Alweer bijna drie jaar geleden schreef ik een enthousiast review over de Garmin Vivo Active 3. De twee daaropvolgende jaren heb ik met plezier dit horloge gebruikt, tot ik januari dit jaar overstapte op de opvolger: de Garmin Vico Active 4S. Waar ik de Garmin Vivo Active 3 nog weleens afwisselde met mijn Fitbit Ionic, heb ik sinds dit model niet meer gewisseld van horloge. Is de Garmin Vivo Active 4S ook wat voor jou? Je leest het in dit artikel!

Eigenschappen

 • 3,5GB opslagruimte voor afspeellijsten van Spotify, Deezer en Amazon music
 • On-screen geanimeerde trainingen
 • Mogelijkheid tot verbinden met Strava
 • Ontvang notificaties vanaf je smartphone
 • Pulse-oximeter, VO2-max, Body Battery
 • Menstruatiecyclus-meting in Garmin Connect
 • Garmin Pay
 • Incident Detectie en Assistentie
 • Lange batterijduur: 7 dagen in smartwatch modus, 5 uur met GPS en muziek
 • 5ATM waterdichtheid
 • Afmetingen: 40 x 40 x 12.7 mm
 • Gewicht: 40 gram
 • USB oplaadbaar

Prijs

De Vivoactive 4S fungeert als sporthorloge en smartwatch. Met een prijs van €299,99 in de Garmin Store valt de Garmin Vivo Active in de middenprijsklasse. Op verschillende webshops vind je hem overigens zo een 10 à 30 euro goedkoper. Het is het perfecte horloge voor de sporters die graag een stapje verder willen qua design en functies, maar (nog) niet zoveel geld (over) hebben voor een horloge als bijv. de Garmin Fenix. Zelfs als je niet heel vaak of intensief sport is het een prachtig horloge door zijn Smart Watch-functies en design, al zijn er als je niet veel om de ingebouwde GPS etc. geeft, goedkopere alternatieven te vinden.

Design

Qua design was het voorgaande horloge al niet verkeerd, maar heeft deze ongetwijfeld mijn voorkeur. Naast zwart en wit hebben we nu namelijk de keuze uit Dust Rose, Powder Grey en Shadow Grey. Ook heeft de 4S een nieuw twee-knoppen systeem: de bovenste knop is voor tijdens het sporten en gebruik je voor shortcuts, de onderste knop wordt gebruikt als terug-knop en voor je instellingen. Via de Garmin Connect IQ-store kun je de het horloge verder personaliseren met verschillende wijzerplaten.

Batterijduur

De Garmin gaat ongeveer zeven dagen mee in smartwatch modus en ongeveer vijf tot zes uur in GPS + muziekmodus. In de praktijk laad ik het horloge ongeveer elke drie dagen op, al is dit dus heel erg afhankelijk van hoe je het horloge gebruikt. Een opvallend verschil tussen de Vivoactive 4 en de Vivoactive 3, is dat de batterijduur (in GPS modus) langer is bij de oudere versie van Vivoactive. Dit is te wijden aan de extra functionaliteiten, maar jammer is het wel.

Standaard functies

Op de Garmin Vivo Active 4S vind je alles wat je verwacht van een modern sporthorloge: hartslag, stappen, trappen, slaapniveau en calorieverbruik.

Op het horloge zelf zie je een hartslaggrafiekje van de laatste vier uur en je gemiddelde hartslag van de laatste zeven dagen, voor je complete hartslag geschiedenis moet je in de gratis applicatie Garmin Connect zijn. Het dagelijkse stappendoel wordt aangepast op je activiteit van de laatste dagen. Heb je een paar luie dagen en beweeg je weinig, dan zal Garmin niet direct van je vragen om 10.000 stappen te zetten, maar bijv. 5.000 of 7.000. Ik vind dit een groot pluspunt omdat het realistische doelen zijn en mij daarom gemotiveerd houden. Mocht je dit niet fijn vinden, dan kan je een vast doel instellen.

Als fervent siësta-slaper moet ik zeggen dat het een grote frustratie van mij is dat Garmin geen dutjes ondersteunt ;-) ‘s Nachts slaap ik regelmatig maar vijf uur, maar haal ik later op de dag nog twee uur in. Die rekent hij niet automatisch mee, maar moet ik handmatig invoeren via de Garmin Connect app.

Body Battery

Een geweldige functie van Garmin is de Body Battery (BB). Jouw Body Battery weergeeft, zoals de naam al doet verklappen, de “batterij” van jouw lichaam. Heb je een goede nachtrust gehad en verder niet veel stress ervaren, dan word je als het goed wakker met een BB van 100. Naarmate de dag vordert zakt dit nummer steeds iets verder naar beneden. De intensiteit van je dag bepaalt hoeveel je zakt. Een training heeft over het algemeen een grote impact, al kan een drukke shopsessie er ook voor zorgen dat je BB langzaam maar zeker naar beneden gaat. Zie je dat je BB aan het begin van de middag al erg laag is, door bijvoorbeeld een lange ochtendrun? Door een tijdje je rust te pakken of een siësta te doen kan je weer BB-punten punten scoren. Ik heb slechts een paar keer meegemaakt dat mijn Body Battery onder nul eindigde, meestal na een lange avond stappen zonder slaap of bijv. een halve marathon.

