Het is koud, maar dat stopt jou niet. Het is vroeg, maar dat houdt jou niet tegen. Het is stil op straat, maar ook dat lijkt jou niets uit te maken. Het is voor de normale mens weer een gewone December, maar voor jou niet. Voor jou is het #DOcember. De maand waarin je jezelf gaat bewijzen. De maand waarin jij, terwijl iedereen om je heen zijn doelen uitstelt tot het nieuwe jaar, je grenzen zult verleggen. En hoe kan dat beter dan tijdens een heuse race? December is misschien niet de eerste maand die bij je opkomt om mee te doen aan hardloopwedstrijden, maar dat kan jou geen ene moer schelen. Deze December is anders. Out of the ordinary. Ik zette voor jou ook deze maand weer de leukste runevents van de maand op een rijtje. Aan welke startlijn zie ik jou verschijnen?

Tip: wil je absoluut aan één van de races meedoen maar is het niet meer mogelijk een (individueel) startbewijs te verkrijgen? Kijk eens op de website, meestal is er een link naar het overdragen van startnummers. Genoeg last-minute cancels!

————————————-Zaterdag 06 december 2014——————————–

Midwinterduinloop – Egmond-Binnen
Een loop door het grootst gemeten duingebied van Europa, met een parcours dat je meeneemt langs het interessante vennewater, grazende paarden en boomhutten die uitkijken op het geheimzinnige natuurproject Doornvlak tussen Castricum en Bergen. Een frisse loop door de duinen waar je geheid geen spijt van zult krijgen. De route kent twee afstanden: 7,6 en 16,8 kilometer. Inschrijven kan hier.

————————————-Zondag 07 december 2014——————————–

De Bruggenloop – Rotterdam
Met een start vanuit stadion Feynoord is de Bruggeloop een loop die het ultieme kerstgevoel brengt. Loop de 15 kilometer over de 5 bekendste bruggen van Rotterdam in donkere Kerstachtige omgeving waarin de verlichte skyline en het stadshart van Rotterdam nog beter tot zijn recht komen. Meer lees je op de website. 

De Twiske Molenloop – Landsmeer
Ooit van het Twiske gehoord? Het is een prachtig natuurgebied vlak naast Purmerend, mijn hometown. Wanneer ik een lange afstand loop ga ik dan ook zelfsprekend door het Twiske. Natuurlijk mocht de enige echte Twisemolenloop dan ook niet ontbreken in het rijtje. De keus aan afstanden is enorm: ga voor de 1,5 km (voor de jeugd), 3 km, 5 km, 10 km, 16,1 km of 21,1 km en kies je eigen niveau. Deze race is er één waar je tot rust kunt komen: geen poespas, DJ’S en gillende mensen rondom het parcours, maar echt gewoon de mooie natuur. Zeker een aanrader. Hier lees je meer.

De Pfixx Solar run – ‘S-Heerenberg
Houd jij wel van een klimmetje? Dan is deze race iets voor jou. Ren door het heuvelachtige en bosrijke landschap van Montferland, een super mooi gebied die je langs verschillende dorpjes brengt en overigens ook de nodige challenge bevat door het heuvelachtige parcours. Ren mee met de 15 of 7,5 kilometer. Meedoen? Lees meer op de website.

Snertloop – de Lutte
Dat de Snertloop in de smaak valt is geen twijfel over mogelijk. De race vindt plaats in het loopgekke dorp De Lutte, waar sterke winnaars, recreatieve deelnemers en opvallend veel dames de laatste jaren, van deze wedstrijd een groot hardloopfeest maken. Vanzelfsprekend staat er na afloop ook een dampende Twentse snert gereed voor elke deelnemer. Dat is al reden genoeg om op zijn minst een poging te wagen, niet? Ga voor de 5,3 of 9,6 kilometer en laat je verassen. Inschrijven kan tot 30 minuten voor de race. Hier lees je meer.

————————————-Zondag 14 december 2014——————————–——

De Houtwijkkerstloop – Spijkenisse
Deze race is voor de echte diehards onder ons. De Spijkenisse-SPARK marathon begint en eindigt in Spijkenisse en gaat verder vooral door de polder van Putten en langs de Bernisse. Doordat je je niet kunt verschuilen achter bomen, bos of bergen heeft het weer overal vrijspel. Het kan een zware marathon zijn, maar dat heeft, volgens de race-organisatoren zelf, echter zijn charme: op alle edities kwam dan ook een behoorlijk aantal lopers af waaronder een aantal uit België, Verenigde Staten, Noorwegen, Duitsland en Groot Brittannië. Meedoen? Neem een kijkje op de website.

