Geen idee wat Personal Body Plan inhoudt? In mijn vorige artikel leg ik je alles haarfijn uit. Allereerst moet ik even mijn excuses aanbieden: al sinds de eerste maand beloof ik jullie een Personal Body Plan update, zonder mijn beloftes waar te kunnen maken. De waarheid is: Personal Body Plan is een levensstijl, en het leven staat nou eenmaal af en toe op zijn kop. Aan de andere kant is dit wellicht een zelfs betere manier om jullie op de hoogte te kunnen stellen van mijn ervaringen, progressie en mening tot nu toe. We zijn namelijk alweer 3 maanden verder, dat betekent dat ik al op de helft (!) zit van mijn tweede half jaar Personal Body Plan. In het artikel van vandaag ga ik dieper in op mijn doelen, mijn behaalde resultaten en hoe ik de komende maanden voor me zie. Let´s start!

Het eerste half jaar Personal Body Plan 

Zoals jullie weten begon ik januari 2015 aan mijn eerste half jaar Personal Body Plan. Dat dit mij geweldige resultaten heeft opgeleverd, is niet om heen te komen. 6 maanden lang was ik 4 keer per week met zware gewichten in de sportschool te vinden, werd de cardio flink verminderd en hield ik mij strict aan mijn macro´s. Hoewel ik qua spierdefinitie redelijk vooruitgang maakte, was mijn gewichtstoename minimaal. Nadat de eerste 6 maanden afgelopen waren had ik het gevoel dat ik even een break nodig had. Er stonden veel hardloopwedstrijden op de planning en na al die maanden puur kracht was mijn motivatie op hardloopgebied ver te zoeken, wat zich weer uitte in frustratie in de sportschool. Een middenweg vinden vond ik vrij lastig. Daarom besloot ik met een trots en heerlijk gevoel mijn zorgen los te laten, volop te genieten van mijn verdiende summerbody en de zomer. De 6 maanden vol hard werken werden beloond: ik zat heel de zomer heerlijk in mijn vel. Ondertussen trainde ik op normaal niveau door, zonder Personal Body Plan deze keer (lees: ik besloot niet te verlengen), en pakte langzaam maar zeker steeds meer het hardlopen weer op. Dit ging de eerste weken goed, maar zodra ik mijn full-time baan was begonnen in september, merkte ik dat ik langzaam maar zeker de motivatie verloor.

De ´break-up´

Ineens was ik 8-10 uur per dag aan het werk naast mijn blog, moest weer trainen voor loopwedstrijden, had geen specifiek trainingsschema en bovendien werden de dagen steeds korter en donkerder. Regen, koud. Bah! Ik belandde in een kleine dip en verloor in 6 maanden tijd een groot deel van mijn opgebouwde spiermassa. Van een mooie ronde bibs, veranderde ik weer in een plat hardloophol. Dit had ik overigens helemaal zelf in de hand: een keus die ik zelf maakte. Ik had het nodig, even enkele maanden mindere focus op sporten, meer focus op andere belangrijke dingen in het leven. Zoals studie, werk, bijvoorbeeld. Dat dit overigens enorm goed te combineren is was ik me geheel bewust van, maar ik was simpelweg toe aan even wat anders. Rust.

Met het nieuwe jaar in aantocht merkte ik dat deze drang naar rust steeds meer veranderde in een lust om te sporten, een doel te hebben, mijn lichaam te zien veranderen. Dit was wanneer ik besloot dat ik weer wilde begonnen met Personal Body Plan, maar dan met een ander doel: een balans vinden tussen krachttraining, sporten, werk en studie. Een half jaar waarbij ik zou ontdekken wat werkt voor mij, hoe ik resultaten kan behalen door te doen wat ik leuk vind, waar ik me goed bij voel, ongeacht de omstandigheden: op 5 januari 2016 startte ik dan ook mijn tweede half jaar Personal Body Plan.

Doelen dit jaar & de eerste maand 

Met mijn coach Zoila heb ik van te voren goed overlegd wat mijn doelen en verwachtingen zijn. Hoewel ik zelf coach ben geweest en qua informatie in principe geen ´coaching´ nodig heb, is het toch iets waar ik voor gekozen heb en altijd zal aanraden. Overleggen en praten met iemand die je begrijpt lucht op. Het motiveert. Ondanks mijn doel om dit half jaar ook meer op hardlopen te focussen, besloot ik de eerste trainingsfase volledig te volbrengen. De eerste maand bestaat uit een anatomische adoptie fase, waarbij de nadruk wordt gelegd op je zwakkere spiergroepen en je lichaam langzaam maar zeker gewend raakt aan de krachttraining. Deze 3 keer kracht per week combineerde ik met 2 keer hardlopen en 2 dagen rust. Al snel begon ik te zien hoe ik meer definitie kreeg en van buiten al verschil steeds meer verschil te zien was. Het schijnt dat er echt zoiets bestaat als ´spiergeheugen´, omdat ik natuurlijk een lange tijd volop kracht gedaan heb, zag ik al redelijk snel resultaat. Dit motiveerde enorm en maakte dan ook dat ik met alleen maar meer enthousiasme begon aan de tweede fase: spieropbouw.

