Meer dan een jaar geleden deelde ik het authentieke Spaanse tortilla recept van mijn Spaanse schoonmoeder met jullie. Je moet je voorstellen dat ik maart 2016, toen ik het recept publiceerde, al bijna een jaar met Tony ging en inmiddels heel wat Spaanse tortilla’s naar binnen gewerkt had. Het ging zelfs zo ver dat zijn moeder op een gegeven moment elke week weer een nieuwe tortilla voor ons maakte en ik één keer na een lange run een hele tortilla heb opgegeten. In mijn eentje bijna een kilo aardappelen en ik weet niet hoeveel eieren. Ik kan het je niet aanraden. Ja, wanneer ik ergens gek op ben, dan zul je dat de komende X weken elke dag voorbij zien komen tot ik het zat ben. Het is dan ook niet zo vreemd dat ik de ooit zo geliefde tortilla tegenwoordig bijna niet meer kan aanzien. Zijn er nog meer mensen met deze nare eigenschap? ;-)

De afgelopen weken (maanden?) was (en is het nog steeds) de beurt aan een nieuwe typisch (Zuid)Spaans gerechtje: Salmorejo. Ik eet het het liefst bij de lunch, maar als tussendoortje of avondmaal gaat het er ook prima in. Deze koude soep uit het Zuiden van Spanje vult enorm, is perfect voor de warme dagen, je hebt er geen oven of magnetron voor nodig én is ook nog eens heel goed voor de spijsvertering. Vergis je niet, want ondanks dat het er niet machtig uit ziet, kun je straks geen boeh of bah meer zeggen! Benieuwd naar het recept? Lees gauw verder!

Note Het is even wennen op het begin. Ik vond Gazpacho en Salmorejo zelfs heel vies de eerste keer dat ik het proefde! Vooral door de knoflook heeft het een nogal scherpe smaak en maakt de structuur dat je erg snel verzadigd bent. Het is een must om Salmorejo dan ook met lekker veel stokbrood te eten (zelfs al maakt dat het een stukje ongezonder ;-)) omdat dit de smaak minder scherp maakt. Zo doen de echte Spanjaarden het ook!

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 1kg rijpe tomaten
 • 200gr wit stokbrood + een stokbrood om erin te dopen
 • 100gr extra vierge olijfolie
 • 1 knoflook teentje
 • 1 theelepeltje zout
 • 1 hardgekookt ei
 • 1 scheutje appelazijn
 • Serrano ham (in blokjes, of snijd het zelf in stukjes)

Hoe maak je het? 

 1. Breng alvast een eitje aan de kook. Schil de tomaten (ja, echt) en pureer ze d.m.v. een staafmixer of keukenmachine. Dit wordt de basis.
 2. Snijd het knoflookteentje in hele kleine stukjes. Scheur vervolgens het stuk stokbrood (200 gr) in kleine stukjes.
 3. Gooi de tomatenpuree, knoflook, het brood, azijn én olijfolie bij elkaar en mix het geheel tot er een gladde crème soep ontstaat. Ga hier op je gevoel af. Salmorejo is niet zo dun als Gazpacho of tomatensoep, het is meer een crème dan soep en heeft een kleur die meer naar oranje dan rood neigt. Voeg eventueel wat extra tomaat/stokbrood/olijfolie toe naar smaak tot je de gewenste structuur krijgt. Bovenstaande afmetingen zijn volgens het originele recept, maar als jij het iets dunner of dikker lekkerder vindt, voel je dan vrij om extra brood toe te voegen of weg te laten. Ik vind het met extra brood lekkerder, dan wordt het dikker en smeuïger!
 4. Snijd het gekookte ei in kleine stukjes.
 5. Serveer het in een mooie kom of soepbord en maak het af door er wat ei en Serrano ham overheen te strooien. ¡Qué aproveche!

Nu ben ik heel benieuwd.. Ga jij het proberen? Laat je me weten wat je ervan vond?

Liefs,

Lau