Stressniveau

Net zoals bij zijn voorganger beschikt de Vivo Active 4S over een stressmeter. Heb je een ongewoon hoge hartslag terwijl je verder niet veel beweegt, dan ziet jouw Garmin dit. Ik heb weleens door een hooikoortsaanval tijdens een dineetje de melding gekregen: “Uw stress is zeer hoog. Wilt u ademhalingsoefeningen doen?” Dat verdomd slimme ding heeft (bijna) altijd gelijk. Heb ik een lichte paniekaanval of een halve opvlieger, dan weet mijn Garmin dit, en staat hij voor me klaar met korte ademhalingsoefeningen.

Pulse-oximeter 

Een indrukwekkend nieuwe functie is de pulse-oximeter. Deze functie meet het zuurstofgehalte in je bloed. Enkele voorgaande Garmin modellen hadden al een pulse-oximeter ingebouwd, maar nooit één die je dag- en nacht aan zou kunnen zetten. Met name tijdens het lopen op hoogte levert dit belangrijke informatie.

Geanimeerde workouts

Dit is een functie waar ik zelf niet vaak gebruik van maak, maar leuk is het wel! De on-screen geanimeerde workouts voor krachtraining, cardio, yoga en pilates laten je door middel van een geanimeerd mensje zien hoe je de oefening moet uitvoeren. Zo vind je onder het kopje yoga “Verbeter nu uw flexbiliteit”, “Word wakker, krijg energie” en “De zonnegroet”.

Je hoeft deze workouts overigens niet te doen om je activiteit te starten; net zoals bij de voorgaande modellen is er een brede keus uit sporten die je specifiek kan tracken: Hardlopen, Loopband, Wandelen, Skiën, Yoga, Indoortrack, Fietsen, Fiets binnen, Lopen binnen, Floor climb, Zwembad, Golfen, Snowboarden, Langlaufen, Peddelsurgen, Kracht, Cardio, Pilates, Crosstrainer, Stair steppen, Indoorroeien en Les. Wauw!

Hardlopen

Met hardlopen als favoriete sport moet ik natuurlijk iets dieper ingaan op de functies die voor mij als hardloper veel betekenen. Om mee te beginnen: de veiligheids- en tracking functie, die maken dat ik toch net iets lekkerder ren. Zo kun je handmatig of automatisch je real-time locatie door laten geven tijdens het sporten. In het geval van een ongeval stuurt de ingebouwde ongeval-detectie automatisch de gegevens door naar door jouw gekozen contactgegevens. Het horloge meet, zoals we gewend zijn van Garmin, ook weer je VO2-max. Dit is niet alleen motiverend om te tracken, maar draagt ook bij aan effectief trainen. Het toestel heeft vaak, als je buiten staat, in minder dan 10 seconden een GPS-signaal te pakken. Ik heb nog nooit gekke afwijkingen opgemerkt in de GPS-meting na afloop van een run.

Andere nieuwe functies

Er zijn zoveel (kleinere) nieuwe avances bij dit model, dat ik ze samenvat onder één kopje: nieuwe functies. Zo meet de Vivo Active 4S tijdens een workout je ingeschatte zweetverlies, kun je in de app bijhouden hoeveel je drinkt op een dag en telt hij je ademhalingen per minuut. Interessant voor de vrouwelijke gebruikers is de menstruatiecyclus metingen in de Garmin Connect App, die je een mooi overzicht geeft van jouw cyclus. Ik maak hier zelf actief gebruik van nu ik gestopt ben met de pil. Verder heeft dit model een standaard muziekopslag, wat maakt dat je bepaalde podcasts en nummers op je horloge kan zetten en kunt verbinden aan je oortjes, zonder dat je je telefoon mee hoeft te sjouwen. Ideaal! Hij komt met ongeveer 3,5 GB aan opslagruimte voor playlisten van Spotify, Deezer en Amazon music. De Garmin beschikt verder over de volgende sensoren: GPS, GLONASS, Galileo, Garmin Elevate hartslagmeter sensor, barometrische altimeter, kompas, gyroscoop, accelerometer en thermometer. Hij heeft 5ATM waterdichtheid.

Conclusie

Persoonlijk vind ik de Garmin Vivo Active 4S de beste optie als je opzoek bent naar een geavanceerd, mooi (multi)sporthorloge dat je ook als “normaal” horloge kan dragen. Of je nou hardloopt, wandelt of af en toe sportief bent: alles is mogelijk met dit horloge. Het enige nadeel van deze Garmin is wederom het feit dat hij geen siësta’s meet, maar gezien alle pluspunten kan ik me daar overheen zetten. Ja, gezien de prijs-kwaliteit verhouding is dit een top koop! Ook niet verkeerd: na zes maanden intensief gebruik is mijn witte bandje nog steeds wit :-).

Heb jij een Garmin Vivo Active 4S, of overweeg je er één te kopen?

Liefs,

Lau

 

 

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: