Hardlopen voor beginners. Het lijkt onmogelijk, maar het is het zeker niet. Ik (de a-sportieve leerling die onvoldoendes haalde bij gym) kan al 6 jaar niet meer zonder en ben daarmee dus het levende bewijs. In dit artikel geef ik je 5 tips die mij door de eerste maanden hebben geholpen. Wedden dat jij binnen een paar weken niet meer zonder kunt?

‘Ik vind het verschrikkelijk, hou het nog geen meter vol’, ‘Ik wil wel, maar raak zo snel uitgeput!’, ‘Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen’

Bovenstaande opmerkingen zie ik nogal eens voorbij komen. Jong, oud, mannen én vrouwen die het hardlopen al hebben opgegeven voordat ze überhaupt begonnen zijn. Vaak is het eerste stapje het moeilijkst en zal je pas écht ervaren hoe leuk hardlopen is wanneer je dat stapje ook daadwerkelijk zet.

En laat dat stapje nou net een behoorlijk grote stap zijn voor velen.

Maar wees gerust, we’ve all been there. Ook RunningLau hier kan zich haar eerste (helse) kilometers nog maar al te goed herinneren!

Met de juiste hardloopschoenen onder je voeten maak je niet alleen de kans op blessures kleiner, ook maak je het lopen een stuk aangenamer.

Omdat ik zelf weet hoe lastig het kan zijn om ook daadwerkelijk die stap naar het hardlopen te maken én hoe freaking awesome je je gaat voelen van hardlopen, heb ik besloten actie te ondernemen.

Klaar voor jouw energiekere en fittere zelf? Let’s go!

Investeer in een paar goede hardloopschoenen

Niets belangrijker dan een goed paar zolen onder je voeten. Deze schoenen maken de basis van jouw run. Met de juiste hardloopschoenen onder je voeten maak je niet alleen de kans op blessures kleiner, ook maak je het lopen een stuk aangenamer.

Ik ontvang vaak de vraag:Welke hardloopschoenen raad jij mij aan?’, maar truth is: ik kan daar niet op antwoorden.

Omdat ieder een ander voetbed nodig heeft is het verstandig van te voren een bezoekje te brengen aan een speciaalzaak zoals Run2day of Runner’s World waar je een (gratis) voet analyse kunt laten doen. Zo zie je precies wat voor loop jij hebt en welke schoenen het best bij jouw voeten passen!

Een vaste looptijd werkt een stuk beter en is zeker in het begin een mooie houvast.

Plan je runs

Er is geen perfecte tijd om te hardlopen, waar het om gaat is dat het jou het beste uitkomt. Sommigen vinden het fijn om ’s ochtends te lopen, anderen gaan liever ’s avonds. Kijk van te voren in je agenda wanneer je normaal gesproken een gaatje over hebt en er de meeste kans is dat je dit ook daadwerkelijk vol gaat houden. Een vaste looptijd werkt een stuk beter en is zeker in het begin een mooie houvast.

Vervolgens is het niet gek op alvast van te voren na te denken over wáár je gaat rennen. Niets is vervelender dan onderweg al te moeten stoppen omdat je niet weet welke richting je op wilt, of erger, omdat je verdwaald bent! Zoek een veilige, verkeersvrije route waar je lekker je loopje kunt doen, bij mooi én slecht weer.

Mocht je nou toch geen fijn hardlooppad gevonden hebben en dus op de weg lopen, zorg er dan voor dat je tegen het verkeer inloopt. Dit geldt niet voor een blinde bocht! Daar is het verstandiger om aan de andere kant te lopen, zodat je het verkeer goed in de gaten kunt houden.

Consistentie is héél belangrijk. Wees eerlijk voor jezelf en verzin geen smoesjes. Zorg ervoor dat op de dagen dat je gaat rennen je spullen netjes klaar liggen en je ook daadwerkelijk kunt gaan. Excuses ain’t bringing you nowhere!

Verdeel je inspanning tijdens het hardlopen!

