Wanneer je ´s ochtends vroeg opstaat en de badkamer induikt is het eerste beeld dat je ziet je eigen reflex in de spiegel. Je weet wel, de ´just-rolled-out-of-bed-morning-face´ look. De look waar niemand om heen kan, maar toch zo´n beetje de minst-geaccepteerde look ooit is. De no make-up look. Het merendeel van de vrouwen vindt het verschrikkelijk. Geen make-up, geen poespas, geen gunstige selfies of Snapchat filters: nee, jij. Niets meer, niets minder. Jezelf. Maar waarom maakt dit velen dan toch zo onzeker? Sinds wanneer zijn we onszelf zo gaan tegenstaan?

Angst om ´jezelf´ te laten zien

Laten we wel wezen: met een laagje mascara zien we er nou eenmaal een stuk frisser uit. Vooral als je regelmatig make-up draagt en niet alleen jij maar zo ook je omgeving gewend is aan het beeld van jou met make-up, kan het zomaar zijn dat jij niet meer zonder wat laagjes hier en daar de deur uit durft. De keren dat je het deed, kreeg je namelijk massaal de vraag ´Ben je ziek?´ naar je hoofd, of nog erger: werd je in eerste instantie niet eens meer herkend! Niet heel goed voor je zelfvertrouwen, evenmin voor de gezellige sfeer op de werkvloer ;-). Nou hoor jij misschien tot één van de vrouwen die al zolang ze leeft zonder cosmetics over straat loopt (you rock!), maar ik weet dat voor de meerderheid het tegenovergestelde geldt. Wat zeg ik, het is blijkbaar zo´n hot topic, dat er al ontelbaar veel keren onderzoek naar gedaan is! Één op de vijf (!) ladies komt zelfs de deur niet uit zonder een laagje make-up. 45 procent gaat heel soms wel eens zonder make-up de straat op, maar doet dat liever niet. Slechts 8 procent van de ondervraagden draagt nooit make-up en maar 5 procent zit lekker in haar vel zonder een extra laagje hier en daar. (Meijer, 2015) Nog een voorbeeld: de hedendaagse definitie van ´beauty´. Ik heb de afgelopen weken toevallig gewerkt aan een onderzoek dat zich focuste op het effect van Globalisatie op onze maatschappij. Wat blijkt? Door de jaren heen heeft de media zo´n enorme impact gehad op wat wij beschouwen als ´mooi´, dat wereldwijd één bepaalde definitie is ontstaan van wat mooi zou zijn en waarom. Dit gaat zelfs zo ver, dat in sommige landen meiden totaal hier in doorslaan met de meest bizarre looks als gevolg. En dan te bedenken dat in de middeleeuwen neer werd gekeken op make-up door de ´high-class´. Absurd.

But you know what? Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Wees gerust: ik ben dol op make-up en ga niet lopen verkondigen dat we massaal als doorgeslagen feministen met blote-billen gezichten de straat op moeten, maar tijd voor een verandering is het wel. Een mentale verandering. Het is tijd om trots te worden op wie je bent.

Tijd voor verandering

Trots op jezelf, mét of zonder kilo extra, mét of zonder een laag make-up. Trots op wie je bent omdat jij het bent. Het is geweldig om keihard te streven naar een betere versie van jezelf (in de gym bijvoorbeeld), jezelf uren lang op te tutten en zo elke dag vol zelfvertrouwen de deur uit te rollen. Ik doe het ook! Maar vergeet niet: óók zonder al die tools ben je prachtig. Al sinds ik me kan herinneren is dit voor mezelf een enorm huge punt geweest. Zo´n beetje vanaf mijn 13e, wanneer ik make-up begon te gebruiken, kreeg het al gauw veel meer betekenis voor me dan goed is. Gedurende mijn pubertijd was het zelfs zo erg, dat ik niet eens mijn vriendje of vriendinnen wilde zien zonder een laagje mascara of poeder. Bizar! Laat make-up niet hetgeen zijn dat jou zelfverzekerd laat voelen. Wat je prachtig maakt, is je karakter, je geweldige grote glimlach, je warme hart. Je gevoel voor humor, je geduld, je talent voor sport. Je talent voor schrijven, koken, dansen. Zingen! Zodra je jezelf aanleert jezelf te waarderen zoals je bent, zonder alle poespas, inclusief je ´flaws´ en dingen die je liever anders had gezien, kun je pas echt beginnen aan je journey naar een ´betere jij´. Geloof me. It starts right here, right now. Jij bent de enige die ervoor kunt zorgen dat je lekkerder en zelfverzekerder dan ooit tevoren in je vel zit.

Je bent prachtig. Iedereen is prachtig. Op zijn eigen manier!

Heb jij wel eens moeite met jezelf te laten zien zonder make-up? Voel jij je onzekerder? Share your opinion!

Liefs,

Lau