*Tromgeroffel* Daar is het dan eindelijk, het langverwachte recept van het gerecht waarvan 9 van de 10 Nederlanders de naam niet goed van uit zal spreken: Spaanse Potaje! Mede mogelijk gemaakt door Marie, de moeder van Antonio. Na meerdere reacties op de vlogs en artikelen vragend om het recept, besloot ik een poging te wagen. Eerder kreeg ik zijn madre al zo ver om haar geheime tortilla recept met de wereld te delen en weer is het me gelukt: het originele recept van zijn mama, speciaal voor jou!

Hoewel elke familie potaje zal kennen in (Zuid-)Spanje, maakt elke familie het weer op zijn eigen manier. Dat vind ik zó leuk aan Spanje! Bij deze dus het recept uit zíjn familie. Speciaal voor jullie heb ik het voor het eerst zelf gemaakt, en ik moet zeggen, het is het je tijd meer dan waard. Heerlijk!

Duratie: 1,5 uur á 2 uur
Hoeveel: 4 personen

Wat heb je nodig?

300 gram kikkererwten (ongekookt)
200 gram witte bonen (ongekookt)
650 gram spinazie (van Hak, uit pot)
1 aardappel
1 wortel
1 ui
1 tomaat
2 knoflook teentjes
2 Laurierblaadjes
1 theelepel paprikapoeder
1 bouillonblokje
Zout
Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Plaats de kikkererwten en bonen de nacht van te voren in een kom koud water en laat deze heel de nacht weken. Je kunt er ook voor kiezen bonen en kikkererwten uit blik te gebruiken, dat is makkelijker, maar zelf alles doen maakt het wel éxtra leuk!
  2. Snijd de aardappel en wortel in stukjes. Het is typisch Spaans om de aardappel in grove stukken te snijden. Leg dit aan de kant.
  3. Snijd de knoflook, tomaat en ui in stukjes en leg ook dit aan de kant.De kikkererwten, boontjes, wortel & aardappels. 
  4. Plaats een grote pan met water op het vuur. Gebruik ongeveer dubbel zoveel water als kikkererwten en bonen. Warm het water op. Zodra er stoom vanaf begint te komen, voeg je de kikkererwten, bonen, wortel en aardappel hier aan toe. Voeg ook de twee Laurierblaadjes toe. Dit moet minimaal 30 minuten koken op laag vuur. Let op: er zal een schuimlaag ontstaan. Deze moet je af en toe weghalen!
  5. Terwijl de groenten aan het koken zijn is het tijd om de ´basis´ te maken. Zet een bakpan met olijfolie op het vuur. Zodra de olijfolie is verhit, is het tijd om de knoflook en ui te bakken. Begin met de ui, zodra deze glazig wordt voeg je de knoflook toe. Zodra de knoflook en ui gebakken zijn voeg je nog een paar minuten de gesneden tomaat toe.De ui, knoflook & tomaat. Let op; de spinazie moet pas na het mixen er door heen. Foutje van mij! ;-) 
  6. Breek een bouillonblokje in 4 stukjes en voeg dit toe aan het ui, knoflook & tomaat mengsel. Voeg ook het paprikapoeder aan het mengsel toe. Je kunt er eventueel nog een scheutje olijfolie aan toe voegen. Laat dit nog een paar minuten sudderen en haal het vervolgens van het vuur af.
  7. Tijd om de ´saus´ te maken! Voeg bovenstaand mengsel toe aan een kom, met het vocht en al. Mocht het niet nat genoeg zijn, pak dan met een bekertje wat vocht vanuit de grote pan. Zo gaat het mixen makkelijker. Met een staafmixer mix je vervolgens het geheel. Het hoeft niet een hele fijne substantie te worden, zolang er maar geen hele stukjes ui en of tomaat over blijven.
  8. Zodra de 30 minuten voorbij zijn, is het tijd om de gemixte groenten en de spinazie aan de grote pan toe te voegen. Het is niet nodig om het water uit de pan te halen, dit is waar uiteindelijk de smaak in zit.
  9. Laat het geheel gedurende 30-45 minuten pruttelen en blijf af en toe roeren. De substantie wordt steeds dikker en het water neemt af. Wanneer het niet heel waterig meer is en de kikkererwten extra zacht zijn, kun je het van het vuur halen.
  10. Even af laten koelen en voíla! Een heerlijk, gezond én Spaans gerecht. Geloof me, je zal zijn moeder dankbaar zijn. Jum!

Ga jij dit gerechtje proberen? Heb jij wel eens potaje geprobeerd?

Liefs,

Lau