Heb je een lange vlucht op de planning staan? Wees gerust! In deze post deel ik mijn ultieme vliegtips met je om een zo comfortabel mogelijke vlucht te ervaren. Ready for take-off?

Reizen is heerlijk!

Op mijn 14e stapte ik voor het eerst in mijn leven een vliegtuig in en mocht ik direct tijdens het opstijgen de cockpit in. Ik was altijd met de auto op vakantie geweest en mijn mond viel open toen ik voor het eerst de kans kreeg de lucht in te gaan. Inmiddels, 8 jaar later, is vliegen iets wat ik maandelijks, zo niet wekelijks doe. Mensen kijken altijd verbaasd op als ik zeg dat ik vliegen heerlijk vind. Zelfs de 24-uur lange reis naar Indonesië deze zomer vond ik prima te doen. Hoe? Het antwoord is simpel: ik heb heel veel oefenvluchten gehad.

Foto van de back pack die Laura gebruikt op haar reizen.

Backpack

Enkele maanden terug ruilde ik voor mijn reis naar Afrika mijn koffer in voor een backpack en sindsdien heb ik al meerdere vluchten met backpack gedaan. En geloof het of niet, maar ik raad je aan hetzelfde te doen.

Een backpack is fijn om meerdere redenen:

1. Je pakt veel minder onnodige dingen in en wordt een ware inpak-expert.

2. Je kunt je backpack eventueel mee als handbagage (en dat scheelt dus tussen de 40 en 80 euro aan ruimbagage).

3. Je bent van A naar B veel flexibeler, want je hoeft geen koffer door het zand/de zee/over het grindpad mee te slepen. Voor 80 euro kocht ik bovenstaande backpack bij de Decatlon (70L) en ik ben er nog steeds heel blij mee.

Foto van de reistas die Laura mee het vliegtuig inneemt.

Reistas

Een goedgevulde reistas maakt het verschil tussen een comfortabele reis en een regelrechte hel. Je wilt niet weten hoeveel vluchten ik heb gehad waar ik dacht: “Shit, had ik X maar meegenomen”. Onderaan dit artikel vind je een checklist met dingen die niet mogen ontbreken in je reistas.

Qua reistas raad ik een rugzak aan als je met een koffer reist, al is het handigst een backpack met apart rugzakje. Ik ben fan van de eerdergenoemde backpack omdat hij, naast de 1001 zakjes en vakjes, een apart rugzakje op de bovenkant geklikt heeft die je eraf kan halen voordat je je backpack inlevert bij de ruimbagage (of voordat je hem boven je stoel opbergt).

Dit rugzakje gebruik ik als reistas en is heel de vakantie ook nog eens mega handig als rugzak. Scheelt weer ruimte in je koffer!

Netflix downloads

Ondanks het rijke aanbod aan films en series op de lange vluchten, kan een goed voorbereidde Netflix lijst heel fijn zijn. Je favoriete serie bingewatcht toch net even wat lekkerder weg dan een film, zo vliegen de uren voorbij.

Download voor vertrek je favo series en de films die al maanden op je lijstje staan maar waar je nooit eerder aan toe bent gekomen. Dit is het moment!

Foto van een maaltijd in het vliegtuig

Vooraf eten bestellen

Wist je dat je bij veel luchtvaartmaatschappijen vooraf je dieetwensen door kunt geven? Van vegetarisch, tot veganistisch, tot vetarm of glutenvrij: bijna alles is mogelijk tegenwoordig. Hoef je niet meer de worstjes uit je ontbijt te scheppen of zielig om een extra droog broodje te vragen (been there, done that).

Nog een bonus: de speciale maaltijden worden altijd als eerste uitgedeeld. Dat voorkomt hangry momenten ;-).

Leesvoer

Een e-reader is, naast een backpack, ook zo een onwijs goede investering. Scheelt enorm veel ruimte en gewicht (dat je onwijs goed kunt gebruiken in een backpack) en ook dit maakt het lezen veel fijner.

De nieuwste e-readers hebben bijna allemaal een ingebouwd lichtje zodat je in het donker kunt lezen en je hoeft je nooit meer in een ongemakkelijke houding te wringen om zowel de linker als rechter bladzijde comfortabel te lezen. Het is een kleine investering, maar als je net zo een boekenwurm bent als ik heb je dat geld er binnen één vakantie waarschijnlijk alweer uit. Bovendien is series bingewatchen leuk, maar na 10 uur wil je ook weleens iets anders. Dan is een boek een mooie oplossing!

Goede nachtrust

Kussen in de nek, gewikkeld in een deken, oogmasker op en twee oordoppen in (en met een beetje geluk met mijn mond wagenwijd open). Ja, mocht je ooit met me gereisd hebben dan zal je je vast rot geschrokken zijn. Ik ben allesbehalve een Doornroosje als ik slaap, maar slapen doe ik wel. Vooral op de vluchten die ‘s nachts plaatsvinden is een paar uur slaap belangrijk.

Deze paar uurtjes kunnen je eerste dag op je reisbestemming maken of kraken! Aangezien ik altijd het geluk heb een krijsende baby in mijn gangpad te hebben, naast een snurkende man te zitten of iemand naast me te hebben die non-stop het nachtlampje aan heb, ben ik goed voorbereid.

De oordoppen gaan in tegen de herrie, het masker op tegen het licht en een reiskussen maakt dat ik het zowaar voor elkaar krijg om in een vliegtuig te slapen. Dat maakt dat het kussen, de oordopjes en het slaapmasker misschien wel een van de belangrijkste onderdelen zijn uit mijn reistas.

Laagjes

Halleluja nog aan toe wat kan het koud zijn in zo een vliegtuig. Of je nou van het snikhete Málaga naar het bloedhete Afrika vliegt: in het vliegtuig voelt het aan als de noordpool.

Mijn advies? Kleed je als een ui! Laagjes zijn je redder in nood, vanaf het moment dat je het bloedhete vliegtuig instapt tot het moment dat de crew de airco aanzet.

Laptop

Op lange vluchten laat ik mijn laptop vaak in mijn grote tas, maar op de vluchten van Málaga naar Amsterdam heb ik hem standaard bij me als handbagage. De 3 uurtjes tussen beide home towns zijn net genoeg om een artikel te schrijven en een video te editen.

Geloof me: nergens werk je zo effectief als in de lucht. Concentratie gegarandeerd!

Stressvrije paklijst

Dan, last but not least, een lijst met dingen die niet mogen ontbreken in je reistas, vooral tijdens de écht lange vluchten. Deze tas heb je heel de reis bij de hand en tijdens de vlucht onder je stoel, zodat je er op elk moment bij kunt. Klaar voor de meest comfortabele reis ever? Dit heb je nodig:

 • Paracetamol
 • Ibuprofen
 • Kauwgom
 • Oordopjes
 • Labello
 • Tandenborstel + tandpasta
 • Babydoekjes
 • Extra setje ondergoed & T-shirt tijdens extreem lange vluchten
 • Oordopjes
 • Oogmasker
 • Paspoort
 • Pil (wanneer van toepassing)
 • Tampons (you never know)
 • Oplader
 • Reispapieren (+ kopie rijbewijs, paspoort, verzekering etc. ook van je reispartner)
 • Klein make-up setje: mascara, concealer, blush
 • Borstel
 • Zakdoekjes
 • Spiegel
 • Kussen
 • E-reader
 • Telefoon
 • Snacks (noten, crackers)

Have a safe flight!

Wat mag er niet in jou reistas ontbreken?

Liefs,

Lau

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: