Als je mijn laatste vlog hebt gezien zul je weten ik vaker dan gewenst in aanmerking kom met de lekkerste hapjes en verleidingen. Helemaal wanneer je een Spaanse schoonmoeder uit Andalusïe hebt is het ontwijken van koekjes, snoepjes en bergen vol gefrituurd eten vrijwel onmogelijk. Maar hoe blijf ik dan in godsnaam slank? Kun je daadwerkelijk broodjes hagelslag eten en elke dag snoepen zonder kilo´s aan te komen? Here´s what I think about it!

Laat ik even vooropstellen dat ik zelf het hebben van een perfecte blokjesbuik al lang geleden achter me heb gelaten. Ik ben geen bikinifitnessmodel, maar beschouw mezelf wel als iemand die in vorm is. Mijn doel? Sterk en fit zijn, sneller worden met hardlopen, en dat terwijl ik lekker in mijn vel zit. Uiterlijk blijft iets vrij belangrijks voor me (laten we welwezen, voor wie nou niet?) dus een toned figuurtje is altijd welkom. Toch laat ik als de blonde cookiemonster liever niet al teveel lekkers ervoor staan. Het leven is er immers om van te genieten, niet?

Ik zou nu een wijs verhaal kunnen vertellen over het tellen van calorieën en hoe je op die manier precies al het lekkers in je dagelijkse behoeften in kunt calculeren (zoals ik 1,5 jaar terug nog braaf deed), maar hey, al die cijfertjes zorgen al snel voor obsessief gedoe. En daar hebben we toch helemaal geen zin in? Mocht je nou écht helemaal nieuw zijn in dit fitwereldje (wat ik niet gok, als je mijn blog leest) dan is het wellicht wijs om een tijdje calorieën te tracken zodat je een beter idee krijgt van wat je dagelijkse hap precies bevat (waarom leg ik je hier uit), maar met wat gezond verstand en ervaring is dat helemaal niet nodig.

Dus, hoe doe ik het? Hoe blijf ik al maanden rond de 60 kilo zonder bepaalde voeding uit mijn dieet te verbannen? Nou, zo!

Sla nooit je ontbijt over en eet altijd 6 maaltijden per dag. Ahum.

Toen ik een bepaald caloriedoel volgde gebeurde het nooit, maar dan ook nooit, dat ik ónder het caloriedoel zat. Zelfs al had ik geen honger dan at ik braaf mijn X aantal calorieën. Ik zou toch zeker geen eten overslaan als dat niet hoefde? Toch waren er ook wel eens dagen (genoeg dagen) dat ik flink over het caloriedoel zat. Een feestje hier, een etentje daar. Shit. Dat had ik niet ingecalculeerd. Gevolg? Ik at altijd of precies op, óf over mijn caloriedoel. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je aankomt. Not cool. Tegenwoordig eet ik wanneer ik honger heb, heb ik geen honger, dan eet ik niet. Het komt ook wel eens voor dat ik door haast of drukte mijn ontbijt oversla. Bijna niet aan lunchen toe kom of een keer een snack minder neem. Dit is een absoluut taboe in de afvalwereld (want je mag NOOIT je ontbijt overslaan en je moet ALTIJD een X aantal maaltijden per dag), maar dit is echt de grootste onzin. Uiteindelijk komt het neer op je totaal aantal gegeten calorieën. Mocht je dus een dagje iets minder eten en een dagje of twee later ineens iets meer, dan is dat allemaal prima in balans. Het grote verschil met voorheen zit hem in het loslaten: niet moeten, maar willen. Eten op gevoel, niet volgens een boekje. Probeer het eens, het zorgt voor een hoop minder stress!

Doe wat werkt voor jou! 

Het geheim zit hem ook in uitpluizen wat precies werk voor jou. Ieder lichaam is anders, dus je zult wat tijd nodig hebben om uit te vinden wat precies werkt voor jou. Ik kwam er al snel achter dat zodra ik drie goed gevulde borden per dag at (ontbijt, lunch, diner) én wat lekkers als snack ik prima op gewicht blijf. Geen twee keer opscheppen (al is dat soms best prima) en ook geen hele vette dingen eten. Ik vermijd geen koolhydraten, gluten of lactose maar probeer bijvoorbeeld wel op te letten dat ik niet teveel gefrituurd eet. Dit lijkt in Nederland vandaag de dag misschien heel simpel (gewoon niet naar de snackbar gaan, right?), maar in Spanje wordt nog bijna alles gefrituurd, gewoon thuis, home-made. Mocht het dan zo zijn dat ik inderdaad een vette gefrituurde hap voorgeschoteld krijg bij zijn ouders in Spanje, dan zorg ik ervoor dat ik een kleinere portie eet. Mocht ik van tevoren weten dat ik die middag all-you-can-eat uiteten ga en als een sumoworstelaar het buffet zal gaan aanvallen? Dan ontbijt ik een keertje niet. Echt, het is het eind van de wereld niet.

Back to basic

Kom je er niet uit? Ga dan eens na wat je vóór deze tijd at. Wat at je toen je je nog helemaal niet druk maakte over wat je precies in je mond stopte en gewoon tevreden was over hoe je eruit zag? Laat me raden: havermoutjes vol superfoods en pindakaas en zaden of vegan taart van 1000 calorieën had je nog nooit van gehoord. Ondanks dat dit allemaal super lekker, gezond én leuk is om mee te experimenteren, kan het wel eens een idee zijn om gewoon ´terug naar de basis´ te gaan. Lunch weer eens met drie boterhammen kipfilet en kaas en doe ook niet te moeilijk met het avondeten. Groenten, vlees, aardappels. En dan gewoon een normale portie. Geen gekke suikervrije notenrepen (met ook weer 400 kcal per stuk) als tussendoortje, maar een appel. Je zult zien hoe makkelijk je weer op gewicht bent / op gewicht blijft!

En dan last but not least: ondanks dat ik altijd mooi op gewicht blijf, schommelt mijn gewicht ook. Soms weeg ik 60. Soms weeg ik, na een lange hardloopwedstrijd bijvoorbeeld, slechts 59 kilo. Soms weeg ik 62. Die 62 is dan inderdaad nadat ik een paar dagen meer heb gegeten dan ik normaal doe en dat is terug te zien. Het blijft schommelen en dat is prima. Zolang je je eigen lichaam kent en weet hoe het reageert, kun je altijd zo de draad weer oppakken.

Liefs,

Lau