Captura de pantalla 2016-04-04 a las 16.52.22

De volgende 2 maanden: hoe heb ik het aangepakt? 

Hoewel ik best een beetje zenuwachtig was op het begin (lees: wat zou de juiste balans zijn?), ging het al snel vanzelf. Je merkt zelf wat goed werkt en wat niet wanneer het aankomt op de combinatie van kracht en cardio. Ik heb in overleg met Zoila besloten 2 keer per week een volledige full-body workout te doen en dit te combineren met 3 keer in de week hardlopen. Soms pak ik een training of run extra, soms minder, volledig afhankelijk van de intensiteit van mijn workouts. Ik probeer altijd te luisteren naar mijn lichaam! Hoewel het in het officiële schema van Personal Body Plan 4 trainingen per week zijn, waarbij je in de meeste gevallen (lees: iedereens schema is verschillend) per training focust op bepaalde spiergroepen, train ik nu 2 keer in de week de (voor mij) belangrijkste spiergroepen. Deze trainingen zijn dan ook vanzelfsprekend langer. Als het even kan ben ik minimaal 1,5 uur in de sportschool te vinden, maar dat is niet erg. Doordat ik minder vaak train sta ik met volle energie en motivatie in het krachthonk! Ook qua voeding is het af en toe wat aanpassingen maken, vooral nu ik steeds verdere afstanden ren is het belangrijk genoeg binnen te krijgen om geen spier te verliezen. Hoewel het makkelijk klinkt, meer mogen eten, moet ik eerlijk zeggen dat dit voor mij het lastigste puntje is dit half jaar: voeding. 

Captura de pantalla 2016-04-04 a las 16.44.36

Mijn metingen

Omdat ik op een best redelijk caloriebudget zit (lees: 2100-/+) merk ik dat ik al snel makkelijker word en vaak denk ´Ik kan het toch wel hebben, ik zit immers in spieropbouw´. Hierdoor gebeurt het best vaak dat ik ondanks mijn calorieoverschot te veel eet, wat vanzelfsprekend weer leidt tot extra, onnodige kilo´s, in vet. Als ik naar de foto´s en centimeters kijk ben ik trots op wat ik bereikt heb: veel spieropbouw bij de benen en rug, meer vormen, meer gainz. Hoewel het misschien op de bovenstaande foto´s niet zo goed te zien is (door de houding, volledig ontspannen), was ik links echt voornamelijk bot en vel. Ik merk dit ook degelijk in kleding en op foto´s, zoals bovenstaande foto bijvoorbeeld. Helaas is er bij mijn taille ook flink wat bijgekomen, wat denk ik minder had kunnen zijn als ik beter en preciezer met mijn voeding om had gegaan. Ik heb regelmatig flink over mijn budget gezeten, terwijl dat niet had gehoeven. Dit is dan ook mijn challenge voor de komende 3 maanden, al ben ik met de laatste tijd (#cleanmetlau) al goed op weg.

Ik vind het eerlijk gezegd best een beetje eng om mijn foto´s op deze manier te delen. Jezelf op zo´n ´oncharmante´ manier blootstellen is niet niets. Ik sta in mijn ondergoed, on-aangespannen, in een ´normale´ houding. Dat is nog eens anders dan je op Instagram voorbij ziet komen! Toch wil ik zo eerlijk mogelijk zijn en heb ik er daarom voor gekozen om mijn metingen met jullie te delen.

back

jfjf

Is het wat ik verwacht had?

Tot nu toe bevalt het me enorm goed. Het heeft me zelfs enorm verbaasd, de progressie die ik fysiek maak ondanks het vele hardlopen. Ik heb meer gewichtstoename dan in het eerste half jaar, wat in mijn geval gunstig is. Voeding speelt hier een enorme rol bij en is dan ook waarom ik Personal Body Plan kan aanraden, zelfs al leg je liever de focus op andere sporten. Toch kan ik op basis van mijn eigen ervaringen aanraden eerst een volledig half jaar écht alle Personal Body Plan trainingen te doen en je te focussen op pure kracht. Dit heeft mij namelijk zoveel profijt gebracht op fysiek gebied en ik heb enorm veel geleerd in de sportschool. Ik voel me bijvoorbeeld nooit meer een ´groentje´ in de gym. Je kunt na dit half jaar altijd weer deels terug naar je ´eigen´ sport en kijken hoe dit te combineren valt, zoals ik nu aan het doen ben. Al met al: ik ben tevreden, maar er is ruimte voor progressie, vooral op het gebied van voeding. Ik ben heel benieuwd wat ik de komende 3 maanden eruit kan halen. Let´s do this! 

before after

Zouden jullie het fijn vinden als ik de volgende 3 maanden een maandelijkse update doe?

Liefs,

Lau