Hoe motiveer je jezelf? In dit artikel behandel ik 3 factoren die je helpen met het behalen van je doelen. Laat die motivatie maar komen!

de motivatie

zelfst.naamw. (v.)

Uitspraak:[moti‘va(t)si]
Verbuigingen:motivatie|s (meerv.)

wens om iets dat je wilt ook werkelijk te doen

Als ik ergens veel vragen over krijg, dan is het wel over hoe ik mezelf toch altijd weer weet te motiveren. Of het nou gaat om hardlopen, het runnen van een bedrijf of studeren, over het algemeen weet ik mezelf inderdaad behoorlijk gemotiveerd te houden.

Hoe kan dat toch? Hoe ben ik in staat om mezelf 3 à 4 keer per week naar buiten te sturen en kilometers te maken, terwijl het een ander al moeite kost om er überhaupt over na te denken?

Gevoelens en motivatie

Je bent verschrikkelijk goed in het maken van plannen, maar nog beter in het uitstellen daarvan. Herkenbaar? Hou je vast, want het probleem zit hem niet in de plannen die je maakt, het probleem zit hem in één essentiële stap die je compleet overslaat:

Je gevoelens.

Gevoelens zijn fundamenteel om te begrijpen waarom wij mensen doen wat we doen. Het is heel simpel: gevoelens kunnen we niet uitzetten en zijn 9 van de 10 keer sterker dan onze gedachten. Vechten we tegen deze gevoelens, dan worden deze zelfs sterker.

Focus on emotions. Knowing something isn’t enough to cause change. Make people (or yourself) feel something. – Bron

Hoe krijg je je emoties onder controle?

Met andere woorden: we hebben onze gedachten nodig om te kunnen plannen en op ideeën te komen, maar we moeten voelen om ook daadwerkelijk iets te doen met die plannen en ideeën. Maak je een plan waar je je niet goed bij voelt, dan is de kans klein dat er ook daadwerkelijk wat van komt.

Hoe krijg je die emoties onder controle om jezelf ook daadwerkelijk tot dingen te kunnen zetten?

Bekijk de wereld positiever

Het klinkt misschien wat aanstellerig, maar niets is minder waar. Wanneer stellen we dingen het meest uit? Juist, als we in een chagrijnige of verdrietige bui zijn. Uitstelgedrag is een manier om jezelf af te leiden van datgeen waar je op moet focussen, bijna als een drug of alcohol, maar dan van korte termijn. Uit onderzoek blijkt dat blijdschap je niet alleen productiever maakt, maar ook de kans op succes groter.

Nou hoor ik je denken: Makkelijker gezegd dan gedaan Lau. Wat maakt een mens blij? Dat brengt ons bij mijn favoriet:

Optimisme

Optimisme klinkt misschien lastig als je het niet voelt, maar geloof me wanneer ik je zeg dat jouw optimisme binnen handbereik ligt. Niets is motiverender dan progressie (Harvard bewees dat ons maar weer) en progressie zorgt voor optimisme. Sta stil bij elke progressie die je maakt richting je doel (lees: je hebt een huisgemaakte salade meegenomen als lunch naar je werk i.p.v. iets te kopen, je hebt deze week niet 5.000 maar 7.000 stappen gemiddeld gezet, je bent 100 volgers op Instagram gegroeid, etc.).

Word je bewust van je progressie en je zult zien hoe dit je humeur positief beïnvloed!

Beloon jezelf

Je fluffy hondenvriend heeft het allang door: elke keer dat hij iets goed doet geef jij hem een beloning. Jammer dat zijn baasje zelf nog niet snapt hoe het werkt! Onderzoek laat zien dat je maar liefst ¾ van de dingen die je doet, doet omdat je beloond wordt. Met andere woorden: als er iets interessants voor ons inzit zijn we ineens wél instaat te doen waar we eerst de motivatie niet voor konden opbrengen.

