Ik zie vaak berichtjes voorbijkomen waarbij duidelijk wordt dat het maar niet snel genoeg kan. Vragen als ´Hoe kan ik in X aantal weken X aantal kilo afvallen?´ of ´Hoelang doe ik erover om resultaat te zien?´ of ´Als ik nu elke dag een X aantal crunches doe, heb ik dan binnen X aantal weken een sixpack?´ zijn eerder regel dan uitzondering.

Op zich is daar helemaal niets mis mee: je stelt een doel voor jezelf en wilt dat doel binnen een bepaalde periode behalen. Het liefst zo snel mogelijk. Dat bewonder ik, dat is discipline. Maar wat nou wanneer die discipline niet meer zo aanwezig is en het ongeduld toeslaat? Juist. Dat gebeurt in 9 van de 10 gevallen. En daar wilde ik het vandaag even met je over hebben. Want in hoeverre is al die haast het waard?

Falen als excuus

Wanneer je een bepaald aantal kilo wilt afvallen dan is het duidelijk wat je moet doen. Minder eten dan je verbruikt, zoals ik al in een eerder artikel duidelijk heb uitgelegd. Toch gaat het in de regeling niet zo makkelijk als het klinkt. Elke dag naar een bepaald doel toe streven, consistent zijn en jezelf niet overgeven aan alle verleidingen omring, is voor de meeste zelfs vrijwel onmogelijk. Dit resulteert vaak in opgeven, of zoals de persoon het zelf ziet: ´falen´.

Onzin. Dikke, grote onzin.

Tenzij je voor een bikinifitness wedstrijd traint, een Olympisch kampioenschap op de planning hebt staan of er tiptop uit moet zien voor die ene rol in een Hollywoodshow, is het totaal overbodig om zoveel haast achter jou doelen te zetten. Een gezondere levensstijl heb je niet van de één op de andere dag. Dat vergt oefenen, tijd en meer oefenen. Zelfde geldt voor die sixpack die je zo graag wilt. Wanneer je dan opgeeft omdat het niet zo snel gaat als je wilt, dan vind ik dat laf. Je bent namelijk zélf degene die zich niet elke keer aan de juiste workout houdt of die training overslaat omdat je geen zin hebt. Het onder ogen komen en jezelf ervan bewust zijn dat je misschien niet de meest effectieve beslissing neemt, maar dit wel is waar je je fijn bij voelt, is daarentegen alles behalve laf. Nou klinkt dit misschien hard, maar het is wat we in de realiteit vaak zien gebeuren. Op zulke momenten werken we onszelf tegen. Maar is dat ook erg?

Nee.

Iedereen hecht andere waarden aan bepaalde doelen. We mogen dan misschien wel allebei als doel hebben een paar strakke, ronde billen te kweken, maar daarbij kan mijn doel ook weer zijn om lekker in me vel te zitten. Dat dat met een iets minder strenger dieet gaat (en iets meer Tony Chocolonely dan ideaal), dat is mijn keuze. Dat ik er op die manier twee keer zo lang overdoe als iemand die een strak schema volgt en geen training overslaat, dat is mijn keuze. En beide keuzes zijn oké. Zolang jij doet waar je je gelukkig bij voelt en je jezelf realiseert dat je zélf in de hand hebt hoe en wanneer jij je doelen behaalt, is het helemaal niet erg dat jouw journey dubbel zo lang duurt als je vriendin. Maar zeur dan ook niet wanneer het even niet zo snel gaat als gepland. Geduld is een schone zaak. Focus je op je doelen in het algemeen en gun jezelf hier ook meer tijd voor te nemen, om zo óók je andere doelen (lees: gelukkig zijn, lekker in je vel zitten, kunnen genieten van etentjes met vrienden) na te streven.

In the end, zal een sixpack alleen je niet gelukkig maken. De één doet het voor een goede boost zelfvertrouwen, de ander om op het podium te kunnen stralen. Hoe en waarom je het doet maakt niet uit, zolang je maar onthoud dat je het uiteindelijk voor niemand minder dan jezelf doet.

Geduld is een schone zaak.

Liefs,

Lau