Je wilt niet weten hoeveel races ik heb gedacht: “Oh no! Had ik nou maar X meegenomen!”. Wat neem je allemaal mee naar een hardloopwedstrijd? Het antwoord is iets uitgebreider dan je zou denken en in dit artikel geef ik je het antwoord, incl. een wedstrijd checklist!

Ik kan een verschrikkelijke chaoot zijn wanneer het aankomt op mijn spullen klaarleggen voor de volgende dag en weet uit ervaring dat een lijstje één van de beste manieren is om zo rustig mogelijk de ochtend door te komen.

De volgende lijst behandelt één voor één de dingen die jij als renner absoluut niet mag vergeten op je raceday. Het mooie van deze checklist? Je kunt hem er elke race weer bij pakken. Dat brengt jouw weer een stap dichterbij de finish!

Het startbewijs

Zonder startbewijs is er geen start, simple as that. Zorg ervoor dat je jouw startbewijs netjes opbergt in de bijgeleverde envelop om scheurtjes, kreukels en verbuigingen in de zogeheten BiB-tag te voorkomen.

De routeplanner

Neem de dag voor je race even goed de tijd om de reis en het terrein te bestuderen. Voorkom last-minute stress door bijvoorbeeld file of ongevallen. Vooral wanneer je met het OV reist moet je rekening houden met eventuele opstoppingen. Vertrek dus ruim op tijd en ga ervan uit dat het minstens één keer ergens tegenzit. Zo ben je altijd op tijd! Mocht je écht te vroeg zijn, dan zijn er rondom het evenement altijd genoeg leuke kraampjes en events te bezichtigen.

Ook is het geen gek idee om te kijken hoever de start van het station of de parkeergelegenheid is. Het gebeurde me een keer in Zandvoort dat ik nog zeker een half uur moest lopen in de kou en regen van het station tot de start. Ik kwam daardoor niet alleen bijna te laat, ook was ik al helemaal verkleumd. Dan ben je niet blij kan ik je vertellen!

Geld + sleutels

Geld komt áltijd van pas. Je kunt bijvoorbeeld net van te voren ineens hele erge dorst krijgen of juist na afloop het wel érg gezellig krijgen tijdens de ‘after-party’, waar er nog wel eens wat drankjes achterover worden geslagen. De kans zit er ook dik in dat je uitgehongerd op het station belandt en nog een hele lange treinreis voor de boeg hebt: dan kan dat broodje net het verschil maken tussen leven en dood.

Just kidding.

Het is wel zo fijn iets te kunnen halen wanneer je protesterende maag over heel perron 1 te horen is. Vergeet ook je sleutel niet indien je alleen reist. Er is niets vervelender dan thuiskomen voor een dichte deur wanneer je moe en hongerig bent!

Multi-belt

Ren jij tijdens je trainingen met een multi-belt om? Doe dat dan tijdens de wedstrijd ook! Zo ben je niet afhankelijk van de drink posts en geeft het bovendien een vertrouwd gevoel. Je kunt hier ook mooi je telefoon en andere dingetjes tijdens het rennen in kwijt.

GPS horloge

Je snapt dat zonder horloge rennen gewoon simpelweg geen optie is anno 2018. Wat je ook doet. DO NOT FORGET YOUR GPS! Oh en opladen is ook verstandig.

Telefoon

Spreekt voor zich, om diezelfde redenen als hierboven genoemd. Hoe kun je anders al je Instagram followers laten weten dat je gefinisht bent? Bovendien kun je ook écht het parcours niet verlaten zonder minstens één ‘happy selfie’ met de rest van de menige gemaakt te hebben.

Headphones + Spotify playlist

Laad je head phones de dag van te voren op zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan. Ik vind het ook altijd leuk (part of the race ritual) om de dag van te voren even de tijd te nemen om een playlist te maken. Een goede tune in je oren maakt het verschil tussen een euforische- of deprimerende race.

Compressiekousen

Ren je met compressiekousen aan tijdens je trainingen? Neem deze dan apart mee. Vaak duurt het nog uren voordat je werkelijk van start gaat, het is dan niet te adviseren de kousen al aan te trekken. Doe dit maximaal een half uur voor je race.

Weet je niet wat compressiekousen zijn of waar ze goed voor zijn? In dit artikel leg ik je uit waarom iedere hardloper compressiekousen zou moeten dragen.

Water

Grote kans dat je een flinke reis voor de boeg hebt. Maak niet de fout in deze tijd niet meer te drinken, dit zal leiden tot een enorme dorst net voor of tijdens de race, waardoor je bij drink posts zal moeten ‘aanvallen’. Zonde van je racetijd!

