Hoewel de meeste van mijn lezer(es)s(en) mij inmiddels wel kennen, krijg ik nog regelmatig vragen van nieuwe volgers met betrekking tot wat ik eet. “Eet jij geen koolhydraten Lau?”, “Of vermijd je vetten?”. Ik moet stiekem dan altijd een beetje lachen, wetende wat ik wel niet allemaal naar binnen werk op een dag. Het komt namelijk dagelijks voor dat ik wel iets van pizza, chips, patat of chocola eet. Soms zelfs alles in één dag. Dat kan nogal voor de nodige verwarring zorgen, want hoe blijf ik slank terwijl ik zo eet? In dit artikel vind je het antwoord.

Calorieën tellen

Ik heb van mijn 18e tot 20e min of meer alles bijgehouden wat ik at. Niet elke dag natuurlijk, maar dit was een periode waarin ik helemaal weg was van fitness. Ik vond het zo interessant dat X-aantal calorieën per dag in de juiste verhoudingen aan eiwitten, vet en koolhydraten je kon leiden tot Y-resultaat. Pure wetenschap! Het tracken van mijn voedingswaarden, zoals we dat fancy zeggen, is nog steeds hartstikke hip. Via MyFitnessPal of het Voedingscentrum kun je makkelijk alles invullen wat je eet en zo precies zien of je juist eet. Het is bijna een spelletje! Kom je aan je doel, dan geeft dat je een goed gevoel. Ga je er overheen, dan zorgt dat toch vaak voor een kleine teleurstelling.

Iemand die serieus aan het diëten is en bijhoudt wat hij of zij eet zal misschien eens in de zoveel tijd hier per ongeluk overheen gaan. Vraag je diegene echter of hij of zij ooit ónder het caloriedoel heeft gezeten of niet alle maaltijden die het dieet toeliet heeft gegeten, dan krijg je waarschijnlijk een rare blik. Waarom zou je minder eten dan je “mag” eten? En dat is nou juist wat het zo tricky maakt.

Altijd aan eten denken

Ik keek tijdens het bijhouden van mijn voedingswaarden elke avond alweer uit naar mijn ontbijt. Het was heel simpel: Ik at bijvoorbeeld 2.200 kcal op een dag en had rond 21:00 vaak weer trek, maar omdat ik al op mijn doel zat “mocht” ik niets meer. Dit zorgde er de hele dag voor dat ik constant aan eten dacht. 2 uur na het ontbijt keek ik alweer uit naar de lunch en na de lunch kon ik niet wachten op het avondeten. Mijn leven draaide om mijn eetmomenten heen. Ik moest altijd lachen om de mensen die zeiden dat ze soms vergaten te eten. Want hoe kan je nou niet aan eten denken als je altijd trek in alles hebt?

Tapas tellen

Dankzij mijn vraatzuchtige vriend Tony leerde ik beetje bij beetje mijn obsessie voor de perfecte voedingswaarden los te laten. Ga bijvoorbeeld maar eens tapas eten en probeer aan het eind van de avond na te gaan wat je nou precies gegeten hebt, om dat vervolgens in te vullen op MyFitnessPal. Mission impossible. Van veel tracken naar weinig naar nooit meer.

Het antwoord op de vraag van dit artikel is dan ook zo voor de hand liggend. Hoe blijf je op gewicht?

Gewoon eten wat je wilt, wanneer je wilt.

Soms

Een MyFitnessPal weet niet of jij door een stressvolle periode gaat of een mega snel (of langzaam) metabolisme hebt. Een MyFitnessPal weet ook vaak niet of jij heel de dag op je kont zit of van hot naar her loopt op je werk. Ik eet vandaag de dag oprecht waar ik zin in heb en ik heb geleerd om naar mijn hongergevoel te luisteren. Heb ik mega trek in pizza voor de lunch? Dan eet ik een hele pizza zonder problemen op (gebeurt minimaal één keer per week ;-)). Ik eet vervolgens pas weer wanneer ik trek krijg en dat kan 2 uur later zijn maar ook 5 uur later. Soms heb ik helemaal niet zo een trek en eet ik een broodje als avondmaal, om vervolgens de dag erna tijdens het diner twee keer pasta op te scheppen. Soms lunch ik zo laat dat het direct mijn avondmaal is en komt er helemaal geen tweede grote maaltijd. Soms zijn het drie grote maaltijden. Soms ontbijt ik, andere keren gaan Tony en ik meteen voor een lunch.

