“Zullen we even een pizzaatje bestellen?”, “Ach joh, één biertje, dat kan toch wel?” of “Ga nou gewoon even gezellig mee naar de stad, dat sporten kan wel een andere keer!”

Als deze zinnen je bekend in de oren klinken, zou ik daar niet gek van op kijken. Je bent immers student en studenten zijn in de regel nou niet de meest gezonde mensen die hier rondlopen. Right? Toch kunnen we het onszelf niet kwalijk nemen. Hier een deadline, daar een deadline.. ondertussen ook nog een feestje. En tussendoor moeten we zeker ook nog de tijd nemen om gezond te eten? Ja, dat gaat dus even niet. Of wel?

Vandaag deel ik een paar tips met jullie om je levensstijl als student via 6 simpele manieren toch een beetje gezonder aan te pakken, want zeg nou zelf, daar ga je jezelf toch veel lekkerder door voelen? Dat niet alleen, ook je prestaties op je werk en/of studie zullen erdoor verbeteren. Wie wil dat nou niet! Klaar? Hier komen ze.

1. THINK TWICE
Stress is een factor waar alle studenten zo nu en dan mee te maken hebben. Zeker na een stressvolle dag is het verleidelijk om op de bank te ploffen met een lekkere reep chocola en een mok warme thee. Ook ’s avonds is het gewoon veel makkelijker om een magnetron maaltijd op te warmen, in plaats van je uren uit te sloven in de keuken. Maar zijn die magnetron maaltijden nou echt veel lekkerder dan dat als je even zelf kookt? Nee! Plus, dankzij het koken kan je jouw aandacht mooi even op iets anders richten dan school. En verslaat de zaligheid van de chocola en thee echt de endorfine van die van een rondje hardlopen, waarbij je óók nog eens je hoofd leegmaakt en kunt relaxen? Think twice voordat je je laat verleiden!

2. MEALPREPPEN
Als je een beetje een health foodie bent, ken je waarschijnlijk ook wel het fenomeen “meal preppen”. Mealpreppen is simpelweg het voorbereiden van je maaltijden in een eindeloze voorraad van Tupperware bakjes. Ja, ik weet dat het op dat moment niet leuk is, maar het kan je een hoop tijd en stress schelen als je haast hebt. Plus, je weet dat je gezond eet en niet naar dat broodje kroket grijpt in de kantine.

3. GET RID OF HET ‘IK-KAN-NIET-KOKEN’-FENOMEEN
Dit horen we vaker. Sommigen kunnen nog niet eens een ei koken als hun leven er vanaf zou hangen, maar weet je.. Alles valt te leren. En het is écht minder moeilijk dan je denkt. Kijk nog eens terug naar de eerste tip: je hoeft niet meteen een vijf sterren diner op tafel te toveren. Gezond koken of een maaltijd voorbereiden is echt gemakkelijker dan je denkt. Pinterest heeft bijvoorbeeld hele goede ideeën.

4. THE MONEY ISSUE
Het is algemeen bekend dat studenten het vaak niet breed hebben, laat staan dat studenten het geld hebben om “al die dure gezonde dingen aan te schaffen”. Maar weet je, het hóéft niet duur te zijn. Om al maar iets voor te stellen: frisdrank? Dat kan je zo schrappen. Water en thee; veel gezonder en kost (bijna) niets! Fruit? Ja, dat is misschien duur, maar ik weet zeker dat het op de markt véél goedkoper te krijgen valt. Als je écht niet naar de markt wil, kan je ook altijd nog voor bevroren fruit gaan. Goedkoper en net zo goed.

5. HET HOEFT NIET PERFECT TE ZIJN
Nee, echt niet. De basis is gewoon het “goed doen”. Je hoeft vanaf nu echt niet 24/7 quinoa salades en kikkererwten burgers te eten om gezond te zijn! Er is niemand die zich immers altijd aan zijn of haar dieet houdt, het is dan ook beter het te zien als een manier van leven. Iedereen cheat wel eens, en dat is maar goed ook. Wat is nou lekkerder dan een stukje chocola, een heerlijke hamburger of een pizza met salami?

6. WILSKRACHT
Waar het natuurlijk allemaal echt op neerkomt is wilskracht. Als je het écht belangrijk vindt, ga je er ook voor. Ja, het is zo simpel.  En ja, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch hoop ik dat je er met deze tips een beetje makkelijker tegenaan kijkt. En als je het écht niet meer ziet zitten, denk dan maar dat alle studenten hun studententijd overleven, en jij dus ook vast wel! ;)

Ben jij zelf een student? Hoe ga jij hier mee om?

Liefs,

Nadieh

Door Nadieh, Student Blogger

Dit vind je misschien ook wel interessant: