Onzekerheden. Iets waar we allemaal (weleens) last van hebben, maar 9 van de 10 keer niet zo goed mee weten om te gaan. Zo gek is dat ook niet; vaak stoppen we onze onzekerheden weg, het liefst zo ver mogelijk, wat het probleem lijkt te verhelpen.

Dat lees je goed, dat lijkt zo.

Het verbergen van je onzekerheden is dan misschien wel een tijdelijke oplossing, maar zorgt er wel voor dat je die onzekerheden overal met je meedraagt en wellicht zelfs érger maakt. Zo kan je jezelf bijvoorbeeld jarenlang voor de gek houden door te zeggen dat je bij een bepaald ´streefgewicht´ blij zal zijn met je lichaam. Hoewel het behalen van de streefgewichten je goed afgaat, blijf je met een onzeker gevoel achter over je lichaam. Dit komt omdat je door de korte termijn doelen het grote doel over het hoofd ziet: Blij zijn met wie je bent, ongeacht wat de weegschaal je vertelt. Dit kan er in sommige gevallen zelfs voor zorgen dat je niet meer met een realistisch beeld naar jezelf en je doelen kijkt. En juist, dat is nou precies waar de eetstoornissen en body issues ontstaan.

Ik maakte eerder al eens een korte video over mijn onzekerheden maar wil in dit artikel graag nog eens iets uitgebreider mijn gedachten over dit onderwerp met jullie delen.

Het is grappig hoe ik, als ik terug kijk in de tijd, precies een punt zie waarin ik mijn (onzekere) kijk op mezelf drastisch ben gaan veranderen. Vóór deze specifieke periode trok ik mij enorm aan wat iedereen van mij dacht, zag ik ineens elk ´foutje´ aan mijn lichaam (en gezicht!) en begon ik mezelf enorm te vergelijken met Jan en alleman om mij heen. ´Die heeft een veel mooiere neus. ´, ´Had ik maar zulke volle lippen. ´, ´Zij heeft zo veel meer uitstraling. ´ Hoewel dit natuurlijk ook onderdeel van de pubertijd was, merkte ik dat door het bloggerswereldje deze gevoelens flink versterkt werden met de jaren. Niet zo gek ook. Dagelijks kwam ik ineens in aanmerking met duizenden prachtige (gefotoshopte!) vrouwen.

Steeds maar weer die ´Was ik maar als .. ´. Frustrerend. Vermoeiend. En zeker niet goed voor je zelfvertrouwen.

Tot ik hem leerde kennen. Mijn vriend. Mijn liefde. Wees gerust, ik ga geen zeurderig liefdesverhaal ophangen over hoe hij mij door zijn lieve woorden mijn zelfvertrouwen kilometers omhoog heeft gekrikt. Nee, dat absoluut niet. Al moet ik toegeven dat ik onwijs gelukkig ben met zo een lieve (complimenteuze!) vriend als de mijne.

Waar zat het hem dan in? Een wonderdrankje? Een pil? Hah, het antwoord ligt veel dichterbij dan je denkt.

Het antwoord zat hem al die tijd in mijzelf.

Tot over mijn oren was (en ben!) ik. Ineens begreep ik hoe het voelde om écht van iemand te houden. Alles van die bepaalde persoon liefhebben. Want dát maakt hem juist hém en zonder dát zou hij híj niet zijn! Alsof de puzzelstukjes ineens klopten. Ik ben namelijk écht niet alleen gek op zijn Spaanse looks, wat zeg ik, juíst zijn innerlijk is wat hem zo een prachtig persoon maakt. Zijn humor, zijn liefde, zijn betrokkenheid, álles. Of ik mij druk maak over zijn blubberbuikje of harige borst? Hah! Ik had daar nog nooit bij stilgestaan totdat een (nogal brutale) volger mij daar op wees. En zelfs toen deed het me niets. Maar dan ook echt niets. Want, daar ga ik weer, dát maakt hem juist hém en zonder dát zou hij híj niet zijn!

En toen viel het kwartje.

Zonder mijn grote ogen, mijn puntige neus en mijn lange benen zou ik ík niet zijn.

Ik besefte me ineens dat bovenstaande niet alleen op de liefde, maar ook op mijn familie en vrienden slaat. Heb jij je ooit druk gemaakt om de platte billen of de chubby belly van je vriendin? Natuurlijk niet! Hoe ze er namelijk ook uitzien, ze zijn uniek zoals ze zijn. En dat maken ze juist zulke fijne zussen, broers/ vriend(inn)en/ ouders! Ik heb vriendinnen die over hun lichaam klagen terwijl ik het oprecht een práchtig lichaam vind. Zonder dat je het doorhebt gebeurt dat ook andersom. Jij maakt je wellicht druk over iets waar een ander een moord voor zou doen.

Jouw ´flaws´ maken jou juist jou en zonder dát zou jij jíj niet zijn! En dat maakt joú zo een fijne zus/vriendin/mama.

Voor de mensen om je heen ben je zo veel meer dan gewoon ´jezelf´.

Je bent uniek.

♥♥♥

Heb jij veel te maken met onzekerheden? Hoe ga jij hier mee om?

Liefs,

Lau