Potverdikkie, wat voelt het toch goed om weer een doel te hebben. Geen sullige smoesjes of slakkentempo meer, maar rennen met een reden. En hoe! Had ik 5 jaar terug al zo een last gekregen van blessures en ongein, dan was dat bij verre niet zo goed afgelopen als nu. Dankzij de toppers van Sportrusten is hardlopen weer leuk en kan ik weer doen wat ik het liefst doe: trainen voor een (halve) marathon.

Als je een beetje mijn Instagram in de gaten hebt gehouden deze week dan was je er waarschijnlijk al achter gekomen: ik ben weer begonnen met het sportrusten schema, waar ik vorig jaar november de New York City marathon met een enorme lach op mijn gezicht mee uitrende. Het is dus ook niet gek dat ik weer voor deze optie kies. De laatste 2 jaar hebben mij laten inzien dat mijn knieën en schenen niet van lange afstanden houden en om mezelf toch klaar te stomen voor afstanden van 20+ kilometer is dit zo een beetje de beste (en enige) optie. Waar ik echter vorig jaar trainde voor de hele marathon, doe ik dat deze keer voor de halve marathon. Want ook daar is dit schema geschikt voor!

Even een korte uitleg voor degenen die dit schema nog niet kennen (en nee, ik word niet gesponsord door Sportrusten. Ze zijn mijn redders in nood!):

Sportrusten is een programma van 100 dagen. Ik noem het slim hardlopen. Gedurende 100 dagen train je 4 keer per week en doe je elke dag voor het slapen gaan én voor het rennen een ademhalingsoefening. De trainingen bestaan uit intensieve, korte trainingen en rustige, langere trainingen op (halve)marathontempo of op je (halve)marathonhartslag (afhankelijk van het schema dat je kiest, betaald of gratis). Kies je voor het gratis schema dan word je marathon tempo sneller gedurende het trainingsschema. Train je op hartslag, dan zal je zien hoe je bij dezelfde hartslag steeds een beetje sneller wordt. Het meest opmerkelijke aan de sportrusten aanpak is dat je minder lange afstanden rent. Voor de hele marathon train je tot maximaal 14 kilometer per keer, voor de halve zijn dit er 10. In dit artikel schrijf ik er meer over.

Ik zit nu in week 2 van mijn schema en moet zeggen dat ik er heel erg gemotiveerd van raak. Het zijn zulke fijne, toegankelijke afstanden dat trainen weer echt léuk wordt. Dit is hoe deze en volgende week eruitzien:

Dinsdag: 5 kilometer vogels kijken (a.k.a. rustig hardlopen zonder horloge)

Woensdag: 7 kilometer op halve-marathon tempo (5:23 min. per kilometer, in mijn geval)

Vrijdag: 4 kilometer vogels kijken

Zondag: 7 kilometer op halve-marahton tempo

Dinsdag: 7 kilometer op halve-marathon tempo

Donderdag: 4 kilometer intensief (tot het uiterste gaan)

Zaterdag: 5 kilometer vogels kijken

Zondag: 7 kilometer op halve-marahton tempo

Dit schema komt uit het boek De Hardloop Revolutie die ik vorig jaar kocht. Zeker een aanrader als je meer wilt lezen over slim trainen en goed herstellen. Je kunt ook een gratis schema op hun website downloaden of kiezen voor een coachingpakket en zo dus op hartslag rennen. Dit laatste is de beste manier van trainen, al kies ik bewust hier niet voor omdat ik er niet van hou vast te zitten aan een coach. Ik moet vooral lekker mijn eigen gang kunnen gaan en niet de druk van anderen voelen, zelfs al zorg ik zelf voor die druk. Snap je het nog?

Beetje bij beetje loopt de intensiteit van mijn trainingen weer op en werk ik richting de 10 kilometer. Dit wordt twee weken voor de halve marathon alweer afgebouwd. Zo sta je uitgerust aan de start om ultiem te vlammen. Ik kan 10 kilometer natuurlijk allang rennen, een halve zou ik op dit moment zelfs kunnen doen, maar het is fijn om zo beetje bij beetje weer aan mijn conditie te werken en hopelijk mijn halve-marathon tijd naar beneden te halen. Met mijn onwijs onregelmatige leven is dit schema precies wat ik zoek, ik haal simpelweg geen plezier uit wekelijks lange afstanden rennen, maar kick wel op het voldane gevoel dat een (halve) marathon geeft.

Hoe train jij het liefst voor een (halve) marathon? Ben jij een echte kilometervreter of houd je het liever bij de kortere afstanden?

Liefs,

Lau