Gel, energiereep of banaan

Nogmaals: je hebt waarschijnlijk een flinke reis voor de boeg. Dit betekent dat de kans dan ook groot is dat je bak havermout –hoe groot ie ook mocht zijn- al enkele uren terug verorberd is en je straks als gevolg hiervan met honger aan de start staat. Een banaan of energiereep kan net dat momentje overbruggen. Neem uiterlijk 30 minuten voor de start een snack.

Ren je langer dan een uur? Dan kan een gel of energiereep zeker aan te raden zijn tijdens je race. Ik neem persoonlijk elke 10 kilometer een gel en merk de energie boost altijd direct. Hier vind je mijn favoriete gels- en energierepen.

Pet of zonnebril

Het is mij te vaak gebeurd dat wanneer Pietertje Paulusma mij een bewolkte dag beloofde, de zon feller als ooit tevoren door de wolken kwam prikken. Neem altijd een pet of zonnebril mee voor het geval dat. Rennen met knijpende ogen en hoofdpijn van de zon is niet fijn!

Deodorant

Vooral aan te raden als je met het openbaar vervoer weer terug moet. Je mede-treinreizigers zullen je dankbaar zijn.

Pleisters

Op het laatste moment erachter komen dat je linkerteentje wat schuurt? Dat kan nog wel eens uitmonden in een vervelende blaar tijdens de race! Neem daarom altijd pleisters mee om nare plekjes te voorkomen.

Zakdoekjes

Omdat we allemaal weleens onverwachts een Dixi in hebben moeten duiken. Als je al het geluk hebt een wc-rol aan te treffen in een Dixi, wil je die waarschijnlijk liever niet aanraken. Yak!

Veiligheidsspeldjes & haarelastiekjes

Tegenwoordig zijn de speldjes om je startbewijs vast te maken vaak rondom het evenement te verkrijgen, maar je weet maar nooit. Ik heb vaak genoeg gestaan zonder, wat leidde tot een hoop paniek en improvisatie. Toch vergeten? Oorbellen blijken een prima hulp te zijn.

Ik heb een paar keer geprobeerd met mijn losse lange lokken zwaaiend over mijn schouders te rennen, maar dat was geen groot succes. Tenzij je de wind van voren hebt zul je namelijk met los haar niet veel van de race meekrijgen. Non-stop haren in je ogen en mond- en oh man dan baal je. Ik heb zelfs wel is gehad dat er een lange pluk in mijn zweetoksel bleef hangen. Wat je ook doet met je coupe, zet het goed vast!

Dikke trui

Ben je van plan nog een kleine city-trip of avondje uit te plakken achter je race? Vergeet dan je setje schone kleren niet. Wel zo fris. Al zul je in je welverdiende ‘after-race-look’ zeker de nodige aandacht trekken. Aan jou de keus!

Ook als je nergens meer heen gaat na afloop van de race is het aan te raden een trui of vest mee te nemen. Je koelt snel af omdat je onder het zweet zit.

Loperamide

Ok, dit wil je misschien niet horen of weten, maar mocht je ooit een (hele) marathon lopen dan ben je blij met me. Ik neem altijd voor een halve of hele marathon een pilletje Loperamide in, omdat mijn darmen door al de wedstrijdzenuwen en het geschud en gehobbel onderweg nog weleens vervelend willen gaan doen. Dit doe ik overigens niet bij kortere wedstrijden.

Door één pilletje te nemen kan ik zonder Dixi bezoekjes de race uitlopen en na afloop heb ik zelfs nooit verstopping (kun je nagaan wat zo een marathon met je lichaam doet). Ik raad je wel aan dit altijd tijdens een training te proberen, het kan namelijk ook voor verstopping en buikpijn zorgen. Bij mij (en vele anderen) werkt het in ieder geval geweldig.

Good mood

En last but not least: vergeet je good mood niet mee te nemen! Door alle zenuwen en al het geregel vergeet je al snel te genieten van de gezelligheid die zo’n evenement met zich mee brengt.

Hardloopwedstrijd checklist

Neem je tas mee, zet je grootste glimlach op en gaan met die banaan!

Wil je sneller worden tijdens je volgende hardloopwedstrijd? In dit artikel leg ik je in 3 stappen uit hoe je sneller kan hardlopen.

Wat mag er absoluut niet in jouw (ren)tas ontbreken?

Liefs,

Lau