”Waarom ben ik al wakker?” Is de eerste vraag die door mijn hoofd spookt op deze vroege ochtend. Vroeg is misschien een beetje een overdreven benaming, het is namelijk 9 uur- en gegeven het feit dat ik normaal om 8 uur opsta hier in Spanje maakt dat zelfs een late ochtend.

Toch is de situatie ditmaal net iets anders, omdat ik namelijk in plaats van 12 à 1 uur gisteravond (of moet ik zeggen ochtend?) om- jawel- 6 uur pas in mijn nest dook. Dat zijn toch geen tijden?!

Hopeloos probeer ik vandaag mijn ochtend ietwat gezond te starten(al het ijs, de Nutella crêpes en niet te vergeten een zak dikke vette churros dansen nog vrolijk in mijn maag), maar de vermoeidheid is niet te overbruggen. Eigen schuld dikke bult, ik zal eraan moeten geloven: vandaag is het de jaarlijkse familiedag op de tennisclub van de kids en ook ik word natuurlijk verwacht aanwezig te zijn.

Met 3 uur slaap, een niet zo toffe haarcoupe en 2 meter lange wallen vertrek ik dus richting de gezellige sportdag op de club. Hooray. Toch, wat ik gisteren en eergisteren heb meegemaakt zie je niet vaak. Een avond om nooit meer te vergeten, en daarom wil ik ook jou graag vertellen over deze te vette week in Blanes. Misschien een tip voor volgend jaar?

La fiesta de mayor

Elk jaar, meestal rond 21 tot 26 juli, vindt in Blanes ‘la fiesta de mayor’ plaats. In het kort is dit een week vol activiteiten, muziek, drank en leuke evenementen. Één van de grootste activiteiten tijdens dit evenement zijn de zogenaamde ”fuegos artificiales”, of te wel: de vuurwerk shows.

Van donderdag tot en met zondag, vier avonden lang, wordt elke avond om half 11 stipt een spectaculaire vuurwerk show van maar liefst een half uur lang gegeven. Deze dagen staan geheel in het teken van drinken, lachen en genieten- en heb ik tot nu toe met zoveel plezier beleefd dat ik het zeker blogpost waardig vond.

Als je je volgende vakantie boekt in de buurt van de Costa Brava raad ik het je zeker aan de laatste week van juli een bezoekje te brengen aan het Spaanse stadje, want dit is iets dat je gewoon niet mag missen!5

Wereldwijd bekend

De familie waarbij ik verblijf had al tijdens een van onze eerste gesprekken mij vol enthousiasme verteld over de vuurwerkshows. Het zou een waar spektakel zijn, waar maar liefst jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers op af komen. Elke avond wordt één vuurwerkshow gegeven vertegenwoordigd door een bepaald land of een gedeelte van Spanje, waarna vervolgens de bezoekers via internet massaal kunnen stemmen op de beste show. Dit evenement trekt enorm veel publiciteit- wereldwijd- en zou dan ook zeker het bezoeken waard zijn. Dat wilde ik maar al te graag met mijn eigen ogen beleven!

Foto van vuurwerkshow op het strand

The show has begun!

Afgelopen donderdag was het zover: de eerste vuurwerkshow zou om half 11 precies van start gaan. Rond een uur of 10 liep ik richting het strand, met de auto gaan was niet mogelijk. Alle wegen die richting het strand leiden zijn namelijk afgesloten, speciaal voor dit evenement. Hoe verder ik richting het centrum liep hoe meer mensen ik zag. Toen ik bij het strand zelf aankwam kon ik mijn ogen niet geloven.

Mensen, overal, zittend, staand of liggend in het zand en om het strand heen. Wat een prachtig gezicht! Het gevoel dat ik een Spaans, knap en romantische man naast me nodig had was ineens sterk aanwezig. Overal waren stelletjes te vinden die zich romantisch in elkaar nestelden, klaar om samen het vuurwerk te bezichtigen. Zo enorm lief!

Om kwart over 10 precies ging de eerste knal de lucht in. Begon het dan nu al? Het bleek echter een knal te zijn om de bezoekers te laten weten dat de show bijna gaat beginnen. Nog meer mensen (waar kwam iedereen vandaan!?) verzamelden zich rondom het strand. In het zand zitten was inmiddels niet meer mogelijk door de drukte- gelukkig had ik wel nog een plekje kunnen bemachtigen.

Los fuegos artificiales

Om half 11 begon het spektakel dan echt: de één na de andere vuurpijl schoot de lucht in. Alle kleuren, vormen en geluiden kwamen voorbij: ik heb nog nooit zo iets prachtigs gezien. Zelfs mijn geliefde nieuwjaarsavond haalt het niet bij deze show en ik heb met open mond zitten toekijken. Dit moeten minstens miljoenen zijn die daar binnen een half uurtje de lucht in geschoten worden. Ongelooflijk!

Foto van ijsje en crèpe

De prins op het witte paard

Vandaag, dag 3 beloofd weer een spektakel te worden, en er wordt zelfs gezegd dat dag 3 en 4 de drukste dagen zijn van allemaal. Ik kan mij dat niet zo goed voorstellen aangezien het nu al overvol was, maar ik ga het vandaag met eigen ogen beleven. In de tussentijd zet ik mijn zoektocht naar de Spaanse knappe macho voort, want dit hoor je eigenlijk gewoon met een geliefde te bewonderen. Waar is de prins op het witte paard als je hem nodig hebt? Ach, zolang ik hem niet gevonden heb, vermaak ik mij ook prima met ijs en crêpes met extra Nutella.

That reminds me of another tip: haal een ijsje bij het nieuwe ijstentje in de hoofdstraat van Blanes. Het tentje zit tegenover een andere, kleinere ijskraam genaamd Brezza. De Spaanse naam is blijkbaar te moeilijk om te onthouden, maar het ijs is niet te vergeten zo lekker. Yum!

Conclusie

Nogmaals, zeker het bezoeken waard. Verblijf je toevallig in Lloret, Barcelona, Tossa of omstreken? Kom dan minstens voor één avondje even gezellig langs. Na de vuurwerkshows zijn er verschillende cafés geopend en is er altijd wel minstens één mini concert gaande. Viva la vida!

Ben jij wel eens naar de Costa Brava geweest?

Liefs,

Lau