Verdeel je inspanning tijdens het hardlopen

Vaak krijg ik te horen dat hardlopen zo moeilijk is vol te houden. Guess what? Na 6 jaar hardlopen raak ik nog steeds flink buitenadem als ik een sprintje trek om de bus te halen. Of je het volhoudt of niet is geheel afhankelijk van je tempo en dat heb je dus helemaal in eigen handen.

Hoewel het natuurlijk hartstikke stoer staat meteen in je straat al een sprint te trekken, zal je hier uiteindelijk alleen maar voorschut mee staan. Begin langzaam en bouw je tempo rustig op, zodat je de volledige training goed kunt uitvoeren.

Dit kun je doen door je niet te focussen op de snelheid, maar op je ademhaling, Neem een tempo aan waarbij je nog makkelijk kunt praten, maar niet kunt zingen. Op die manier houd je het langer vol. Wanneer je flink buiten adem bent en loopt te hijgen en puffen, is het verstandig een tandje langzamer te gaan.

In het begin doet afstand en snelheid er helemaal niet toe. Waar het om gaat is dat je lekker actief bezig bent en je lichaam als het ware klaarstoomt voor een hardloopcarrière!

Dynamisch rekken vóór het hardlopen en statisch rekken na je run is belangrijk om blessures te voorkomen.

Ren niet elke dag

In het begin komt het nog wel eens voor dat je zo gemotiveerd bent dat je direct elke dag wilt rennen. Niet alleen gaat op deze manier de lol er snel vanaf en is het moeilijk vol te houden, je maakt ook meteen de kans op blessures groter. En dat wil je natuurlijk niet! Geef na elke run je lichaam de tijd om te herstellen. In het begin is 2 à 3 keer per week een mooi streven, daarna kun je het ophogen na 4 à 5 keer per week.

Persoonlijk ren ik gemiddeld 3 keer per week, soms 4 keer, omdat ik daarnaast ook graag wat oefeningen doe om sneller te worden.

Door vóór je run dynamisch te strekken (door bijv. het zwaaien van je armen en benen) bereid je je lichaam voor op de run die komen gaat. Na afloop kan statisch rekken (stilstaand) je weer helpen bij het herstel en voorkomen van blessures.

Geef niet op. Vertrouw in jezelf en ga ook als het een beetje tegenzit, er weer lekker tegenaan!

Geef niet op!

Wandelen is niets mis mee! Vooral als je net begint met hardlopen is het een grote stap om vanuit het niets naar lange tijden vol hardlopen te gaan. Het is voor velen juist zelfs een goed idee om wandelpauzes in te lassen. Door wanneer nodig een korte pauze in te lassen ga je minder snel door je koolhydraatvoorraad heen en raak je minder snel moe. Het gevolg? Dat je weer langer kunt hardlopen dan je anders had gekund! Je zult zien dat hoe vaker je gaat, hoe minder je deze nodig zal hebben.

Een beetje druk voelen is soms zo gek nog niet. Als motivatie kan het geweldig helpen om je op te geven voor een hardloopwedstrijd, zoals mijn laatste in Taipei. Zo heb je een doel voor ogen en is het vaak net iets makkelijker jezelf uit bed te rollen voor een run. Ook ik blijf mezelf op die manier motiveren!

Vind je een hardloopwedstrijd nog een te grote stap? Geen zorgen, dit artikel geeft je alle tips die je nodig hebt.

Zelfs wanneer je jezelf er niet toe kon zetten en een training hebt gemist, is het belangrijk door te gaan. Juist in het begin is het lastig een routine te creëren, maar je zult zien dat zodra deze routine er is, het bijna vanzelf gaat. Zelfs al heb je een paar trainingen gemist, je verliest niet gelijk al je conditie. Vertrouw in jezelf en ga ook als het een beetje tegenzit, er weer lekker tegenaan!

Nog niet overtuigd? Lees dan 10 redenen waarom jij moet hardlopen vandaag.

Ben jij al begonnen met hardlopen?

Liefs,

Lau