Gisteren was het nogal hectisch op Instagram, toen ik een poll aanmaakte en jullie liet beslissen of ik aankomende zaterdag wel of niet totáál uit mijn comfort zone zou stappen. Toen 83% van de duizenden stemmen die binnenkwamen “JA, DOEN!” stemde werd het bevestigd. Ik ga het doen. Zaterdag a.s. 18:30 begint mijn casting in Málaga Centrum om de titel Miss World Málaga en ik schijt zeven kleuren stront.

“Hoe komt dit zo?” Hoor ik je denken. Ik snap dat dit nogal als een verrassing komt, helemaal wetende dat ik de ochtend na deze casting, een paar uur later, vrolijk een halve marathon zal lopen. Waarom doet deze Hollandse hardloper in godsnaam een poging tot Miss World Málaga? Het zit zo.

Ik had tot twee dagen terug nog helemaal niet de ambitie om aan een missverkiezing mee te doen, laat staan op zo een korte termijn. Dit veranderde toen ik dinsdag een berichtje kreeg van Casting Director Jesús Bueno met de vraag of ik mee zou willen doen aan de final casting van deze huge ass verkiezing. Een beetje perplex maar toch ietwat geïnteresseerd besloot ik er een dagje over na te denken. Ik gaf jullie ondertussen de kans om met mij mee te denken via een Instagram poll. Moest ik ja of nee zeggen? Ik liet de keuze aan jullie over. Terwijl de poll steeds meer liet blijken dat jullie toch echt wilden dat ik ja zou zeggen, begon ik er ook een mening over te vormen.

Ergens gaan missverkiezingen een beetje tegen mijn principes in, het draait zover ik weet alleen maar om uiterlijk en het lijkt me dat ik er niet sterker maar juist onzekerder uit zal komen. Ik trek me nogal snel aan wat anderen van me denken, laat staan hoe ik me zal voelen als ik zaterdag door een soort van vleeskeuring moet. En dat is nou juist precies de reden dat ik dit graag wil meemaken. Is het echt zo erg als ik me voorstel? Hoe gaat het er in Spanje aan toe? Zijn de meiden aardig? Gemeen? Gaat het echt alleen maar om uiterlijk of wordt het innerlijk ook gewaardeerd? Hoe zullen ze omgaan met een buitenlander als ik? Discriminatie? Acceptatie?

Als een nieuw project zal ik dit allemaal gaan vastleggen in de weekvlog die volgende week online komt. Mijn gedachten, de voorbereidingen, back stage… Toen ik in eerste instantie vroeg of ik zou mogen vloggen achter de schermen werd dit direct afgewezen. Niet zo heel veel later kreeg ik ineens een veel vriendelijker berichtje dat het ze geweldig lijkt als ik mijn ervaringen vastleg in ruil voor publiciteit op Instagram en in mijn vlog. Normaalgesproken had ik gezegd: “Toedeledokie, ben je helemaal gek geworden!” Maar in dit geval blijft het hetzelfde, wat voor hun publiciteit is is voor mij slechts het delen van mijn ervaringen. Als ik dit namelijk niet met jullie had kunnen delen had ik het niet gedaan!

Wat gaat er nu gebeuren? 

Zaterdag is de laatste casting voordat het echte werk begint, een casting waar Misses en Misters van allemaal kleine dorpen in de provincie Málaga voor geselecteerd zijn (+ een paar verdwaalde eenden ertussen, zoals me, kuch). Met in totaal 35 meiden strijd ik zaterdagavond om mee te mogen doen aan het officiële Miss World Málaga, later in juli dit jaar. Vergis je niet, deze casting zal al direct groots aangepakt worden met in totaal zo een 140 toeschouwers. Het gaat namelijk niet om de stad Málaga, maar om Málaga provincie. En die is groot! In de tussentijd zullen er allemaal events, photo shoots en activiteiten gehouden worden waar de dames zich zullen moeten bewijzen. Tijdens de echte verkiezingen in juli dit jaar zullen er duizenden toeschouwers zijn. Miss verkiezingen worden hier in Spanje veel serieuzer genomen dan in Nederland en het publiek is groot.

Spoiler: Ik verwacht hier niets van. Ik geloof er sterk in dat ik ben gevraagd omdat er een gebrek was aan blondines en ze toch altijd wat variatie willen. Ik ga ervan uit dat het bij zaterdagavond blijft en doe dit puur om de ervaring, de belevenis. Neemt niet weg dat ik het enorm spannend vind en ergens de druk voel om het “goed” te doen.

Help. That’s all I’m saying.

Heb jij nog tips voor deze onervaren, bange poeperd? 

Liefs,

Lau

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: