Ik kwam er laatst per toeval achter dat mijn zelfbeeld in de afgelopen twee jaar enorm veranderd is. Van een mager, onzeker krielkipje naar een positieve stuiterbal, zeg maar.

Het leuke van vloggen is dat je altijd een soort real life dagboekje bij je hebt. Natuurlijk is dat met bloggen ook zo, maar toch zijn foto´s anders dan video´s. Helemaal vandaag de dag, waar we precies weten wat voor pose of houding aan te nemen om zo goed mogelijk over te komen. Anyway, met video´s is dat wel even anders. Je bent zoals je bent en al vloggend kun je niets verbergen. Misschien is dat waarom ik het ook zo leuk vind! Maar goed, toen ik dus vorige week wat oude video´s aan het doorspitten was, kwam ik onderstaand fragment tegen. Dit verbaasde me nogal, omdat ik nog weet hoe ik mij op dat moment zag en voelde. Ik had er echter een heel ander beeld bij! Drie keer raden hoe ik me tijdens het volgende moment voelde:

“Kijk, ik ben niet meer dun. Ik ben aangekomen en dat is te zien want ik heb een vetrol.”

Wacht. Ho. WELKE VETROL, IN GODSNAAM LAU?

Ik weet nog zo goed dat ik dit tijdens het editen van deze video dacht. Ik weet ook nog dat ik trots op mezelf was, want aankomen was wat ik wilde, maar als ik dit nu terugzie kan ik bijna niet geloven dat ik dacht dat ik ´vol´ was. True, ik was daar zo´n 5 kilo zwaarder dan op mijn lichtste gewicht. Aankomen is net zo moeilijk als afvallen en ik mocht op dat moment dan ook zeker trots op mezelf zijn dat ik zover was gekomen. Maar toch zat er iets blijkbaar niet helemaal goed met mijn zelfbeeld. Iedereen ziet dat mijn vetpercentage op dat moment laag was, mijn ´vetrol´ slechts een gevolg is van mijn (te) strakke rok en er niets maar dan ook niets diks aan bovenstaand fragment. Mager, zou ik nu zelfs zeggen. Ik zag dat zelf alleen niet.

Ik had een vertekend zelfbeeld. En ik weet dat er veel meer meiden (en mannen!) zijn die hier last van hebben. Komen één van de volgende punten je bekend voor?

 • Iedereen om je heen is mooier, knapper en fitter.
 • Je hebt het gevoel dat je tekortschiet.
 • Je vindt dat je minder bent en/of minder kunt dan anderen.
 • Je voelt je onzeker en ongemakkelijk.

Ja, klinkt pretty fucked up als je het zo opsomt. Maar hoe vervang je gedachtes van de ene op de andere dag? Vooral gedachtes die je jaren, dan wel niet van jongs af aan hebt gehad. Onze hersenen zijn echt niet zo makkelijk te foppen. We blijven denken wat we denken, tot iets of iemand ons langzaam maar zeker van gedachte laat veranderen. Wellicht helpen de volgende punten je bij een laag zelfbeeld:

 1. Deel je onzekerheden met iemand die je vertrouwt
  Hulp van anderen kan van grotere invloed zijn dan je denkt. Of dit nou gaat om een lieve vriendin, een begripvolle vriend of je zus. Iemand die je laat inzien dat je genoeg bent kan wel eens een groot verschil maken. Heb jij je ooit druk gemaakt om de platte billen of de chubby belly van je vriendin? Natuurlijk niet! Hoe ze er namelijk ook uitzien, ze zijn uniek zoals ze zijn. Ik heb vriendinnen die over hun lichaam klagen terwijl ik het oprecht een práchtig lichaam vind. Zonder dat je het doorhebt gebeurt dat ook andersom. Jij maakt je wellicht druk over iets waar een ander een moord voor zou doen.
 2. Vergelijk jezelf eens iets minder met anderen.
  Ik schrijf hier bewust geen ´Stop met vergelijken´ op. Vergelijken is menselijk en dat zullen we altijd wel een beetje blijven doen. Een beetje jaloezie is gezond! Maar zodra je dag in dag uit bezig bent met jezelf te vergelijken met anderen, gaat er iets mis. Er zullen altijd mensen zijn die bepaalde dingen beter kunnen dan jij, dus vergelijken zal je onzeker maken. Maar hey! Dat betekent dus ook dat jij bepaalde dingen beter dan een ander. Yes!
 3. Wees realistisch
  Op het internet zijn we allemaal mooier en fitter en beter en knapper. Daarvoor is het het internet. Laat je niet gek maken door alle perfecte plaatjes om je heen, 9 van de 10 zien Instamodels zien er in het echt ineens een stuk anders uit. Houd ook in gedachten dat voor veel fitnessmeiden op bijvoorbeeld Instagram trainen hun baan is. Zij zijn professionele atleten die dag in dag uit bezig zijn met voeding, fitness en rust. Het is niet zo gek dat jij als hardwerkende moeder met 3 kinderen ook best zo´n bikini-atleet figuur zou willen, maar realistisch is het niet. 
 4. Erken de gevoelens en gedachten
  Een negatief zelfbeeld is er op dat moment nou eenmaal en daar is niet bewust voor gekozen. Het is vervelend om je zo te voelen en daarom is het belangrijk dat het door de omgeving, maar ook door jezelf (!), niet ontkent wordt. Erken de gevoelens en gedachten en probeer het ruimte te geven.
 5. Omring je met mensen die je goed laten voelen
  Zoals ik al eerder noemde: er is vandaag de dag genoeg fake op het internet te vinden. Om te voorkomen dat ik door een soort irreële bubbel vol knappe, fitte en positieve meiden wordt opgezogen, volg ik bewust mensen die mij inspireren in plaats van slecht laten voelen. Natuurlijk, ik beschouw mijzelf als een behoorlijk positieve blogger, maar ik vind het ook de normaalste zaak van de wereld om de wat mindere momenten te delen. Het leven is niet perfect en zo hoeft het ook niet te lijken. Soms kun je ontzettend tegen anderen opkijken als je een negatief zelfbeeld hebt. Het kan heel erg helpen om van anderen te horen dat zij ook weleens onzeker zijn en ook niet altijd blij zijn met zichzelf. 

♥♥♥

Liefs,

Lau

Laura

Written by 

Op mijn blog wil ik je laten zien hoe mooi het leven eigenlijk wel niet is, hoe je het beste uit jezelf kunt halen en je vooral je stimuleren je dromen te durven volgen. Life is good!

  Find more about me on:
 • facebook
 • linkedin
 • youtube