De afgelopen weken heb ik een aantal keer genoemd dat ik een beslissing heb genomen die veel invloed zou kunnen hebben op mijn toekomst. Lekker vaag en verschrikkelijk irritant, I know. Ik voelde heel erg de behoefte om het met jullie te delen, maar wilde tegelijkertijd goed de tijd nemen om de juiste woorden te vinden, vooral omdat het misschien als verrassing kan komen voor velen.

Het zit namelijk zo: ik ga weer studeren.

De keuze

Als iemand die nummer één voorstander is van je hart volgen, kan dit voor verwarring zorgen. Want waarom zou ik, na de scriptie hel van vijf jaar terug, er vrijwillig voor kiezen de studieboeken weer in te duiken? Zit ik in een cuarterlife crisis, of komt er langzaam maar zeker een einde aan mijn online carrière? Waar komt deze spontane keuze vandaan?

Er zijn meerdere antwoorden daarop te geven, of beter gezegd: een antwoord bestaande uit meerdere delen. Allereerst is deze keuze niet zo spontaan als het lijkt.

Spanje in ons toekomstbeeld

Tony en ik zijn naar Nederland gekomen omdat we niet zeker wisten of we in Nederland of Spanje zouden willen settelen. We hadden wel een vaag vermoeden, maar you’ll never know until you try. Zaten we dan met ons goed gedrag in Hoorn, toen de Corona crisis als een bom het land binnenkwam vallen. De afgelopen maanden waren, zoals ongetwijfeld voor iedereen, een flinke uitdaging.

Door die crisis brachten we de eerste maanden meer binnen dan buiten door en dat bracht veel vrije tijd met zich mee. Tijd om na te denken over onze toekomst, over míjn toekomst. Al vrij snel waren we eruit dat een toekomst in Spanje toch beter paste bij het beeld dat we hadden samen. Met die ontdekking begon ik onvermijdelijk ook na te denken over mijn toekomstige carrière in Spanje.

Mijn online carrière

Ik blog sinds 2012, schreef mij in 2014 in bij de Kamer van Koophandel. Dat betekent dat ik nu zes jaar geld verdien met wat ik doe. Ik besef me dat er veel onbegrip bestaat over wat mijn werk dan precies inhoudt, maar ik kan je verzekeren dat het niet vanzelf is gegaan. Vanaf 2012 kan ik me geen dag herinneren dat ik niét met mijn blog, Instagram of Youtube bezig ben geweest. Je staat altijd aan.

In die jaren heb ik het altijd zo persoonlijk mogelijk willen houden en daarom nooit bepaalde taken uit handen gegeven. Ik doe alles daarom zelf, en dat is geweldig, maar zorgt er wel voor dat er in mijn privé- en werkleven geen onderscheid zit. Op zich kan ik daar goed mee leven (ik kies er immers zelf voor), maar ik zal niet ontkennen dat het soms de ruimte voor creativiteit weghaalt. Af en toe betrap ik me erop dat ik fantaseer over die tijd dat ik niet de druk voelde om content te creëren én met diezelfde content alle rekeningen te betalen.

Ondernemen

En dan krijgen we die ontembare lust naar ondernemen. Na acht jaar in dit wereldje merk ik dat ik klaar ben voor een nieuwe uitdaging op carrière gebied, maar in loondienst werken past niet in dat plaatje. Ik heb daarom heel veel zin om zelf iets op te bouwen en from scratch te beginnen.

Ik heb altijd al van werken gehouden, zoals je weet als je mijn boek hebt gelezen. Het is een onderwerp waar Tony en ik het vaak over hebben. Ik zie mijzelf namelijk niet snel die liefde voor werken opgeven, wat zou betekenen dat Tony bij evt. kinderen meer de huisouder zou worden dan ik. Bij die gedachte kwam dan ook direct een vraag omhoog borrelen.

Want in hoeverre ben ik in staat mijn online carrière voort te zetten in Spanje? Ik merk nu we hier in Nederland wonen dat de opdrachten binnen komen vliegen, terwijl ik er in Spanje vaak achteraan moest. Merken vinden het fijn om je dichtbij te hebben. Spanje past soms niet in dat plaatje.

Comfort zone

Langzaam maar zeker ben ik dus gaan nadenken over een mogelijke carrière in Spanje. Een logische stap zou marketing, PR of communicatie zijn, dat is immers wat ik gestudeerd heb. Ook iets met de talen doen is een optie. Als je het mij vraagt is enthousiasme voor wat je doet één van de belangrijkste drijfveren, maar op de één of andere manier voel ik hier niets bij. Já ik vind talen geweldig, net als al die andere dingen, maar zie ik mezelf dit voor een ander bedrijf doen? Nee. Dat besef maakte dat ik voor het eerst buiten mijn comfort zone begon te gluren. Met een interessante uitkomst.

Al jaren grapt mijn vader dat ik huizen in Spanje zou moeten gaan verkopen. Het zou zo goed bij me passen. Lachend wuifde ik datzelfde idee altijd weer weg. Het leek me inderdaad erg leuk, maar ook een echte ver-van-mijn-bed-show. Makelaardij had ik niet gestudeerd, laat staan dat ik zou weten hoe het in Spanje in zijn werk zou gaan. Het bleef daarom al die jaren bij een grapje.

Tot een paar maanden terug.

Een verrassende uitkomst

Door onze eigen huizenjacht ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de huizenmarkt in Spanje. Zo interviewde ik mensen voor mijn podcast, struinde ik YouTube af en las een hoop artikelen. Tot mijn verbazing vond ik dit geweldig. En niet zo een beetje ook. Wat was er veel te leren -maar ook- wat was er veel onduidelijkheid voor Nederlanders in Spanje! Beetje bij beetje vielen de puzzelstukjes op zijn plek en was het onmogelijk het niet meer te zien: een toekomst als makelaar in Spanje.

Een eigen bedrijf opzetten in de makelaardij om Nederlanders te helpen met de aanschaf van hun droomhuis. Dit past bij mij.

Mijn online toekomst

Ik wil me zo goed mogelijk voorbereiden op wat er komen gaat. Daarom begin ik in september aan een online Máster en Gestión Comercial Inmobiliaria van een jaar. Tegen het einde zal ik mij steeds meer gaan verdiepen in het starten van een bedrijf in Spanje en zal ik dit wederom vastleggen.

Je hoeft daarom ook niet bang te zijn dat ik stop met wat ik doe, in tegendeel: het lijkt me geweldig jullie mee te nemen in dit avontuur. Ondanks mijn plannen zal er online voor jullie dus niet veel veranderen en kun je gewoon dagelijkse Instagram updates, podcasts en weekvlogs verwachten.

Ik kan niet wachten!

Liefs,

Lau