Zo, daar is hij dan eindelijk: de langverwachte Personal Body Plan update. Het heeft even geduurd omdat ik in de tussentijd zo druk was met trainen, werken en eten (erg tijd consumerend, hoor) dat het er maar niet van kwam. Inmiddels zit ik in de tweede fase van het Personal Body Plan, dag 45 om precies te zijn. Nog even en ook die maand is alweer voorbij, het werd dus de hoogste tijd voor een update vanuit Runninglau land. Want hoe bevalt het me tot nu toe? Hoe werkt het? Hoe zien mijn dagen eruit? Is er al resultaat? Vandaag nemen we een kijkje in mijn persoonlijk PBP, en zullen al deze vragen beantwoord worden.

IN SHORT: WAT IS PERSONAL BODY PLAN?
Zoals je al eerder op mijn website kon lezen, is Personal Body Plan een gepersonaliseerd plan om jou klaar te stomen voor een nieuwe levensstijl en je fitste versie ooit te worden. Aan de hand van een persoonlijk trainingsschema en verschillende instructievideo’s word je vertelt wat je precies moet doen om de door jouw voorafgaand opgegeven gewenste resultaten te behalen. Omdat niet alleen je voorkeuren en doelen met de tijd veranderen, maar ook jouw lichaam zal gaan veranderen, wordt dit plan elke drie tot vijf weken aangepast. Niet alleen krijg je voedings- en trainingsadvies op maat, ook zul je een eigen coach toegewezen krijgen die 24/7 voor jou klaar staat via de website of de applicatie. Op deze manier sta je er niet alleen voor, en is de kans dat je in je oude gewoontes terugvalt dus ook kleiner.

THE START OF SOMETHING NEW
Maandag 5 januari, de dag dat mijn PBP avontuur dan echt zou beginnen. Stiekem had ik het weekend van te voren al zenuwachtig de Personal Body Plan app en website afgestruind op zoek naar een aanwijzing of advies m.b.t. bijvoorbeeld boodschappen. Tevergeefs, want er was niets te vinden. Achteraf bleek dit een bewuste set te zijn van Personal Body Plan: door stap voor stap met jou te beginnen aan een nieuwe levensstijl -want dat is het, een nieuwe levensstijl- wordt er niet te hard van stapel gelopen. Vanaf dag één staat je coach voor je klaar om kennis te maken, is je trainingsschema al te bekijken en kun je al een inzicht krijgen met hoe en hoeveel je moet eten, maar daar blijft het ook bij. Geen zeeën van informatie. Wel staat de eerste les al voor je klaar, hoe dat precies werkt gaan we in de volgende alinea op in.

2

GEDRAGSLESSEN
Elke werkdag verschijnt er op jouw persoonlijk dashboard een nieuwe ‘les’ onder het kopje gedrag. In deze les wordt elke dag een ander onderwerp uitgebreid behandeld, een onderwerp dat jou dichter bij je doel zult brengen. Denk maar niet dat je meteen overspoeld wordt met wat je wel en niet moet eten of trainen, integendeel: je mindset is wat allereerst besproken wordt. Elke les behoort tot een bepaalde ‘gewoonte’, en deze gewoonte bestaat weer uit meerdere lessen. Zo begon mijn personal body plan avontuur met de eerste les uit de gewoonte ‘Herken en Erken’, waarin o.a. bewustwording, mindset, herkenning en erkenning centraal stonden. Deze werd vervolgd door ‘#2 Je doel voor ogen’ en ‘#3 Uit je comfortzone en onderneem actie!’. Één voor één waren dit lessen die mij niet alleen de kans gaven mezelf beter te leren kennen, maar ook erg confronterend waren. Aan elke les zit namelijk een challenge vast, waarbij je wordt uitgedaagd ook daadwerkelijk iets te ondernemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opnoemen van jouw onzekerheden of obstakels in het leven. Gelukkig staat op dit gebied je coach altijd voor je klaar, en zal na afloop je coach de ingevulde challenge met je bespreken. Nogmaals: confronterend, maar de enige manier om ook echt te veranderen.

Inmiddels vertoef ik alweer in de vierde gewoonte, waarin het tijd is om dan eindelijk de kernelementen, voeding, nader onder de loep te nemen. Niet alleen informatief, maar ook heel interessant.

food

KIP KERRIE ALS ONTBIJT?
De vraag of je met het PBP echt warm en hartige maaltijden als ontbijt moest nemen, zag ik geregeld voorbij komen. Via Instagram heb je inmiddels de kans gehad meerdere Personal Body Plan volgers te volgen, waardoor de kans groot is dat je inderdaad sommige ‘warme maaltijden’ als ontbijt hebt zien verorberen. Toch is dit helemaal niet nodig. De voeding kun je namelijk aanpassen naar je eigen wens, het zit zo.

Op basis van wat jij fijn vindt, kun je kiezen of je je eten wilt tracken via een calorieteller of de handpalm methode. Bij beiden is het mogelijk te kiezen voor de vooraf samengestelde recepten, of het zelf samen stellen van recepten. In het eerste geval is het dan ook mogelijk dat er daardoor zo nu en dan een warme, hartige maaltijd voorbij komt als ontbijt. Dit is natuurlijk iets waar je zelf voor kiest, je kunt gemakkelijk switchen naar een ander recept uit de PBP index, of er zelf één creëren.