Ja, wij mensen zijn behoorlijk egoïstisch, maar gebruik het in dit geval in je voordeel. Elke keer dat je iets op je to-do list volbrengt of een mijlpaal behaalt, beloon jezelf. Dit kan variëren van het kijken van een video van je favo YouTuber nadat je die vervelende cliënt hebt gebeld tot een gloednieuwe hardloopoutfit na het rennen van je eerste hardloopwedstrijd ever.

Is zelfs een goede dosis blijdschap en een mooie beloning op zijn tijd niet genoeg motivatie om jezelf van de bank te sjouwen? Dan gaan we door naar het volgende en laatste punt: invloed van buitenaf.

Creëer wat druk voor jezelf

Een beetje druk van de medemens op zijn tijd is zo verkeerd nog niet. Wat zeg ik, het zorgt er waarschijnlijk voor dat je doet wat je normaal niet zou doen. Omring jezelf met mensen die zijn zoals jij zou willen zijn zodat de drempel om te doen wat je moet doen ineens veel minder hoog is.

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je niet goed bent zoals je bent of dat je levensdoel moet zijn om bij een bepaald groepje te horen. Dat allesbehalve.

Deze methode heeft op ons allemaal een positief effect, maar kan in het specifiek een duwtje in de goede richting zijn voor diegene wiens motivatie heel ver te zoeken is. De mensen met wie je omgaat zullen met de tijd namelijk invloed op je hebben. Zo is het voor iemand die graag gezonder wilt leven helemaal geen gek idee om zich te omringen met personen die actief bezig zijn met gezond leven.

Doe je dan niet mee deze gezonde levensstijl, zorgt dat vaak toch voor een licht schuldgevoel. Dat schuldgevoel is precies wat we soms nodig hebben om tóch te doen wat we willen doen.

Onzin? Tony en ik zijn het levende voorbeeld:

Toen ik Tony leerde kennen was ik constant bezig met gezond eten, tot in het extreme aan toe. Tony daarentegen was allesbehalve geïnteresseerd in een gezonde leefstijl. 3 jaar later eet ik (misschien iets te (-;) vaak pizza’s en hamburgers en heeft Tony juist enorm veel geleerd over voeding en er zelfs een gezonder dieet dan voorheen aan overgehouden. Het feit dat zijn vriendin dagelijks sportte en hij zelf niet zorgde voor zo een druk dat hij uiteindelijk maandenlang 4 keer in de week gesport heeft.

In dit geval werd Tony dus positief beïnvloed door mijn sportiviteit. Andersom leerde ik dat het leven niet alleen maar draait om gezond eten en sporten. We hebben beiden iets kunnen bijdragen aan elkaars leven, hoe tof is dat?

Wij mensen nemen met de tijd de (eet)gewoontes, beweeggewoontes en zelfs werkdoelen van de mensen om ons heen tot in zekere mate over. Dit betekent dat je in een groep met enorm gedreven mensen die zichzelf hoge doelen stellen hoogstwaarschijnlijk eindigt met hetzelfde niveau van gedrevenheid.

Natuurlijk betekent het niet dat je je ouders, vriend(in) of vrienden moet vervangen zodra ze niet aan deze voorwaarden voldoen, maar je kunt wél proberen in contact te komen met mensen die dezelfde doelen hebben als jou. Denk hierbij aan een hardloopgroep, netwerkevents en zelfs Social Media. De druk voelen van de mensen om ons heen kan een wereld van verschil maken.

Zó motiveer jij jezelf! Foto van een lachende, vrolijke Lau

Zó motiveer jij jezelf!

Optimisme. Beloningen. Invloed van buitenaf. Om jezelf in een oprecht gemotiveerder persoon te veranderen zul je je kijk op het leven moeten veranderen. Word je bewust van de progressies die je maakt en probeer je doelen optimistischer in te zien. Beloon jezelf bij elke progressie of mijlpaal behaald en omring jezelf met mensen die je inspireren en motiveren. Je hebt het uiteindelijk zelf in de hand!

Heb jij nog tips om jezelf gemotiveerd te houden?

Liefs,

Lau