbodig, maar vermijd alcoholische ontspanning
    En daarmee bedoel ik dus feestjes, of ’s avonds even dat wijntje nemen omdat het je helpt te ontspannen. Niet doen! Het kan zo aantrekkelijk zijn; om er even tussenuit te gaan en met je vrienden een paar drankjes te doen, maar doe dit juist niet. Samen met junkfood gaat dit niet goed samen, het tikt behoorlijk aan qua calorie-inname en je slaapt er ook nog eens onrustig van, waardoor je dus dat tentamen kunt verknallen of de volgende dag minder goed leert. Pak je rust juist nu. Ga liever eerder naar bed, het zal je een hoop goed doen!

Wat doen jullie zelf tijdens tentamens? Ben jij een stress-eter, of heb je je gezondheid goed op orde?

Liefs,
Nadieh

Nadieh Broekhuis, Student Blogger

Dit vind je misschien ook wel interessant: