Afgelopen zondag was het weer zover: het maandelijkse meetmoment! Omdat je vorige maand aangegeven hebt dat je het fijn zou vinden een maandelijkse update van mijn kant te zien, bij deze: Personal Body Plan update, maand 4! Mocht je meer willen weten over Personal Body Plan, dan kun je in dit artikel precies teruglezen wat het precies inhoudt. Ready? Let´s start!

Het meetmoment

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de metingen. Wat blijven die toch spannend! Ik moet zeggen dat ik mij bij de metingen van deze maand erg fijn voel. Voordat ik daar op in ga, laten we snel even doorschieten naar de metingen:

Captura de pantalla 2016-04-25 a las 20.44.50

Zoals je ziet ben ik in gewicht iets achteruit gegaan, maar toch wilt dit niet per sé zeggen dat ik afgevallen ben. Op het moment van de foto links had ik namelijk last van mijn maandelijkse feestje (hoera!) én had ik de dag ervoor een 2000kcal modervette tortilla van Antonio´s moeder in mijn buik gestopt. Dat zorgde ervoor dat ik redelijk opgeblazen was en iets meer vocht vasthield van normaal. Hieruit kun je dus concluderen dat ik hoogstwaarschijnlijk qua gewicht gelijk ben gebleven. Maar wat houdt dit precies in? En hoe voel ik me hierbij?

Captura de pantalla 2016-04-25 a las 20.45.08

Ben ik blij met de resultaten?

Één woord: JA! Doordat ik een stuk ´gezondere´ keuzes heb gemaakt de afgelopen maand en mij ook daadwerkelijk aan de macro´s heb kunnen houden, zie ik dat direct terug aan mijn lichaam en dus de foto´s. Hoewel het voor jou misschien niet zo duidelijk te zien is, vind ik het verschil van links naar rechts toch het delen waard. Ik houd minder vocht vast en ben minder opgeblazen, waardoor ik eindelijk weer wat taille terugkrijg. Verder geen intens grote veranderingen, maar keep in mind dat dit ook steeds minder wordt wanneer je je streefgewicht bereikt. Iemand die kilo´s wilt afvallen zal het contrast natuurlijk in eerste instantie duidelijker zien dan iemand die aan spieropbouw doet of slechts iets strakker wilt worden. Maar dat is juist het mooie: het gaat niet altijd om de kilo´s en metingen! Vanbinnen kan er namelijk ook heel wat progressie gemaakt worden..

´Food baby´

Hoewel mijn trainingen geweldig gingen, was ik op het moment van de foto´s links zoals aangegeven in mijn vorige update sowieso niet zo heel geweldig bezig met mijn voeding. Ik at over het algemeen gezond, maar de dagen waarop ik enorm veel (ook ongezond) at zorgden ervoor dat ik vaak met een onnodig opgeblazen gevoel rondliep. Omdat ik dit helemaal zat was besloot ik dit in april anders aan te gaan pakken. Bewuster bezig zijn met mijn voeding en niet toegeven aan die onnodige vreetbuien (al mag ook dat best af en toe ;-)), maar gewoon volgens mijn budget eten.

Het idee hierachter was dat ik hoopte op die manier gewend te raken aan de hoeveelheden (en dus niet honger lijden wanneer je een keer niet 3.000 calorieën op een dag wegwerkt) en de calorieën gelijkmatig verdelen over de dagen in de week. Bovendien wilde ik boven alles uitvogelen wat nou precies mijn onderhoud zou zijn. De afgelopen maanden at ik vaak wanneer ik rende meer of wanneer ik dus, even plat gezegd, een dikke vette vreetbui had. Zo kun je natuurlijk nooit echt precies weten op welk ´budget´ of gemiddelde je lichaam goed reageert. Dat maakte mijn doel voor deze maand: gezondere keuzes maken en netjes aan de macro´s houden, die op dat moment stonden op zo´n 2150 calorieën op een trainingsdag. Nou train ik 6 keer per week, dus over het algemeen kwam het altijd neer op 2150 calorieën.

En dat is gelukt!

Op wellicht één of twee dagen na, heb ik de afgelopen maand vrijwel elke dag rond mijn budget gegeten. Ik zit er altijd wel rond de +50 calorieën op of onder, maar gemiddeld genomen heb ik me er heel netjes aan weten te houden. Fijn, want ik begin mijn lichaam op deze manier steeds beter te leren kennen! Mijn gewicht laat zien dat die +/- 2150 calorieën op het moment mijn verbruik is, met andere woorden: het is de hoeveelheid die ik ongeveer nodig heb om momenteel op gewicht te blijven.

IMG_2707

Wat zijn mijn doelen voor de laatste 2 maanden?

Je zult je nu misschien afvragen wat dan precies mijn plannen zijn voor de komende, alweer laatste (!) twee maanden van mijn Personal Body Plan. Ik moet je heel eerlijk zeggen: mijn doel is niet zo spannend. Ik heb eindelijk een lichaam weten te vormen waar ik me fijn in voel en waarbij ik tóp in mijn vel zit! Mijn doel is nu om mijn lichaam te behouden, inclusief (het beetje) spiermassa (dat ik heb), terwijl ik me klaarstoom voor een marathon. En dat is nog best een uitdaging! Al helemaal omdat veel cardio natuurlijk niet goed samengaat met veel krachttraining, moet ik oppassen dat ik mijn opgebouwde spiermassa niet afbreek. Nog een paar extra kilo´s zou ik niet erg vinden, maar omdat ik nu slechts 2 keer kracht per week doe zullen die kilo´s niet uit pure spiermassa bestaan, als je begrijpt wat ik bedoel. Met dat in het achterhoofd probeer ik lekker door te gaan zoals ik nu bezig ben en het het maar gewoon een beetje los te laten.

Een doel hebben is goed, maar je áltijd en eeuwig op een bepaald ´droomlichaam´ focussen is wel het stomste wat je kunt doen. Genieten van het moment en de progressie is waar het omgaat. En dat doe ik nu! Ik ben heel benieuwd wat ik in de komende twee maanden kan opbouwen (of juist behouden?), en deel dat natuurlijk vervolgens weer graag met je. Mei, ik ben er klaar voor!

P.S. Je kunt je nog tot en met woensdag 27 april 23:59 inschrijven voor de lichting die in mei start. Dit kan via de website.

P.P.S. Mocht je nog vragen hebben, schiet maar raak!

Liefs,

Lau