Er is één altijd werkende succesformule op Social Media: zwanger worden. Een groei in volgers gegarandeerd. Toen ik laatst een video op Instagram Stories plaatste waarin ik vertelde dat ik het idee had de enige YouTuber in mijn omgeving te zijn die: 1. Niet getrouwd is, 2. Evenmin zwanger is en 3. Geen koophuis heeft, waren de reacties redelijk verrast. “Maar Lau, jij hebt juist al zoveel bereikt en dat op je 22e! Waar maak je je druk om?”

Natuurlijk, ergens zit daar een kern van waarheid in. Maar toch: Ik klaagde niet over het feit dat ik geen kinderen heb of getrouwd ben (laten we daar a.u.b. nog maar even mee wachten), maar over het feit dat ik mijn leven totaal niet onder controle heb. Het feit dat ik elke dag keihard moet werken om er zeker van te zijn dat datgeen wat ik de afgelopen 5 jaar heb opgebouwd, ook blijft bestaan. Of nog beter: dat dat verder groeit. En dat zorgt voor een hoop onzekerheid en jaloezie tegenover de perfecte Instagram stelletjes die alles voor elkaar lijken te hebben. Want ligt het aan mij, of is dit het babyboom tijdperk van de YouTubers en Instagrammers?

Terwijl anderen zich druk maken over de juiste kleding voor hun toekomstige nieuwkomer, maak ik me druk over het feit dat ik nog 6 wasjes moet draaien en de keuken al 3 dagen niet heb schoongemaakt. Ik maak de druk over hoe ik elke dag weer innoverend kan zijn, hoe ik kan blijven groeien, inspireren en creëren. Altijd meer, beter en nieuwer. Het ondernemerschap… in een studentenjasje.

Vroeger was een vast contract eerder regel dan uitzondering en was je er bijna altijd wel zeker van dat je goed zat tot je pensioen. Wij millenniums zijn heel anders opgegroeid. Onder het motto “Volg je hart” en “Doe wat je leuk vindt” laten we de standaard baantjes achter ons en kiezen we voor een baan die echt bij ons past. Is die baan er niet? Dan creëren we hem zelf gewoon! We werken steeds vaker als freelancer of kiezen ervoor ons eigen bedrijf(je) op te zetten. En dat is geweldig. Schouderklopje voor ons.

Hoe komt het dan dat we ons nog steeds zo makkelijk laten foppen door social media? We maken ons wijs dat wij niet genoeg zijn of niet genoeg behaald hebben omdat onze role models dit op Instagram wel zijn. Ik schrijf dit artikel omdat ik weet dat social media je rot kan laten voelen over wat je wel of niet bereikt hebt. Ik kijk elke dag weer met verbazing naar collega’s van mij, mezelf afvragend hoe zij het zich in godsnaam kunnen veroorloven een extra minimensje op deze aardbol te zetten, terwijl ik blij ben als ik voor mézelf kan zorgen.

Ik denk dat onzeker zijn over je toekomst, in zekere mate, hoort bij het zakenleven vandaag de dag. De zekerheid van vroeger die hebben we 9 van de 10 keer niet meer. Dat houdt het spannend, houdt ons scherp en zorgt ervoor, als we het juist doen, dat we onszelf blijven ontwikkelen. Laat je niet gek maken door wat je ziet op het internet. Grote kans dat zelfs de mensen waar je tegenop kijkt met veel meer problemen en dilemma’s te dealen heeft dan dat jij zou denken.

Enneh, mocht je er echt even doorheen zitten, denk dan maar aan Lau, die blogger die het ook allemaal niet op rolletjes heeft lopen ;-).

Liefs,

Lau

 

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: