Bloggen. Het fenomeen dat inmiddels alweer jaren geleden bekend werd maar nog steeds bij ontelbaar veel meiden (en mannen!) razend populair is. Dagelijks krijg ik, en dat al jarenlang, mailtjes van volgers of nieuwe bezoekers die mij vragen stellen over hoe ik mijn blog ben begonnen en vooral hoé ik toch ooit zoveel volgers heb gekregen. Vandaag leek het mij de hoogste tijd om deze vraag eens goed te beantwoorden.

Je bent beroemd, maar ik ken je helemaal niet. Waarom heb je zoveel volgers? – ´De brutale Instagrammer´

De waarheid is: er zit meer achter dan je denkt. Omdat mijn blogsecret helemaal niet zo secret is en ik jou reuze graag wil helpen bij het opbouwen van je gloednieuwe blog, deel ik vandaag met jou mijn 5 ´gouden´ tips die ervoor gezorgd hebben dat Runninglau.com iedere maand weer honderdduizenden bezoekers heeft. Of dit komt door puur geluk of daadwerkelijk een stukje toegepaste wetenschap is, dat mag je zelf bepalen. Doe er je voordeel mee!

IMG_20151005_084350

 1. Er was eens..

  Een liefde voor schrijven is vrijwel een must voor het hebben van een succesvol blog. Het zal namelijk datgene zijn wat jij dag en nacht zal gaan doen, de basis van jouw online pareltje. Had jij al moeite met een werkstuk in elkaar flansen op de middelbare school? Dan zou ik nog maar eens goed overwegen of bloggen wel echt iets voor jou is. Was jij daarentegen het kind dat vrijwillig in groep 5 al een heel boekwerk had getypt in Word incl. bookcover in Paint, en dat allemaal op Windows 95? Gefeliciteerd, bloggen is gemaakt voor jou, hun. 

 2. Het onderwerp

  Laat je lezers weten wat ze kunnen verwachten. Je hoeft niet per sé heel je blog te focussen op één specifiek onderwerp, maar een richtlijn hebben is fijn. Schrijf jij graag over mode, make-up of sporten? Natuurlijk kun je best eens iets uitwijken, maar wanneer jij de ene dag schrijft over je favoriete pumps en de volgende dag begint over de beste manier om je veters te strikken tijdens een run, om vervolgens een make up tutorial te geven, kan dit nogal wat verwarring opwekken bij je lezers. En verwarring zorgt voor verlies. Doe dat dus maar gewoon niet.

 3. Het doel van je blog

  Schrijf jij om te informeren, amuseren of inspireren? Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch worden hier vaker fouten gemaakt dan gedacht. Verder is de invalshoek van je artikel niet geheel onbelangrijk. Wil jij vanuit de ik-vorm schrijven, of pak je het liever op een iets minder persoonlijke manier aan? Beide opties zijn prima en kunnen een geweldig, goedlopend blog creëren, maar het is wel belangrijk dat je je aan één bepaalde stijl houdt. Bedenk je goed wat het doel van je blog is en op welke manier je het wilt overbrengen naar je volgers.

 4. Consistentie

  Je zal niet de enige zijn die spontaan besluit een blog te openen op een regenachtige zondag in de herfstvakantie. Je verveelt je, hebt zeeën van tijd en toevallig net een tof event gehad waar je prima wat over kan gaan schrijven. Ideaal! Of toch niet? Bedenk je goed of je ook straks wanneer het normale leven begint tijd hebt om te bloggen. Één van de belangrijkste dingen is consistentie. Wil jij een groot bereik opbouwen, dan is het naast je schrijfstijl ook enorm belangrijk genoeg content aan te leveren. Minimaal een paar keer per week nieuwe content is eerder regel dan uitzondering. Dat brengt ons op naar punt nummer 3.

 5. Tijd

  Tijd. In een blog gaat tijd zitten. En dan heb ik het niet over een half uurtje per dag, nee, heel veel tijd. Om namelijk een goede database aan volgers op te bouwen moet je ervoor zorgen dat wat je schrijft ook daadwerkelijk de lezers aantrekt. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je niet alleen je oude lezers behoudt, maar ondertussen ook nieuwe lezers aantrekt. Neem tijd om te schrijven, maar neem ook tijd om erachter te komen wát het precies is dat jouw lezers telkens weer laat terugkomen naar jouw website. Op die manier kun je inspelen op de onderwerpen en zorgen voor nog meer interactie. Dat brengt ons naar het volgende belangrijke punt in het rijtje: Analytics.