Soms, soms, soms.

Door te eten wat ik wil wanneer ik wil ben ik –afgezien van mijn eetmomenten- totaal niet met eten bezig. Wat zeg ik, soms zit ik zo in een bepaalde werkopdracht dat er een halve dag voorbijvliegt om er vervolgens achter te komen dat ik nog moet eten. Lijkt dat onmogelijk voor jou? No worries! Onthoud dat het loslaten niet van de een op de andere dag gebeurt, het gaat in kleine stapjes. Als je op het begin eet wat je wilt zul je hoogstwaarschijnlijk aankomen, want je bent nog te erg bezig met eten en hebt er constant trek in. Ik kwam ook aan. Maar zodra je weet dat je toch wel kan eten wat je wilt eten, houdt die drang naar meer of ongezonder eten al snel op. Het grappige is dat ik van veel vriendinnen uit het sportwereldje hetzelfde hoor: hoe meer ze zich constant bezighouden met hun gewicht en/of eten, hoe lastiger het wordt ook daadwerkelijk van al het lekkers af te blijven. Door zowel gezonde als ongezonde dingen te eten hoeveel ik wil, wanneer ik wil, heb ik nooit het gevoel iets te missen of te moeten overslaan en daardoor ook serieus nooit last van eetbuien. Natuurlijk is het belangrijk goed te eten en aan je voedingswaarden te komen, absoluut, maar hoe belangrijk is het om rust te voelen en te kunnen genieten van wat je eet zonder alweer aan de volgende maaltijd te denken?

Maak je niet zo druk!

Nou moet ik toegeven dat ik veel sport, meer dan de gemiddelde Nederlander. Dit zorgt er natuurlijk voor dat ik een sneller metabolisme heb en meer verbruik, maar vergeet niet dat ik ook veel meer honger heb dan iemand die niet sport. Door op deze manier met voedsel om te gaan heb ik beter naar mijn lichaam leren luisteren en geniet ik meer van wat ik eet. Ik eet iets bewuster- als ik geen trek meer heb laat ik iets staan. Dat kon ik voorheen niet. Soms heb ik meer trek dan normaal en soms sport ik iets minder dan gewoonlijk, waardoor ik heel het jaar door vaak rond de 3 kilo schommel, maar dat vind ik helemaal prima. Ik ben zomers, nu bijvoorbeeld, iets dunner omdat ik met de hitte in Málaga minder trek heb. Ik krijg dan weleens commentaar op Instagram van volgers die zeggen dat ik niet te dun moet worden, terwijl het enige is wat ik denk: Maak je niet druk, die kilo’s komen er een deze maanden wel weer bij. Als je je al druk maakt om wat ik eet, hoeveel ben je dan wel niet bezig met wat je zélf eet?

Maak je niet druk. Dan leef je het leukst (en lekkerst!).

Side note: Dit is wat voor mij werkt. Het hoeft niet voor jou te werken. Als je bijvoorbeeld een probleem hebt waardoor het lastig is om op gewicht te blijven, dan is dit natuurlijk helemaal niet van toepassing. Ook als je doel is om veel kilo’s af te vallen of aan te komen, is het tracken van je voeding misschien helemaal geen gek idee. Dit artikel is gericht op degene die graag op gewicht blijven maar het gevoel hebben dat er te veel lekkere verleidingen zijn en daarom altijd in een soort JoJo-effect eindigen.

Liefs,

 

Lau