Hoewel de Corona-maatregelen inmiddels aan het versoepelen zijn en we beetje bij beetje terug naar “normaal” gaan, lijkt er een bijzondere verschuiving plaats te vinden in sportland. Hoe minder we namelijk naar buiten mochten voor onnodige uitstapjes, hoe meer mensen het initiatief namen om de sportschoenen in te duiken en zich in het zweet te werken. Vriendinnen die in jaren geen zweetdruppel hebben laten vallen renden spontaan halve marathons. Vage kennissen die met trots hun prestaties deelden op Instagram. Deze vreemde, onzekere situatie leek ze meer dan ooit te motiveren om naar buiten te gaan en te sporten.

Geen motivatie? Je bent niet alleen!

Je zou denken dat deze hele situatie op een jarenlange fanatieke sporter hetzelfde effect zou hebben. Al acht jaar loop ik met heel veel plezier wekelijks hard, dus nou zou ik meer dan ooit de tijd hebben om mezelf als hardloper te verbeteren. Viel dat even tegen. In plaats van gebruik te maken van mijn nieuwe vrije Corona-tijd, werd ik luier en luier. Een kluizenaar, bijna. Ik had geen zin om mijn gewone hardlooproutes aan te passen en mensen zigzaggend te ontwijken. Ik had überhaupt geen zin om iets te doen. Wat was dit nou weer? Was er iets mis met me? Ik baalde enorm en wilde niet geloven dat ik zomaar, spontaan, mijn jarenlange liefde voor het hardlopen kwijt was. Maar ik bleek de enige niet te zijn.

“Het leven in het algemeen is op dit moment veel vertraagd”, vertelt Gregory Scott Brown, M.D., directeur van het Center for Green Psychiatry in West Lake Hills, Texas, aan Runner’s World. “Die kinetische energie die we hebben als we ‘s ochtends wakker worden, het huis uit schieten en naar ons werk gaan, motiveert en inspireert ons, maar nu wordt die routine verbroken, waardoor het voor mensen moeilijker wordt om motivatie te vinden.”

De mensen die normaal geen tijd hadden of vrij wilden maken, maken nu gebruik van de tijd thuis om te beginnen met sporten. Trouwe sporters daarentegen zijn vaak gewend aan een bepaalde (sport)routine. Het in duigen vallen van deze routine zorgt er voor velen voor dat ze juist géén zin hebben om de deur uit te gaan.

Zo krijg jij de hardloopkriebels weer terug:

De wetenschap dat je niet alleen bent kan voor wat opluchting zorgen. Maar hoe fijn een kleine break soms ook kan zijn, zal de meerderheid van ons hier toch mee struggelen. Want hoe komen we weer aan het (hard)lopen?

One step at a time

Nu je een paar weken / maanden uit je hardlooproutine bent gestapt, moet je niet verwachten er weer in één keer in te kunnen duiken. Het is oké om een pauze te nemen, als dit is wat nu goed voelt. Er is geen goed of fout in deze onzekere periode, we beleven dit allemaal voor het eerst op onze eigen en unieke manier. Heb je echter het idee dat het niet-hardlopen er alleen maar voor zorgt dat je je rotter gaat voelen, dan is het misschien tijd voor verandering.

Het is een goed idee om langzaam te beginnen met het herpakken van je hardlooproutine. Spring niet direct terug naar je (ren)gewoontes, maar doe dit beetje bij beetje. Heb je het hardlopen bijvoorbeeld helemaal opgegeven, dan is het een goed idee om te beginnen met één a twee keer in de week. Zodra dit weer fijn voelt, kun je de lat wat hoger leggen. Maak je niet gek.

Vind een nieuw doel

Hoewel ik normaalgesproken het hele jaar door hardloop, komt de motivatie in vlagen. Meestal train ik in de maanden voor het wedstrijdseizoen het fanatiekst. Niet omdat ik ook daadwerkelijk kan winnen (was het maar zo een feest), maar omdat een hardloopdoel me gemotiveerd houdt. Dit maakt het extra lastig in tijden van Corona, omdat alle wedstrijden tot zover zijn afgelast. Begin daarom met een eigen hardloopdoel en deel over je doelen op social media of met vrienden / familie.

Zo ben ik vorige week bijvoorbeeld een hardloopuitdaging begonnen, waarbij ik in de maand juni minimaal 20 kilometer per week ren. De maand daarop is mijn doel 25 kilometer per week. Hopelijk kan ik rond augustus weer op een halve marathon rennen. Op Instagram deel ik mijn vooruitgang, wat zorgt voor een (gezonde) druk vergelijkbaar met die van een wedstrijd. Het maakt dat ik gemotiveerd blijf om te deur uit te gaan.

Ga de deur uit!

Vaak is het moeilijkste gedeelte de deur uit gaan en daadwerkelijk gaan, I know. Maak het jezelf daarom makkelijk door je zo veel mogelijk voor te bereiden op de run. Stap zodra je wakker wordt direct in je hardloopkleding en plan het het liefst net voor een andere activiteit. Op die manier is uitstellen niet mogelijk en voorkom je dat je nog onnodig een uur op de bank gaat zitten. Maak van te voren alvast een leuke, uplifting afspeellijst aan of zet je favoriete podcast klaar.

In mijn geval helpt het vaak om geen tijdsdruk op te leggen als ik geen zin heb. Ik spreek met mezelf af dat ik zo relaxt en rustig mag rennen als ik wil, zolang ik maar die 3 / 5 / 10 kilometer ren. Mocht ik tijdens het rennen ineens de smaak te pakken krijgen, dan kan ik altijd nog versnellen. Nog niet gemotiveerd? Bekijk dan deze 3-minutenlange video. Gegarandeerd dat jij zo buiten staat!

Hoe houd jij jezelf gemotiveerd in deze gekke tijden? Merk je dat je juist meer of minder motivatie hebt?

Liefs,

Lau

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: