Wat je vóór een training eet kan flink effect hebben op de training zelf. Eet je bijvoorbeeld een groot Big Mac menu net voor je gaat wielrennen dan zal je dat geheid merken. De kans is zelfs groot dat je die Big Mac halverwege je training weer terug ziet… Yak! Bij hardlopen geldt precies hetzelfde: voeding kan je prestaties verbeteren, maar ook keihard onderuithalen. Ren (of fiets) je langere afstanden, zoals een halve marathon of zelfs een hele marathon, dan merk je al snel dat alleen goed eten vóór je training niet meer genoeg is. Ook tijdens je training moet je jezelf namelijk blijven aansterken door middel van bars, gels of winegums. Als hardloper met zwakke maag kan ik je vertellen dat het van uiterst belang is te kiezen voor een product dat je maag goed kan verteren én bovendien lekker is.

Eerder deze maand lanceerde Body & Fit voor het eerst een productlijn voor duursporters: Rocket Fuel. Als 5-jaar oude hardlopende ambassadeur van Body & Fit sprong ik direct een gat in de lucht. Zouden de bizar dure óf vieze gels (het is altijd het één of het ander) nu verleden tijd zijn? Ik bestelde de twee nieuwe producten in alle smaken en geef jou in dit artikel mijn eerlijke, oprechte mening. Laten we beginnen!

De Rocket Fuel Energy bars

Prijs: 12 repen voor €12,90 en hier te koop.

We beginnen met de Rocket Fuel Energy Bars. De bars komen in 3 smaken: Apple, Berries & Coconut en zijn gemaakt met fruit, dadels en haver als basis. Er zitten kleine stukjes appel, geraspte kokosnoot of een mix van bessen in. Ook niet verkeerd om te weten is dat de repen helemaal natuurlijk zijn en een flinke dosis koolhydraten per reep bevatten.

Voedingswaarden & ingrediënten

Met zo een 21 tot 36 gram koolhydraten per bar is dit een echte energiereep te noemen. De Apple is hierbij de winnaar, gevolgd door Berries, met als laatste Coconot. Een reep bevat tussen de 176 en 185 calorieën, wat normaal is voor een energiereep. Ondanks dat de ingrediëntenlijst behoorlijk gevuld is, is de bar vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Alledrie de repen bevatten vitamine C en helpt om de vermoeidheid tegen te gaan. Jammer dat de bar niet veganistisch is, door de kokosoliepoeder (melk).

Smaken

Coconut is veruit mijn favoriet. Deze reep is niet zo zoet is als de rest en daarnaast ben ik gewoon een enorme fan van kokos ;-). Op de tweede plaats komt Berries, mocht je echt een zoetekauw zijn dan is Apple wat voor jou. Dit zie je trouwens ook direct terug in de koolhydraten, hoe zoeter, hoe meer koolhydraten de bar bevat.

De test

Ik nam voor mijn halve marathon training vorige week één reep een half uur voor de training en kan beamen dat ik er inderdaad een energiekick van kreeg. Tijdens de training heb ik verder geen last gehad van darmklachten, waaruit ik kan concluderen dat de bar makkelijk te verteren is. Ik zou het zelfs aandurven deze bar tijdens een race te eten omdat hij zo zacht is en ik er blijkbaar goed op reageer!

Voordelen:

 • Vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen
 • Vrij van rijst- of glucosestroop
 • Niet kleverig
 • Smaakt goed
 • Makkelijk te verteren
 • Met toegevoegde vitamine C

Nadelen:

 • Niet veganistisch
 • Erg zoet, vooral Apple

De Rocket Fuel Energy Gels

Prijs: 12 gels voor €12,90 en hier te koop.

De Rocket Fuel Energy Gels zijn verkrijgbaar in 4 smaken: Tropical-, Orange- Forest Fruit- en Lemon-Lime-smaak. Deze gels zijn gemaakt om prestaties te verbeteren tijdens het sporten zonder de behoefte aan extra water. Dit alleen al is een enorm pluspunt, wetende dat ik vorig jaar een onmogelijke zoektocht heb gehad naar energie gels waarbij je geen water hoefde in te nemen. Het is daarnaast de kleinste gel die ik ben tegengekomen, de meeste gels die je zonder water in kunt nemen zijn aanzienlijk groter.

Voedingswaarden & ingrediënten

Met 24 gram koolhydraten per gel kom je een heel eind. Afhankelijk van de smaak bevat de gel cafeïne. Forest Fruit en Lemon Lime bevatten 40 mg cafeïne per gel, Orange en Tropical bevatten geen cafeïne. De gel bevat tevens vitamine B12, wat helpt tegen vermoeidheid. De gels zijn helemaal vegan.

Smaken

Naar mijn mening wint Lemon Lime het qua smaak, gevolgd door Forest Fruit. Op de derde plaats komt Tropical, gevolgd door Orange. Ik was verrassend positief over de structuur van de gels, niet te kleverig en dik, maar ook niet té dun. De gels zien er met het blote oog allemaal hetzelfde uit. Ik had kleurtjes verwacht, maar kwam er tot mijn verbazing achter dat het een transparante vloeistof is. De smaak? Prima! Natuurlijk gels zijn altijd zoet, maar geloof me: ik heb véél zoetere en plakkerigere gels voorbij zien komen.

De test

Tijdens mijn halve marathon afgelopen zondag besloot ik 10 kilometer na de start dat het tijd was voor een gel: ik had nog zo een 11 kilometer te gaan en kon wel wat energie gebruiken. Ik dronk de Forest Fruit gel zonder enige moeite in één keer op en voelde al snel de energiekick. Niet helemaal onbelangrijk: de gels hebben een gebruiksvriendelijke verpakking die je zo openscheurt, maar niet zomaar openbarsten in je achterzak. Ondanks dat ik voor de cafeïne variant koos heb ik geen één keer last gehad van mijn darmen tijdens de race. Pas na afloop kreeg ik wat krampen, maar het is voor mijn doen al een wonder dat ik geen last heb gehad tíjdens de race zelf. Ik ren vanaf nu al mijn wedstrijden op deze gels. Ze hebben mijn vertrouwen gewonnen!

Voordelen

 • Geen water nodig bij het innemen
 • Lekker! (voor zover een gel lekker kan zijn)
 • Makkelijk te openen
 • Bevat vitamine B12
 • Zowel zonder als met cafeïne verkrijgbaar
 • Drinkt makkelijk weg
 • Past in hardloopbroek

Nadelen

Ik kan oprecht geen nadelen bedenken voor dit product.

Conclusie

Ik ben fan! De Rocket Fuel gels zijn aanzienlijk goedkoper én kleiner dan de SiS gels die ik tijdens de marathon van New York gebruikte, terwijl de gel evenveel koolhydraten bevat. Dit maakt het handiger om mee te nemen en te consumeren. De bars zijn ideaal om 30 minuten voor je race of training te nemen. Enneh… Stiekem snoep ik er ook wel eens van als ik niet train ;-). Dit wordt vanaf nu vaste koek tijdens mijn hardloopwedstrijden.

Winactie

Ik heb mijn buddies van Body & Fit voor de zoveelste keer gevraagd of ik jullie wat pakketjes weg mag geven. En dat mocht! Fijn hè, zulke leuke vrienden. Wil je kans maken op een Rocket Fuel pakket, laat me dan in de reacties weten voor welk (sportief) doel jij deze prijs moet winnen. Good luck!

Heb jij de Rocket Fuel serie al geprobeerd? Wat vond jij ervan?

Liefs,

Lau