The word is (al een tijdje) out: in November ga ik een poging doen om de New York Marathon te lopen met Maybelline. Ik zeg ´poging´ omdat ik tijdens mijn eerste marathon maar al te goed heb geleerd dat je een marathon niet zomaar even cadeau krijgt. Naast keihard trainen en een enorme portie wilskracht, moet je namelijk ook het geluk hebben dat het meezit qua blessures en pijntjes. Zal mijn lichaam dit jaar in staat zijn zonder rare capriolen en onverwachte pijntjes de 42,195 kilometer af te leggen? It better be. 

Een marathon is veel meer dan slechts hardlopen

Ik moet toegeven dat ik inmiddels meerdere manieren van trainen heb overwogen. Mijn vorige training was in ieder geval niet zo succesvol als gehoopt: weinig slaap en veel (afstudeer)stress zorgden ervoor dat mijn lichaam niet genoeg rust had en ik meer ongezonde dingen in mijn mond propte dan ik achteraf had gewild. Met voormalig nationaal marathonkampioen als trainer lag het hem namelijk absoluut niet aan de training zelf, nee, dat mag ik absoluut niet zeggen. Maar de andere punten? Ja, daarin heb ik gefaald. Zo zie je maar weer dat een marathontraining niet alleen draait om hardlopen. Het draait om rust, slaap, voeding, kracht. Ik heb wat dat betreft mijn lesje wel geleerd. Dus, wat nu?

Wat doe ik nu? 

Van oktober 2016 (de maand van de marathon) tot januari dit jaar heb ik nog flink gekampt met die vervelende blessure. Het was in februari dat ik voor het eerst weer 5 kilometer pijnvrij kon lopen en inmiddels zijn dat er al dik 10. Wellicht zou ik nog veel verder kunnen, maar dat is het hem juist: ik durf het risico (nog) niet te nemen. Met mijn marathontraining begin ik uiterlijk 4 maanden van te voren, wat dus in juli zou zijn. Alle rust die ik kan pakken is meer dan welkom. Zo´n heftige blessure is namelijk niet in één keer weg! Ik ren op het moment afstanden van 5 tot 10 kilometer en ben veel in het krachthonk te vinden. Ook wandel ik veel. Op die manier probeer ik zoveel mogelijk kracht op te bouwen en zo min mogelijk mijn blessure te belasten, zónder mijn conditie te verliezen.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden? 

Maar goed, nu juli toch echt wel steeds dichterbij komt beginnen de zenuwen te stijgen. Wat kan ik het beste doen? Wellicht extra veel in bossen/op stranden trainen zodat ik vooral op zachte ondergrond train? Dat is bovendien zwaarder, wat mijn kuiten weer sterker en conditie beter maakt. Of is een hele andere manier van aanpak wellicht effectiever?

´11 mei 2014. Ik loop een marathon met een speciale voorbereiding. Mijn langste training is nooit langer dan 14K. Trainingsschema’s op internet geven trainingen op van meer dan 32 kilometer, maar met 2 kinderen, een eigen bedrijf en een blessuregevoelige knie train ik liever niet zoveel kilometer.´ – Sportrusten.nl 

De 14-kilometer theorie 

De 14-kilometer theorie. Ooit van gehoord? Het komt erop neer dat je 100 dagen lang 4 keer per week afstanden tussen de 6 en 14 kilometer rent. Hierbij train je puur op hartslag. That´s right: je traint dus voor een marathon, maar rent nooit meer dan 14 kilometer. Omdat de trainingen niet zo achterlijk lang zijn herstel je sneller. En dus begin je fitter aan je volgende training, waardoor de kwaliteit van de training beter is. Iets wat voor mijn blessuregevoelige knie ineens wel héél interessant in de oren klinkt. Bovendien komt het verhaal van ´een eigen bedrijf´ én twee kinderen me bekend voor. Grapje.

Er zijn slechts twee voorwaarden aan deze manier van trainen: 1. Je moet 10 kilometer onder het uur kunnen lopen (makkie!) en 2. Je mag geen overgewicht hebben (wellicht als ik nóg een jaar in Spanje woon dat ik deze wel moet aanvinken ;-)).

Nee, maar ik vraag je in alle rust dit artikel eens door te lezen en mij jouw mening te geven. Het is iets waar ik serieus over na aan het denken ben, omdat ik bijna zeker weet dat tijdens het rennen van deze enorme afstanden in de maanden juli/augustus/september misschien nog voor problemen kan zorgen. Met dít schema zorg ik er al die tijd voor dat ik genoeg rust én herstel. Verder train je op hartslag, iets wat ik vorige marathontraining heb gedaan en dat beviel mij enorm.

Één ding is zeker. het zou een heel interessant experiment zijn voor LauraBrijde.com. Ik hoor graag jullie mening!

Liefs,

Lau