Sinds de halve marathon van Taipei is er nog geen interessante hardloopuitdaging op mijn pad gekomen.

Of althans, nee, dat lieg ik.

Ik werd in eerste instantie namelijk uitgenodigd door  het bedrijf dat o.a. de Tour de France en verschillende marathons in Frankrijk organiseert. Wauw. Of ik zin had om de hele (!) marathon van Parijs in april te lopen. Mijn reactie daarop was kort maar krachtig:

“Ja. Tof, ik doe mee! EXCITING!”

I am so sorry

Toch voelde het ergens een beetje dubbel. Een marathon rennen is het geweldigste wat er is. Maar een marathon rennen is niet alleen een marathon rennen. Het is maanden aan bloed, zweet en tranen. En heel veel toewijding. Wil ik dit wel?

Screenshot van mailgesprek over de Parijs marathon

Ik besloot mijn directe omgeving om advies te vragen. Na even sparren met vrienden en familie kwam ik snel weer terug op de mail die ik in al mijn enthousiasme eruit had gestuurd. In die mail schreef ik letterlijk het volgende:

I am so sorry, but I’m afraid my excitement got the better of me. Unfortunately, I will have to decline your offer. Life is giving me a lot of (work related) opportunities right now.

I realised training for a half marathon (which I am doing at this very moment) makes it already quite difficult to schedule trainings in between, I can’t even imagine what a marathon would do to me.

Maybe next year?

Hell no

Er viel direct een last van mijn schouder, die ik dus in die korte tijd al onbewust had meegedragen. Ik ben niet de makkelijkste loper (al lijkt dat waarschijnlijk soms wel zo) en ben extreem blessuregevoelig.

Een marathon is niet alleen 4 keer per week zwaar trainen, maar ook nog eens in de gym staan knallen om blessures te voorkomen en wekelijks op de mat bij de fysiotherapeut.

Dit is iets waar ik in de toekomst zeker weer voor open sta, maar dit jaar? Hell no.

Alarm!

Maar toch heb ik iets nodig dat me gemotiveerd houdt.

Ik merkte in 2018 dat het me meer moeite dan normaal kostte om “gewoon” te gaan. De hardloopwedstrijden zijn een enorme stok achter de deur geweest en hebben me tóch die hardloopschoenen laten aantrekken.

Sinds het behalen van mijn laatste hardloopdoel merkte ik echter dat ik steeds vaker een smoesje verzon om niet te hoeven gaan. De alarmbellen gingen rinkelen: ik had een stok achter de deur nodig en wel nu!

Hoe ga ik dit in 2019 aanpakken? Mijn ideale aantal trainingen ligt op het moment rond de 3 per week. Met een beetje geluk doe ik daar nog een kleine krachttraining met lichaamsgewicht naast.

Waar kan ik met 3 hardlooptrainingen per week het best voor trainen? Een halve marathon misschien? Of wat denk je van een 10 kilometer?

Ping!

Alsof het de beste ingeving van de eeuw was leek het me ineens een fantastisch idee om dit jaar te focussen op de 10 kilometer.

In maart 2018 rende ik slechts 12 seconden boven mijn 4 jaar oude persoonlijk record.

Ik was op dat moment wel op en top getraind, maar trainde niet specifiek op het sneller worden op de 10 kilometer. Er zit een PR in. Dat geloof ik. En is dat niet zo, dan heb ik het op zijn minst geprobeerd.

Zo.

Wát voelt dat goed. Wanneer ik weer bestoken word met de vraag:

“Wat zijn je hardloopdoelen voor 2019 Lau? Wát zijn je doelen?”

Dan hoef ik in ieder geval niet meer stotterend naar de grond te kijken zonder een antwoord te weten.

Wat zijn je doelen, Lau?

Mijn doel van dit jaar is om 3x per week de hardloopschoenen aan te trekken en ook echt gericht te trainen: een tempo duurloop, een interval en een lange duurloop.

Tijdens de lange duurlopen probeer ik de eerste 5 kilometer 5 tot 10 seconden langzamer dan mijn gemiddelde tijd en de tweede helft juist 5 tot 10 seconden sneller. Goed voor de conditie én voor je runners mentaliteit. Het is de laatste kilometers immers all about the mindset!

Maandag, woensdag en vrijdag worden mijn vaste trainingsdagen in de agenda. Dit zijn de dagen dat ik over het algemeen niet vlog en teveel wijn op vrijdagavond niet als excuus kan gebruiken. Voel ik me goed en heb ik er zin in, dan plakken we daar natuurlijk lekker een zondagloopje aan vast.

Foto van lachende Laura bij zonsondergang

Wat zijn jouw doelen?

Ja! Ik ben blij. En, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, wil ik nu heel graag van jou horen wat jouw hardloopdoelen voor 2019 zijn.

Misschien wil je beginnen met hardlopen of ben je voor je eerste marathon aan het trainen.

Let me know!

Zo kunnen we elkaar hopelijk op alle niveaus blijven inspireren en motiveren.

Liefs,

Lau