The Surf Lodge in Asturias, Spanje. Is dit relatief nieuwe en hippe surf kamp een aanrader? En wat kan je precies verwachten? In dit artikel geef ik je het antwoord!

Afgelopen zaterdag pakten Sabine en ik onze back packs en vertrokken we vanuit Málaga richting het prachtige Asturias. Na een vlucht van een uurtje kwamen we aan op Santander, waarna we met een transferbusje richting The Surf Lodge werden gereden.

Ondanks dat we een geweldige tijd samen hebben gehad, waren er ook puntjes die zeker verbeterd zouden kunnen worden.

Wat is The Surf Lodge?

Ik citeer:

‘The Surf Lodge is een tijdelijke nederzetting van een aantal prachtige glamping tipi’s, gebouwd op een heuvelrug met zicht op de perfecte golven van de baai van Asturias.

Voor alle bewoners van de lodge is er gratis surfmateriaal (incl. wetsuit) voorzien. Je kan er intensief surfles volgen, in drie verschillende niveaus: beginner, intermediate & advanced. Daarnaast zijn er nog tal van andere watersporten (zeilen, jetski, stand-up paddling, …) die je in de buurt (San Vicente) kan doen.

Op het strand van The Surf Lodge kan je de hele week gratis strandsporten beoefenen. Het resort is 18+. Elke tipi heeft een prachtig zicht op zee, zodat je geduldig kan wachten op de perfecte swell.

Voor wie nog dat tikkeltje meer wilt zijn er zelfs Deluxe Tipi’s te vinden. Die hebben een houten vloer, queen size bed, kasten, kluisje en zelfs een eigen terrasje met strandstoeltjes. ‘

Meer info vind je op de website.

De locatie

Met een volgepakte rugzak kwamen we op zaterdagmiddag aan in Llanes. Van de luchthaven naar de camping was het al een groot feest: bergen, bomen, groen, strand, zee en Milka koeien met grote bellen om hun nek.

Waar we in Málaga gewend zijn vooral droogte te zien, is dit net een mix van Frankrijk, Schotland’s high lands en Spanje in één. Wat is Asturias prachtig!

Na een rit van een uurtje zien we de camping al van een afstandje dichterbij komen. The Surf Lodge zou zo een rots uit Droomvlucht in de Efteling kunnen zijn. Puntige tentjes met lichtjes en een enorm kampvuur. Geweldig!

Tipi deluxe met uitzicht op zee

Overboekingen

Eenmaal aangekomen kregen we te horen dat er overboekingen zijn, waardoor we in plaats van een Tipi Deluxe in een gewone Tipi belandden.

In ons geval was het niet zo erg, ik was hier immers op uitnodiging, maar voor onze buren die hetzelfde is gebeurd is dit wel degelijk heel vervelend. Je stelt je in op deluxe kamperen, maar aan de kleine tent is niet veel deluxe te noemen.

Er staan twee bedden, een lamp, een kluis en er zijn 3 stopcontacten. In plaats van een tent met uitzicht op de zee, keken we tegen de kont van de tent voor ons aan. We hadden het gevoel dat er wegens overboekingen meerdere tentjes op één stuk zijn geplaatst waardoor we allemaal erg dicht op elkaar zitten.

Na aandringen weten onze buren uiteindelijk toch een Tipi Deluxe te bemachtigen, die op een ander stuk op het moment zelf geplaatst werd.

Activiteiten

Bij aankomst werden we uitgenodigd voor het welkoms spel om elkaar te leren kennen, maar wij besloten hier niet aan mee te doen en als de twee saaie mutsen lekker vroeg ons bed in te duiken. Er werden veel activiteiten georganiseerd, maar die waren allemaal geheel vrijblijvend. The Surf Lodge zorgde bijvoorbeeld elke dag voor activiteiten op het strand en kampvuur feestjes of uitgaansmogelijkheden buiten de camping.

We hebben een paar keer meegedaan aan de beach games en dit was enorm leuk. Lachen, sporten en teamactiviteiten doen. We besloten niet mee uit te gaan en een enkele keer op eigen houtje het centrum in te gaan om een drankje te doen.

Wat dat betreft merk je dan wel het verschil tussen studenten, die makkelijk heel de nacht door kunnen gaan om de volgende dag weer vroeg op te staan, en ons. De saaie mutsen die slaap nodig hebben om de ochtend erna op een surfplank te kunnen staan ;-).

Leeftijden

Het viel ons op dat de gemiddelde leeftijd redelijk laag lag op de camping. Er waren vooral veel studenten die dit toch als een soort van feestvakantie zagen, waar als wij echt kwamen om de hele dag te sporten en te surfen. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

Op zich is het niet erg als je net zoals ons je eigen plan trekt, maar ik kan me voorstellen dat je als eind twintiger of begin dertig liever een ander soort camping zoekt. Zo was er een meneer van 47 die totaal geen idee had van de gemiddelde jonge leeftijd en hebben we twee Nederlandse meiden ontmoet van in de 30 die zich toch ook een beetje te oud voelden voor dit type camping.

