“Met het verzorgen van je huid kan je nooit te vroeg beginnen Lau!”, vertelde mijn moeder altijd als ik voor de zoveelste keer koppig zei dat al die poespas een grote tijdverspilling was. Want ja, als je nog in een jong, strak velletje zit, waarom zou je je dan zorgen maken om huidcrèmes? Toen ik rond mijn twintigste de eerste lijntjes op mijn gezicht zag ontstaan kwam ik daar gauw op terug. Ik begon spontaan te experimenteren met huidverzorging en durf nu zelfs te zeggen dat mijn huid er beter uitziet dan twee jaar terug!

Note: Het is een proces geweest van jaren voordat ik iets vond dat werkte voor mij. Voel je daarom vooral niet overdonderd, ook ik ben hier gekomen door beetje bij beetje te mijn routine uit te breiden. Vanaf zo een beetje mijn twintigste ben ik pas echt serieus dag- en nachtcrèmes gaan gebruiken, daarvoor gebruikte ik crèmes in vlagen. Op mijn eenentwintigste ben ik begonnen met elke dag een SPF te gebruiken, winter en zomer (in dit artikel lees je waarom dat zo belangrijk is). Sinds een jaar ga ik nog een stapje verder en houd ik me aan een trouw ritueel inclusief serums, toners, etc. Vanzelfsprekend zou ik dus ook eindigen met de zogeheten BHAs en retinol, die we in dit artikel gaan bespreken en ook ongetwijfeld het verschil hebben gemaakt.

Paula’s Choice

De meerderheid van de producten die ik in dit artikel laat zien zijn van Paula’s Choice. Mijn moeder, die ik zoals je al hebt kunnen merken als een echte skin guru zie, is al zolang ik me kan herinneren fan dit merk. Jaren terug spoorde ze me al aan een mini-pack te kopen en ik herinner me vaag dat het resultaat inderdaad verbluffend was, maar het was ook (in mijn ogen) rete duur. Ik investeerde mijn geld liever in het achthonderdste paar schoenen en dacht er nooit meer aan terug. Lieve, naïeve Lau toch. Een investering in je huid is het altijd waard.

Na me urenlang ingelezen te hebben op het internet en met de opgetogen stem van mijn moeder in mijn achterhoofd besloot ik Paula’s Choice wederom een kans te geven. Daar had ik flink wat geld voor over: € 154,60 om precies te zijn. Mijn laatste twijfels lagen bij de dagcrème, waardoor ik een oproep naar jullie deed op Instagram. Dat merkte Paula’s Choice op en alsof het zo moest zijn kreeg ik vrijblijvend een pakketje opgestuurd, speciaal voor mijn huidtype. De producten die je ziet zijn dus gekregen, maar ik had hoe dan ook enkele hiervan aangeschaft (aan het eind van dit artikel vertel ik je welke ik jou aanraad!).

Ochtend routine

Ik begin de ochtend met het wassen van mijn gezicht met water. Daarna breng ik met een watje de repairing toner aan, om de huid te kalmeren en roodheid tegen te gaan. De twee producten die ik vervolgens aanbreng zijn naar mijn mening de producten die hier pas echt wonderen verrichten: de 1% retinol Booster gevolgd door de 1% BHA lotion. Retinol gaat lijntjes, fijne rimpeltjes en zelfs pigmentvlekken tegen en zorgt ervoor dat je huid zich jonger gaat gedragen. BHA werkt tegen roodheid en irritaties en zorgt ervoor dat de huid er gladder uitziet. Het zijn dure producten, maar producten die in mijn geval echt het verschil hebben gemaakt zoals je op de before & after foto’s zult zien. Ik eindig met een dagcrème incl. SPF (heel belangrijk!). Deze vind ik fijn omdat er een lichte kleur inzit en dus een soort BB-crème effect geeft, maar dan veel minder vettig.

Avond routine

In de avond haal ik mijn make-up eraf met de Garnier micellair reinigingswater op olie (oeps, ontbreekt op de foto), de enige make-up remover die mijn waterproof mascara eraf krijgt. Vervolgens ga ik nog een keer over mijn gezicht met een watje en de oil-reducing cleanser. Er komt altijd nog wat make-up af. Ik volg weer met de toner en mix vervolgens twee producten: de anti-aging clear skin hydrator en het vita liberata serum. Dit serum is een organische zelf-bruiner die tegelijkertijd als serum werkt. Mix je hem met je nachtcrème, dan kan je hem dagelijks gebruiken. Ik heb daardoor standaard een mooie gloed over me heen. Op de dagen dat ik echt een duidelijk kleurtje wil gebruik ik alleen het serum. Mocht ik een pukkel hebben, dan stip ik de pukkel aan met de La Roche-Posay Effaclar A.I. De volgende dag is de pukkel uitgedroogd en al een stuk minder zichtbaar.

Wat raad ik jou aan?

Als het even kan raad ik je aan heel mijn routine te kopiëren, afgestemd op jouw huid. Zo heeft Paula’s Choice dag- en nachtcrèmes voor zowel droge als vette huid. Maar ik begrijp dat het een rib uit je lijf kan zijn en er niet altijd geld voor is. Op een krap budget zou ik je daarom de 1% retinol Booster gevolgd door de 1% BHA lotion aanraden. Heb je het geld ervoor over, dan raad ik je ook de dagcrème met SPF aan omdat hij zo fijn smeert en niet vet aanvoelt. Dag- en nachtcrèmes kunnen goedkoper, zo heb ik bijvoorbeeld hele goede verhalen gehoord over die van Cien (te koop bij de LIDL), maar zorg er wel voor dat je er altijd een SPF onder smeert. Voor spontane vervelende pukkels raad ik de La Roche-Posay Effaclar A.I aan, deze is goed geprijsd en komt altijd wel van pas.

Before

Nu komen we bij het leukste moment: de foto’s! Alle foto’s zijn gemaakt op een “goed” moment. Ik had ook gemeen kunnen zijn en de before foto’s tijdens mijn ongesteldheid kunnen nemen (dan zag ik er namelijk altijd behoorlijk toegetakeld uit), maar ik wilde het zo eerlijk mogelijk houden. Op de eerste foto’s had ik bijna geen pukkels (ééntje op mijn voorhoofd), maar zie je wel veel bultjes (rondom de neus), rode vlekjes en pigmentvlekken (onder mijn ogen en bij mijn haargrens)…

After

Op de tweede foto’s zijn die bijna helemaal verdwenen. De pigmentvlekjes zijn nog steeds aanwezig, maar veel lichter. Zelfs tijdens mijn hormonale sprongen valt het mee en krijg ik hooguit één of twee pukkels, waar ik vroeger standaard een paar pukkels had en het tijdens mijn maandelijkse feestje helemaal uit te hand liep. Het resultaat is dus nog beter dan verwacht!

Nu ben ik enorm benieuwd naar jouw routine. Kletsen we verder in de reacties?

Liefs,

Lau

Dit vind je misschien ook wel interessant: