Je hebt van die mensen in het leven die vanzelf wijsheid uitstralen. Misschien is dat zo omdat zij zelf ook als één van de beste geloven dat zij dat ook werkelijk zijn; wijs. En misschien is dat dan ook de exacte reden dat juist zij zoveel volgelingen weten te verzamelen.

Neem nou Jelmer de Boer bijvoorbeeld. Als je ook maar een beetje bekend bent in het ‘gezonde’ Instagram of Facebook wereldje ben ik er zeker van dat je de naam of zijn hoofd zelf (knappe kop trouwens) meerdere malen voorbij hebt zien komen. Voor degene die hem gek genoeg toch nog niet kent, even een korte samenvatting: Jelmer de boer (28) is de oprichter van, verrassend, www.jelmerdeboer.nl. Naast zijn passie voor koken (je recepten liegen er niet om Jelmer!) die hij maar al te graag met zijn Instagramvolgers deelt onder de schuilnaam @geentroep, schrijft hij (E) boeken, blogt hij dagelijks en werkt hij o.a. als personal trainer en/of begeleider. Inmiddels heeft hij menig ‘fitgirl‘ of, zoals Jelmer het zelf zou omschrijven, ‘havermout trutje‘ te weten overtuigen dat een klik op de ‘volg’ button het meer dan waard is.

Deze man heeft de wijsheid in pacht. Althans, hij dénkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. Naast zijn kritische en nogal harde meningen die Jelmer maar al te graag dagelijks op zijn website deelt heeft hij namelijk ook al inmiddels meerdere boeken geschreven. Wijze boeken. Jelmer beweert te beschikken over de wijsheid ‘waarom je nog steeds niet afvalt’. In zijn eerste e-book ’10 redenen waarom je nog steeds niet afvalt’ gevolgd bij deel 2 ‘Nóg 10 redenen waarom je nog steeds niet afvalt’ deelt hij zijn kijk op gezondheid en de health hype van vandaag de dag. Van de week kreeg ik de kans dan eens eindelijk achter de naakte waarheid (of nouja, Jelmer’s waarheid) te komen. Met een grote mok koffie en mijn E-reader plofte ik op de bank en ging er eens goed voor zitten.

Ik kan mij goed voorstellen dat je nogal ‘schrikt’ van de toon waarop Jelmer zijn ‘ideeën’ naar voren brengt. Doordat ik inmiddels via de social media Jelmer al meerdere keren op zijn liefst (of zeg maar gerust meest evil) heb mee kunnen maken was ik gelukkig al voorbereid, maar houd er rekening mee dat je wordt aangepakt. En goed ook. Als je je aangesproken voelt althans. En dat voel ik mij als “havermout trutje”  wanneer Jelmer in hoofdstuk 6 ‘Je decoreert je havermout’ het volgende verklaart:

”Ik heb altijd zo’n opgeblazen gevoel na het eten van brood!”


Ja, dat komt omdat je veertien boterhammen met vruchtenhagel eet. Dat is geen glutenallergie maar vraatzucht.


Een bakje havermout belegd met veertien soorten fruit, een handje noten, chia-, lijn-, hennep-, sesam- en parkietzaad, een halve ons zonnebloempitten, pure chocoladesnippers en je hippe zelfgemaakte muesli geen haar beter. Sterker nog, waarschijnlijk is een dergelijk ontbijt calorierijker dan veertien witte bammetjes met vruchtenhagel. Maar wel een stuk duurder.

 

Tijdens het lezen van het bovenstaande fragment ontsnapte er een awkward lachje uit mijn keel. Een lach, omdat het te bizar en te grappig voor woorden was. Een lach, die vervolgens schaamtevol verdween, omdat juist ik hier oh zo schuldig aan ben. Het bovenstaande stukje was slechts het onderwerp van één hoofdstuk van de 10 uit het boek ‘Nog 10 redenen waarom je nog steeds niet afvalt’. ‘En zo weet Jelmer precies de spijker op zijn kop te slaan in de andere in totaal 19 hoofdstukken die de twee boeken met zich meedragen. Hilarisch omschreven, recht voor zijn raap, maar het ergste van alles: hij heeft maar al te gelijk.

Het eerste deel bevat 40 bladzijdes vol hilarische argumenten voor het feit dat afvallen nog steeds niet lukt. Het vervolg (44 bladzijdes) is minstens weer zo amusant geschreven dat je het in één ruk uit leest. Tussen de grappen en (vervelend harde) waarheid door deelt Jelmer ook zijn kennis met de lezer door hier en daar een maar al te verstandige Jelmer tip te geven. En Jelmer heeft de wijsheid in pacht, dus we kunnen zijn advies maar beter volgen. Al raadt hij in hoofdstuk 6 van ’10 redenen waarom je nog steeds niet afvalt’ weer aan om juist niet te volgen. Dat is namelijk het probleem van het volgen van een dieet; het volgen. Om erachter te komen hoe en waarom dat zo is (volgens Jelmer dan hè ;-)) moet je toch echt de boeken zelf aanschaffen…

’10 redenen waarom je nog steeds niet afvalt’ en ‘Nog 10 redenen waarom je nog steeds niet afvalt’ zijn beide te koop in de webshop op www.jelmerdeboer.nl voor 4,95 per stuk.

Kende jij Jelmer de Boer al?

Fotografie: Joyce Bongers (www.joycebongers.nl)

Volg Runninglau ook via BloglovinTumblrInstagram en Facebook of schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Liefs,

Lau