Hoewel je motivatie nog hoog is merk je dat langzaam de moed je in de schoenen zinkt en je de weegschaal het liefst uit het raam wilt gooien. Om er vervolgens met een vrachtwagen overheen te rijden. Zie je wel. Het is gewoon niet voor je weggelegd. Verdomde fitgirls. Met hun perfecte blokjesbuik en blije post-workout selfies. Kut Quinoa, met z’n belachelijk dure prijs en bovendien rare smaak. Zo lekker vond je het toch al nooit. En die knappe jongen in de sportschool kan ook neervallen. Je bent het zat en góed ook. Er moet verandering komen, nu of nooit. Je bent elke week al braaf in de sportschool te vinden, eet voor je gevoel hartstikke gezond en ook aan je wilskracht ligt het niet. Toch lijk je de laatste weken of misschien zelfs maanden stil te staan en geen grámmetje meer af te vallen. Of andersom: in het geval van spieropbouw kan het zijn dat je juist geen grammetje (spier) meer aankomt. What happened? Waar blijven die gainz? Of beter gezegd.. waarom heb je juist tevéél gainz?

Nou voor we rond gaan bazuinen dat je stofwisseling gewoonweg niet de snelste is of dat je een hevige glutenallergie hebt, zijn er een paar dingen waar we rekening mee moeten houden voordat we conclusies kunnen trekken: 1. Het tracken. 2. De trainingen. 3. De actieve hersteldagen. 

1. HET TRACKEN

De kans is groot dat je simpelweg méér energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Kort gezegd: je eet méér calorieën dan je nodig hebt. Dan kun je nog zulke gezonde keuzes maken en alle suikers vermijden, een calorie is een calorie. Wil je afvallen, dan blijft het niet slechts bij het eten wat je verbruikt, maar mínder eten dan je verbruikt. Zo creëer je een calorietekort en zul je langzaam maar zeker de overtollige vetjes kwijtraken. Probeer meer naar je rustverbruik te eten (daar had Harris Benedict ooit een hele mooie formule voor) en kijk hoe je lichaam hier op reageert. Grote kans dat binnen de kortste keren het nummertje op de weegschaal weer gaat rollen! Ben je niet zo van het calorietracken? Track dan slechts voor een paar dagen wat je nu gemiddeld eet. Misschien komt hier wel uit dat je stiekem toch meer binnenkrijgt dan je dacht. Een mooie reality check, kun je daarna altijd weer verder zonder tracker maar met wat meer verstand.

Track je al je voeding al keurig, maar zie je alsnog geen vooruitgang? Don’t worry, je bent de enige niet. Hoewel we vaak dénken dat we alles tracken, is dit niet altijd zo. Het schijnt zelfs dat het gros van de mensen 30% van de voeding niet trackt! Vaak worden wat grammen of tussendoortjes, drankjes of bakvetten bijvoorbeeld vergeten. Weet je zeker dat je écht alles goed trackt, of kun je hier nog accurater op worden?

2. DE TRAININGEN

Indien je zeker weet dat je alles echt 100% trackt, kan het zijn dat je niet genoeg uit je trainingen haalt. Door progressieve overload te creeëren zorg je voor spiergroei en dat gebeurt niet altijd. Kun je de laatste set nog goed uitvoeren of zou je er eigenlijk nog meer kunnen? Vaak blijven we na een tijdje bij dezelfde gewichten hangen terwijl we veel meer horen te pakken. Probeer elke week weer of je iets hoger kan, zodra je effectief traint en ook echt alle oefeningen bewust uitvoert kun je wel eens veel verschil gaan zien!

3. DE ACTIEVE HERSTELDAGEN

Of je bent een kilometervreter, of een gymrat. De kans is groot dat wanneer jij je het liefst helemaal uitslooft in de gym, de cardiouurtjes liever ontwijkt. Of andersom: je leeft voor het asfalt, maar ontwijkt het krachthonk alsof het je grootste nachtmerrie is. Hier kan wel eens flink wat winst te behalen zijn. Hang jij namelijk 4 keer in de week in de sportschool, dan is het helemaal niet verkeerd op 2 van de 3 overige dagen wat cardio toe te voegen om wat extra calorieën de verbranden. Moet je die er overigens niet extra bíj gaan eten. Maar bij cardio laten we het niet! Voor zowel cardiofans als krachtpatsers kan het wel eens heel goed gaan uitpakken wanneer je tabata besluit toe te voegen op je actieve hersteldagen. Houd je van hardlopen, fietsen, etc. dan kun je dit blijven doen, maar daag jezelf uit door na afloop van de training er nog een kleine tabata aan toe te voegen waardoor je nét even je vetverbranding prikkelt en alles uit jezelf haalt. Get that ass moving!

… TE WEINIG CALORIEËN

Nou laat ik voorop stellen dat bovenstaande kreet voor de meeste niet van toepassing zal zijn. Toch zijn er gevallen bij waarbij een verandering als deze zeker een verschil kan maken. Leef jij al weken, maanden of zelfs langer op een enorm laag calorie-budget, weet je 100% zeker dat je je netjes aan de calorieën haalt maar zie je geen resultaat? Dan kan het zijn dat je tank ‘op’ is. Je moet het zo zien: een auto heeft brandstof nodig om vooruit te kunnen gaan. Zo gaat dat ook bij mensen! Eet je al lange tijd bijna niets, dan haal je onbewust ook minder uit je trainingen en beweeg je overdag minder dan je zou doen wanneer je vol energie zat. Daarom kan het verstandig zijn te kijken hoe je lichaam reageert op het langzaam maar zeker ophogen van je calorieën, bijvoorbeeld in de vorm van koolhydraten. 50 kcal per week is een mooi streven. Meet elke week je taille en gewicht en kijk hoe je lichaam hier op reageert. Afhankelijk daarvan kun je eventueel blijven ophogen of het erbij laten.

Bovenstaande aspecten zijn allemaal dingen waarbij de kans groot is dat, als je alles weer met net iéts meer focus oppakt, je resultaten gaat zien. You got this!

Herken jij je in dit probleem?

Liefs,

Lau