 6. Analytics

  Een tool om je website statistieken te meten is van enorm belang. Het is namelijk dé manier om in de gaten te houden hoe jouw volgers reageren op wat je schrijft. Mocht het, na het lezen van deze tips, dan zover komen dat je ook daadwerkelijk een groot bereik heb opgebouwd, dan kun je zelfs dankzij je Analytics een leuk zakcentje verdienen met je blog. Tot die tijd? Ontdek zoveel als je kunt en leer je lezers kennen. Zo kun je dankzij handige applicaties als Google Analytics gratis en voor niets het aantal bezoekers per maand bijhouden, overzien welke artikelen het meest gelezen worden en zien op welke zoekwoorden jouw website het meest wordt gevonden. Makkelijker kan het je bijna niet gemaakt worden, het antwoord op de vraag wát jouw lezers willen lezen ligt voor je. Doe er iets mee en gebruik het in je voordeel!

 7. Social media kanalen

  Go online! Dé manier om je website bij het groter publiek te brengen zijn de social media kanalen. En het mooie van dit alles? Het is gratis en voor niets! Zorg ervoor dat je vanaf het begin al een Facebook pagina, Twitter pagina en Instagram pagina koppelt aan je blog zodat deze kanalen met je mee kunnen groeien. Er is zelfs een kans dat de social media kanalen snéller groeien dan jouw website! Bovendien zul je alleen maar spijt krijgen wanneer je op één bepaald kanaal meer bereik hebt dan op het ander. Neem mij, met een miezerige 800 volgers op Twitter in tegenstelling tot de 40.000 volgers op Instagram, maar als voorbeeld. Ziet er niet bepaald cool uit, of wel? Dat bedoel ik. Van (andermans) fouten kun je leren.

 8. Investeer

  Niets in het leven is gratis, ook het behouden van een goede blog niet. Leg alvast jouw domeinnaam vast bij een goede provider en zorg ervoor dat je naam niet door een ander in gebruik wordt genomen. Ook is het belangrijk dat je website beschermd wordt. Onderschat dit alsjeblieft niet. Ik kan uit eigen ervaring helaas vertellen dat er meer hackers op de loer liggen dan je denkt, en dat voor je het weet járen aan blogmateriaal verdwenen is. Meer dan honderden artikelen ben ik destijds verloren doordat ik laks was. Ik wil jou hiervoor behoeden. Investeer in je website, maar doe dit alleen als je weet dat dit is iets waar je in verder wilt gaan.

 9. SEO

  Wat, Lau? Als je nog niet zo bekend bent met het bloggerwereldje klinkt het nu misschien alsof ik Chinees praat, maar niets is minder waar. SEO, wat staat voor Search Engine Optimization, is een enorm belangrijke rol in het beheren van een succesvol blog. Ik leg het je uit. Jouw doel is dat mensen jouw artikelen lezen. Hoe goed, grappig, leuk of informatief je ook kan schrijven, er vallen niet zomaar mensen uit de lucht die toevallig op jouw blog terechtkomen. Ze moeten via de één of andere manier jouw link zien te vinden, en na het vinden, hier ook op willen klikken. Hier vind je meer informatie.

 10. Passie

  Hoe je het ook went of keert, je moet het doen omdat je het léuk vindt. Een blog beginnen omdat je bekend wilt worden, geld wilt verdienen of gewoon simpelweg veel volgers wilt hebben is het domste wat je kunt doen. Waarom? Omdat je het op die manier sówieso niet gaat redden. Zonde van je tijd, en tijd is geld. Uiteindelijk bereik je er dus alleen maar het tegenovergestelde mee. Hah!

  Ik weet dat je bij het lezen van dit artikel had gehoopt de sleutel naar succes te vinden, maar laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: er is geen directe weg. Ook jij zal het beetje bij beetje op moeten bouwen. De eerste weken, wat zeg ik, máánden, schreef ik elke dag artikelen voor niemand minder dan mezelf, mijn moeder en de enkele lezer die ´per ongeluk´ op wonderbaarlijke wijze op mijn blog was beland. Ik schreef, ik schrijf, omdat ik het leuk vind. En zo hoort het ook. Begin een blog omdat het je passie is.

Heb jij zelf een blog of denk je erover na een blog te beginnen? Hoe denk jij hierover?

Liefs,

Lau