——————————-Zaterdag 13 december 2014——————————–

Ameland Adventure Run – Ameland
De Ameland adventure run heeft een uniek maar uitdagend parcours wat grotendeels onverhard is, uitgezet in de afwisselende en prachtige natuur van Ameland. Bos, duinen, kwelders en het onvoorspelbare strand maken deze loop niet alleen erg afwisselend, maar ook nog eens prachtig mooi. Start en finish zijn in het gezellige en sfeervolle centrum van Nes. Ga voor de 5, 10 of 21,1 kilometer. Inschrijven kan hier.

————————————-Zaterdag 20 december 2014——————————–

Leisure World Kerstloop – Dronten
De 5, 10 of 21,1 kilometer: Dronten heeft het allemaal. Het parcours voor de halve marathon bestaat uit 2 snelle ronden over verkeersvrije, geasfalteerde wegen van Dronten. Heb ik al verteld dat Edwin van de Sar aan deze race meedoet en het startschot zal geven? Diezelfde Edwin, die ik 100 meter voor de finish inhaalde tijdens de Ajax foundation run? Die ja. Maakt het aantrekkelijk om mee te doen en meneer van der Sar voor een tweede challenge uit te dagen. Meer informatie vind je op de website. 

Santa run – Emmen
Een loop waarbij je verkleed mag als de kerstman? Ik zeg doen. Deze loop start vanuit Dierenpark Emmen en brengt je, in je rode gewaad, 5 kilometer lang, door het gezellige stadje Emmen. Daarnaast steun je ook nog eens het goede doel. Meer weten? Klik dan hier.

————————————-Zondag 21 december 2014——————————–

Kerstloop – Groningen
Je kunt de oliebollen er maar het beste al aflopen vóórdat ze eraan zitten; tijdens de Kerstloop in Groningen! Bij deze loop gaat het niet om winnen. Het parcours is 4 kilometer lang en kun je zo vaak lopen als je wilt, je bepaald dus zelf de afstand. Onderweg vind je deelnemers verkleed als kerstmannen, kerstvrouwen, rendieren of sneeuwpoppen, waarbij de route van 4 km 1 uur en 15 minuten open is. Ben je toch met een winnaars-mentaliteit geboren? Maak er dan een race van om te kijken hoeveel rondjes je kunt rennen binnen deze tijd. Meer informatie vind je op de website.

HRR Kerststrandloop – Scheveningen
Een loop die vrijwel geheel de route over het strand loopt, waarbij je na afloop wordt ontvangen met een warme kop snert en een visje. Klinkt goed, toch? Een frisse neus halen langs het prachtige strand (niets is zo fijn als hardlopen in de winter in de frisse zeelucht!) en vervolgens lekker bijkomen onder het genot van een hapje en drankje. Ga voor de 10 of 15 kilometer. Inschrijven kan hier. 

Extreme cold run – Schoonebeek
Als je aan deze obstakelrun meedoet, overigens de enige obstakelrun die er is in December, dan ben je ECHT een bikkel. Daar valt niet over te twisten. Voor het glazenhuis Schoonebeek organiseert Back2School sports een Extreme Cold Run. De naam zegt het al: extreme kou. Deze obstacle Run wordt in hartje winter gehouden in het plaatsje Schoonebeek, waarbij de opbrengsten van deze run worden gedoneerd aan het goede doel wat is gekoppeld aan 3fm Serious Request. Worstel je door het ijskoude water, over obstakels en door de modder: zelfs voor de ervaren obstakelrun-loper een hele opgave. Meedoen kan hier. 

Staat er een run niet tussen die er volgens jou écht tussen moet staan? Laat dan even een berichtje in de comments achter, dan zorg ik dat deze aan de lijst wordt toegevoegd.

Aan welke startlijn zie ik jou verschijnen? 

Volg Runninglau ook via Twitter, BloglovinTumblrInstagram en Facebook of schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Liefs,

Lau