Godverdomme, had ik toch gelijk. Spanje kun je wat dat betreft ook niet vertrouwen met zoiets als dit, dat weet je, idioot! Mijn hart bonkt in mijn keel. Ik probeer de angst die ik voel niet te laten zien maar voel dat verschillende tranen zich omhoog persen. Sterk blijven Lau, sterk blijven. Adem in, adem uit. Lach lief en vraag het zo nonchalant mogelijk. Jij kunt dit. Laat je niet kennen. Nu is het moment, als je wacht dan is het misschien te laat. Het is letterlijk now or never.

“Is het niet een beetje erg donker?”

Zucht. Dat is eruit. Twijfelend en hoopvol kijk ik de Spaanse kapster aan. Ik ben er op dat moment zeker van dat ze mij gelijk zal geven en zal voorstellen het nog een keer te verven. Ik wilde immers asblond met een grijze tint en mijn eigen uitgroei kleur, niet één of ander poep kapsel met paarse kwatjes erin!

“Nee. Het is nat.”

Shit. Ze ontkent. Dit had ik niet verwacht. Wat moet ik nu? De paniek schiet weer door mijn lichaam. Denk, denk, denk. Kut kappers. Pardon my French. Zie je! Om precies deze reden ben ik al twee jaar niet naar de kapper geweest. Ze doen altijd wat je niét wilt. Oké, chill Lau, je bent vanaf vrijdag weer in Nederland, dan ga je naar een goede (maar sowieso te dure) kapper. Rustig, pokerface. De kapster ziet duidelijk dat ik niet tevreden ben en trekt een zuurpruim gezicht. Zo een 10 minuten lang houden we de zuurpruim game strong.

Prompt vraagt ze me of ik het in model geföhnd wil hebben. Natuurlijk zeg ik ja, want als ik met dit hoopje poep op mijn hoofd naar huis moet kom ik waarschijnlijk nooit aan. Mijn pokerface staat nog steeds even strak. Beetje bij beetje begint ze mijn lokken te föhnen en zie ik de paarse kwatjes in zilveren, volle lokken veranderen. Hoe meer lokken ze föhnt, hoe meer de zilveren pracht over mijn donker geverfde uitgroei valt. “Ik vind dit best mooi”, zeg ik voorzichtig. Niet te vroeg juichen Lau, als je nu juicht kun je straks niet meer klagen.

Hoe meer ze föhnt, hoe mooier het wordt. Mijn haar gaat van een vieze döner kebab kleur naar stunning silver. De donkere uitgroei kan ik verrassend genoeg langzaam maar zeker waarderen en blijkt best goed bij mijn ogen en wenkbrauwen te passen. Zodra de kapster de klipjes uit mijn haar trekt, de lokken over mijn schouders vallen en er één hand doorheen wordt gehaald weet ik het:

She freaking smashed it.

Na 8 jaar platina blond heb ik mijn blonde lokken ingeruild voor donkere en zilveren pracht. En ik ben er weg van!

PS Aan alle kappers out there: sorry dat we je soms gemeen behandelen, het is ook gewoon iets heel spannends, je haar verven. Helemaal wanneer je jezelf voor het eerst in je leven met poepie bruin (nat) haar ziet en geen idee hebt van hoe het geföhnde plaatje eruit komt te zien. Daar ben jíj immers de expert voor. Geef je ons alsjeblieft hoop tot het (bittere) eind?

PPS Aan al mijn lieve blonde paniekzaaiers: houd hoop tot de föhn sessie.

PPPS Wat before & afters zijn altijd leuk:

Wat vind jij van mijn nieuwe coupe?

Liefs,

Lau