IMG_20150110_204024

CARBS ARE YOUR FRIEND
Het is de bedoeling dat je naast je caloriedoel, ook op bepaalde ‘macro’s’ let die je binnenkrijgt. Via jouw plan is er een samenstelling gemaakt van de ideale voedingswaarde voor jou. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat om jou doel te behalen, je veel lager in koolhydraten zit dan in eiwitten. Toch zijn koolhydraten niet je vijand, zoals ook PBP benadrukt. Wat een verademing.

VAN CALORIETRACKER NAAR HANDPALM
In de tweede maand van het Personal Body Plan besloot ik mijn voeding anders aan te gaan pakken. Voorheen had ik altijd mijn voeding bijgehouden via een calorie-tracker, maar ik merkte dat ik er een beetje gek van werd. Overdag at ik onbewust te weinig, waardoor ik ’s avonds nog héél veel had in te halen en na een eetbui met buikpijn in bed belandde. Tevens leek het behalen van de juiste verhoudingen in voedingsgroepen een onmogelijke optie. Toen mijn coach dan ook voorstelde de handpalm methode te gaan gebruiken, een methode waarbij je met je hand meet en op de verdeling van je bord let, was ik erg enthousiast om dit te proberen. Dit is misschien iets minder nauwkeurig, maar geeft mij veel meer rust in m’n hoofd. Dit is iets waar ik binnenkort nog op terug kom.

training

MAAND 1 – DE AUTONOMISCHE ADAPTIEFASE
Net zoals met de gedragslessen, zul je ook qua trainingen niet te hard van stapel gaan. Dit is goed, want zo heb je niet het gevoel als gym-newbie dat je in het diepe wordt gegooid. Je begint met een persoonlijk trainingsschema van 3 dagen sportschool in de week, 3 actieve hersteldagen en één volledige rustdag. De eerste maand zullen deze trainingen gefocust zijn op de zogenaamde ‘Autonomische adaptiefase’. Dit betekent dat in deze fase de nadruk wordt gelegd op de spiergroepen die over het algemeen als zwak beschouwd worden. Deze trainingen zijn overzichtelijk en goed te doen. De oefeningen zullen je klaarstomen voor de tweede fase die in maand twee komen gaat, waarbij een goede ‘basis’ qua spieren zeker nodig is.

MAAND 2 – DE SHAPINGSFASE
Een pittige verrassing was het om de eerste week van mijn nieuwe fase niet drie, maar vier trainingen in mijn weekschema te zien staan. Via de gedragslessen werd me van te voren al duidelijk gemaakt dat deze fase, de shapingsfase, een tikkeltje moeilijker zou gaan worden dan de vorige fase. Waar ik voorheen meerdere spiergroepen per training pakte, waren twee dagen nu specifiek gericht op mijn bovenlichaam, en twee dagen op mijn onderlichaam. Ook was het de bedoeling dat ik lager in herhalingen en hoger in gewichten ging zitten. Hoewel ik dacht dat het wel mee zou vallen, klopte de voorspellingen: de training waren zwaar. Erg zwaar. Voor mij was dit een knop die ik moest omzetten. Eenmaal mijn doel voor ogen en met mijn coach aan mijn zijde die mij hielp, werden dag bij dag de trainingen steeds wat beter te doen. Het gebruiken van zwaardere gewichten in deze fase is nou eenmaal nodig voor het shapen van de booty die ik zo graag wil. Daar moet vanzelfsprekend keihard voor geknockt worden.

IMG_20150217_120246

PROGESSIE & RESULTATEN
Na een boekwerk van 3 pagina’s raakt je geduld misschien een beetje op, laten we daarom maar snel overgaan op waar het jou natuurlijk om gaat: progressie. Zie ik vooruitgang?

Het antwoord hierop is kort en bondig: JA. Niet alleen fysiek merk ik enorme progressie (meer volume in mijn benen en billen, spierdefinitie in mijn armen), maar ook mentaal ben ik met sprongen vooruit gegaan. Personal Body Plan helpt je tijdens de momenten dat je weer terugvalt in je oude gewoontes (zelfs al denk je dat dat niet gaat gebeuren, het zal gebeuren, you’re only human) om de juiste keuzes te maken en je helpen te begrijpen wáárom je weer terugvalt in je oude gewoontes. Het inlassen van de maandelijkse foto’s, weeg- en eet momenten vind ik persoonlijk ook fijn. Zo hoef ik me maar één keer per maand druk te maken om mijn gewicht en alles wat daarbij komt kijken. Personal Body Plan heeft me tot nu toe echt geholpen met het inzien van wat een gezonde, actieve levensstijl is en hoe deze te onderhouden, tevens als het omgaan met de wat mindere momentjes. Het helpt me een gezonde levensstijl te creëren die ik ook daadwerkelijk heel mijn leven vol zou kunnen houden. En dat is fijn, heel fijn.

P.S. Inmiddels ben ik, ondanks dat mijn gewicht iets is toegenomen (zoals dit mijn doel was, spieropbouw) al 7 cm kwijt om mijn middel. Dit is te danken aan het gezonde eten (minder opgeblazen) en de krachttrainingen. Laat die sixpack maar komen, baby.

P.P.S. HUGE thanks to my coach Anne, die elke dag weer voor mij klaarstaat wanneer ik vragen, opmerkingen of onzekerheden heb. Wanneer ik even mijn ei kwijt moet. Of wanneer ik gewoon even wil kletsen. Volg haar journey op Instagram, Anne’s killer abs zijn alleen al een reden om deze powervrouw online te volgen.

Zo. Dan weet je dat ook weer. Nu ben ik héél benieuwd naar jouw Personal Body Plan ervaringen tot nu toe.

Doe jij al aan het Personal Body Plan of overweeg je hier aan mee te doen?

Liefs,

Lau