Surflessen

De surflessen zijn me van alle bovenstaande punten toch wel het meest tegengevallen. Ik vind dit dan ook heel slecht voor een organisatie die zich juist op het surfen hoort te focussen. Begrijp me niet verkeerd, met de surflessen zelf is niets mis, maar de organisatie laat veel steken vallen.

Privé surfles

Zo kregen we op de eerste dag te horen dat Sabine en ik niet meekonden op surf les omdat de busjes volzaten. Er was blijkbaar iets fout gegaan met onze inschrijving, waardoor ze hier niet op gerekend hadden. Na veel aandringen kregen we te horen dat het probleem opgelost was en er zelfs een leukere oplossing voor in de plaats was gekomen. We zouden privé surf les krijgen!

Met een goed gevoel reden we mee met de twee surf leraren naar een strandje aan het eind van de middag, maar zodra we onze wetsuits aanhadden was het eerste wat we hoorden: “Oké, we zien jullie bij de hoge golven!”. Denkend dat ze een grapje maakten stonden we daar een beetje te lachen, maar voor we het doorhadden waren de surf dudes weg, de golven in. Ik zal je de details besparen, maar Sabine en ik hebben 2 uur lang lopen vechten met een wilde zee en 50 liter water binnenkregen. We stonden er geen een keer op en zagen de jongens pas weer na afloop.

Miscommunicatie?

De laatste avond zouden we weer privéles krijgen en gebeurde precies hetzelfde als de eerste avond. Deze keer oprecht geïrriteerd besloten we het niet alleen tegen de medewerkers, maar ook de eigenaar te zeggen. Daar kwamen we er vervolgens achter dat de leiders überhaupt niet op de hoogte waren van wat er allemaal gebeurde.

Elke keer dat wij erop uit werden gestuurd met de surf leraren, ging de organisatie ervan uit dat we ook daadwerkelijk een privéles zouden krijgen! Ik heb begrepen dat de surf leraren hierop aangesproken zijn.

De ochtend voor vertrek kregen we als goedmaker een privé surfles van de oprichter zelf, waarna hij zich verontschuldigde en vertelde dat hij oprecht niet wist dat de surf leraren met wie wij in eerste instantie mee waren gestuurd ons zo lieten zitten. We hebben deze ochtend een geweldige tijd gehad en eindelijk echt leren surfen. Dit was heel fijn en een mooie afsluiter.

Groepslessen

De enkele keer dat we meekonden met de groep was het overigens wel erg leuk. Met een groep van ongeveer 12 stonden er 4 surf leraren in de zee die ons overal bij hielpen en advies gaven. Ik kreeg het hier dan ook voor elkaar om op de surfplank te komen. Dit was precies wat we ervan verwachten, jammer dat we dit maar één keer konden meemaken door miscommunicatie. De rest van de groep heeft hier overigens geen last van gehad en kon gewoon mee surfen en op surf les zoals was afgesproken.

Is de Surf Lodge een aanrader?

Ik moet zeggen dat ik nog nooit in al die jaren heb meegemaakt dat ik een negatieve review moet geven. Ik voel me er bijna schuldig over, ik heb het reisje immers gekregen, maar maakt dat dan dat ik moet liegen tegen jullie zodat jullie hetzelfde gebeurt? Influencers nodig je uit om de wereld te laten zien wat je te bieden hebt en The Surf Lodge was daar helaas duidelijk nog niet klaar voor.

Fouten worden altijd gemaakt, juist in het eerste jaar, dat begrijp ik. Ik heb een leuke tijd gehad en het concept is heel tof.

De natuur is PRACHTIG. Je kunt naast het surfen ook heel veel van de omgeving ontdekken en andere dorpjes bezoeken. Ik denk zeker dat The Surf Lodge veel potentie heeft, maar er zullen wat dingen moeten veranderen. Ik had zelf bijvoorbeeld het gevoel dat het ingehuurde team meer het idee had op vakantie te zijn dan te moeten werken (afgezien van een paar die keihard alle problemen proberen op te lossen) en dat is zonde.

Zo is niet iedereen altijd even alert en worden er onnodige fouten gemaakt. Het zou misschien zelfs een idee zijn verschillende leeftijdsgroepen per week te verdelen, zodat het zowel interessant is voor de jongere feestgangers als de iets serieuzere bezoekers.

Al met al had er veel miscommunicatie voorkomen kunnen worden, maar ik geloof er oprecht in dat dit de volgende zomer al flink anders kan zijn.

Wat zeggen jullie, durven jullie me volgende zomer weer uit te nodigen voor een tweede review? ;-)

Liefs,

Lau