Beginnen met hardlopen is één van de mooiste dingen die ik mezelf cadeau heb kunnen doen. Niet alleen zorgt het ervoor dat ik op gewicht blijf, vooral mentaal heeft het dingen veranderd. Dankzij het hardlopen kan ik doorzetten. Niet opgeven wanneer het zwaar is. En dat is dan ook precies de reden dat ik op die bloedhete Afrikaanse zomerdag in november de fysiek zwaarste challenge won tijdens de opnames van het adventurous reality programma “No Time To Lose”.

Ik had het zwaar

De eerste 2 episodes waren zwaar. Het is jammer dat het niet op TV te zien is (zo zie je ook maar weer: Je hebt niet in de hand wat ze op TV van je maken of laten zien), maar tijdens mijn Afrika avontuur had ik verschrikkelijk veel last van mijn knie blessure, zo vlak na de marathon van Amsterdam. Met mijn kiezen op elkaar om mijn tranen in te houden maakte ik de challenges af en was ik al blij als ik een paar meter kon rennen zonder te lijden. Het was zelfs zo erg dat iedereen dacht dat ik er in de eerste aflevering al uit zou vliegen. De eerste aflevering! Toch bleek dat niet het geval en hield ik me de eerste 2 afleveringen op de achtergrond. Zou ik niet te veel opvallen maar ook niet verliezen, dan zou ik tijd hebben om te herstellen zonder eruit te vliegen. Dat lukte. In episode 3 had ik eindelijk de kans om te bewijzen wat ik in me heb.

100m omhoog klimmen d.m.v. bicep curl

De challenge? De Soweto towers in Johannesburg binnen 30 minuten beklimmen. 100m lijkt te overzien, maar man wat had ik dit onderschat. En de rest ook. Mijn tegenstanders waren fitter dan ik (lees: ik zat 1,5 maand met blessure op de bank) en hadden veel meer power in hun biceps dan deze slappe hardloper op dat moment had. Daarbij komt dat mijn maag al omdraait wanneer ik 2 hoog van een flat naar beneden kijk. Laat staan hoe ik me voel 100 meter hoog, bungelend aan een touwtje! Toch liet ik me niet kennen. Ik wist namelijk dat ik één ding had dat zij allemaal niet hadden: een ongelooflijke dosis aan doorzettingsvermogen en een redelijk slim koppie.

Mijn strategie

Mijn strategie? Ik besloot meerdere technieken uit te proberen en vooral niet naar beneden te kijken. Ik kwam er na 50 meter lang mezelf met alleen mijn biceps omhoog te hebben getrokken (!) achter dat ik mijn benen een beetje kon gebruiken door een zwembeweging te maken. Ondanks dat dit hielp kracht te besparen in mijn armen, bleef het bijzonder vermoeiend. Er leek geen eind aan te komen en ik voelde mijn maag zich omdraaien van de inspanning (en de bizarre hoogte). Toen ik dacht dat ik niet meer kon ging er een knop om. De marathonknop.

I FREAKING DID IT

Als een robot klom ik mezelf de laatste meters omhoog en negeerde ik mijn maag, de hoogte, de harde wind en het ontiegelijke brandende gevoel in mijn armen en schouders. Toen ik de camera crew vanaf boven enorm enthousiast hoorde roepen: “Nog 47 seconden! Je bent er bijna! Kom op Laura, jij MOET dit doen!” Wist ik het zeker: ik ben de enige die de top heeft bereikt.

Een traantje van blijdschap kon ik, zoals je je ongetwijfeld zult kunnen voorstellen, niet tegenhouden. Zelfs de hoogte deed me er niet meer toe terwijl ik al springend mijn overwinning vierde.

Hoewel het voor mij als een eeuwigheid duurde, is het fragment in slechts een paar seconden samengevat. See it for yourself (en let niet al te veel op mijn oververmoeide hoofd ;-)):

Waar kan je “No Time To Lose” kijken?

Ik krijg veel de vraag waar de afleveringen gezien kunnen worden. Ter verduidelijking: Insight is een internationaal kanaal dat vooral in de US, Rusland en India bekend is. Hier in Nederland is het (nog) bijna niet bekend. Wie weet heb ik inmiddels al hele groupies rondlopen in India! Maar goed: Je kunt het online streamen door je in te schrijven op Insight.tv. De eerste aflevering kun je zien zonder inschrijving, daarna moet je 3 euro per maand betalen.

Ik wil jou geen onnodige kosten opleggen, dus zal je uitleggen hoe je gratis kunt genieten van mijn heldhaftige maar klungelige daden en make-up loze spook gezicht: de eerste maand is gratis. Als je je dus weer uitschrijft als de 30 dagen om zijn heb je er alsnog gratis van kunnen genieten. Zoals wij Nederlanders fijn vinden ;-)

Heb jij episode 3 al gezien? Zou ik heel tof vinden!

Liefs,

Lau