Colour runs- je hebt er vast wel eens van gehoord, of zelfs aan meegedaan. Een aantal jaren terug kwam het fenomeen overwaaien vanuit Amerika en vandaag de dag is het een waar begrip geworden, ook in de Nederland. Van Amsterdam tot Zwolle en in nog veel meer plaatsjes in Nederland is inmiddels al zo’n colour run of iets soortgelijks georganiseerd en we blijken er dan ook helemaal weg van te zijn. Mede door alle prachtige afbeeldingen van colour runs die voorbij kwamen op Tumblr wist ik dat ik zelf in de toekomst ook maar al te graag aan eentje mee wilde doen, en gisteravond was het dan eindelijk zover. De Costa Music Run, een variant op de Colour run, gehouden in Lloret de mar!

Wat is zo’n colour run nou precies? Als je even Googled kom je al gauw op de term ‘the happiest 5K on earth’, en dat kan ik bevestigen! Het is een race, maar niet zoals we die gewend zijn. Bij de colour run draait het namelijk niet om snelheid of je personal record verbreken, het gaat om de samenhorigheid en het genieten van elkaar. Iedereen kan dan ook mee doen, waardoor er ook genoeg zijn die het event al lopend (of dansend!) afleggen. Gedurende de ‘run’ kom je verschillende colour stands tegen waar je door een immense wolk van kleuren moet rennen. Hoe gaaf klinkt dat?

20140716_195501

Zodra ik vorige week hoorde dat er in Lloret de mar, het bekende toeristische plaatsje dichtbij Blanes en Barcelona, een colour run werd gehouden, besloot ik dat ik hoe dan ook mee zou doen. Eleonora, één van mijn mede aupair vriendinnen in Blanes, wist ik zover te krijgen om met mij mee te gaan. Eleonora loopt verder nooit hard en de kans was dan ook groot dat we hem al lopend af zouden moeten leggen, maar dat was geen probleem. Ik moest en zou dit gave event meemaken!

En daar stonden we dan, woensdagavond om kwart voor 8 aan de start. Ik gok dat zo’n anderhalf duizend man in het drukke centrum van Lloret was gepropt, (toen nog) allemaal in het wit gekleed. Keiharde muziek galmde door de straten en het publiek werd opgezweept, klaar om te starten. Toen het bijna 8 uur was begon het ook bij ons te kriebelen, het enthousiasme van de organisatie en het publiek werkte namelijk enorm aanstekelijk en binnen no time klonk het startschot. Ready, set, go!

In een poging tot hardlopen baande ik me door de menigte, maar al snel werd ik uit mijn droom geholpen. File. Oei, dit was even anders dan ik gewend was! Eleonora, die nog nooit eerder een officiële run had gedaan, wist niet wat ze meemaakte. Ik vertelde haar dat dit normaal niet zo ging, en dat de colour run dan ook een run apart is ;-).  Ergens wist ik dit ook wel dat dit zou gebeuren, maar stiekem hoopte ik ook gewoon een lekkere 5K te kunnen rennen. Het was immers mijn hardloop-dag. Toen ik merkte dat hardlopen gewoon echt niet ging veranderde ik mijn mind-set en legde ik mij er bij neer. Loop vrolijk mee met de rest Lau, en ga lekker genieten. Zie dit als een soort ouderwetse avondvierdaagse, niet als een run. En dat bleek de juiste beslissing te zijn.

2014-07-16 23.59.58

Na de eerste halve kilometer schoof het publiek wat op en was er ruimte om te rennen. Ik moedigde Eleonora aan om het gewoon te proberen, en daar gingen we dan: rennend en al zoefden we tussen de menigte door tot de eerste ‘kleurwolk’ in zicht was. Hand in hand doken we de paarse gloed in en werden we bedwelmd onder een walm van kleurpoeder. Zodra we ‘ontsnapte’ uit de wolk keken we elkaar aan.. En barstten we in lachen uit. Wat zagen we er debiel uit! Vol energie besloten we ook weer door te rennen naar de volgende wolk, dit maal geel, waarna we in gesprek raakten met 3 jongens die mij schenen te kennen van de sportschool. Krijg nou wat- die sportschool schijnt nog goed te zijn voor je social life ook! Samen met deze heren legden we de rest van de route al lopend en rennend af, waarna we bij de finish eindigden na zo’n 40 minuten.

20140716_205155

Bij de finish stond ons een heerlijk, ijskoud blikje Aquarius te wachten en nog iets veel leukers: een mini festival! We eindigden namelijk op een plein waar een groot podium was opgezet inclusief DJ. De sfeer was onbeschrijfelijk. Groene, blauwe, gele en paarse mensen maakten het plein tot een waar kleurenparadijs en iedereen genoot to the fullest. Deze avond had ik voor geen goud willen missen. Ik heb zelfs een nieuw record gezet: mijn langzaamste 5K ooit- dat is ook een prestatie op zich ;-). Ik raad iedereen dan ook aan om minimaal eens in zijn leven een colour run te rennen, of te lopen. De sfeer is geweldig en iedereen is elkaars beste vriend gedurende de run. Neem nou de meiden waarmee ik hierboven op de foto sta bijvoorbeeld. Nog nooit eerder gezien, en ook na de foto nooit meer gezien- maar ze stonden erop dat we samen op de foto gingen. Zo tof om te zien hoe iedereen elkaar behandelt! Neem je beste vriendin mee, je vriend of je zus. Bij de colour run kan het namelijk allemaal.

20140716_205421

Ze hadden gelijk- dit is de ‘happiest run on earth’.

Heb jij wel eens meegedaan aan een colour run?
Volg Runninglau ook via BloglovinTumblrInstagram of Facebook!

Liefs,

Lau