Iets waar ik erg aan moest wennen- en nog steeds een beetje- zijn de Spaanse eetgewoonten. Wat een verschil met Nederland! Het artikel van vandaag geeft een kijkje in de Spaanse keuken en de Spaanse eetgewoonten, vanuit mijn ervaringen so far!

Ik ben gek op het ontdekken van verschillende culturen en vind het dan ook maar al te leuk dat ik nu deel kan zijn van een andere cultuur. Wat me al gauw duidelijk werd is dat de eettijden totaal verschillend zijn van die in Nederland. Thuis eten wij als een typische Hollandse familie. Ontbijten voor we de deur uit gaan, lunch rond 12 uur, rond 3 à 4 uur een snack, om half 6 avondeten en om 8 uur wat ‘lekkers’ bij de koffie. Een hongerig monster als ik is dan ook al gauw weer opzoek naar eten rond een uur of 9 à 10 s’ avonds, waarbij ik vaak voor mezelf nog een sandwich, crackers of yoghurt met alle poespas erop en eraan maak. Hier in Spanje gaat dat dus totaal anders. Rond 8 uur s’ morgens ontbijten (el desayuno) de Spanjaarden waarna ze rond 12 uur of niets- of een stukje fruit op hun werk nemen. Lunch (la comida) echter wordt pas rond 2 à 3 uur klaargemaakt. Vervolgens wordt een klein dutje gedaan (à la siësta) waarna om 5 à 6 uur het tijd is voor merienda, oftewel: snack tijd. La merienda zorgt ervoor dat de Spanjaarden weer een tijdje vooruit kunnen en dit maakt dan ook dat ze pas rond 9 uur- in het weekend zelfs om 10 à 11 uur- het avondmaal bereiden (la cena). Na het eten wordt er- in tegenstelling tot de Nederlandse gewoontes- dus ook niets meer gegeten na het avondmaal. Logisch, want je gaat niet veel later na la cena lekker je nest in. Zoals dus te zien is zit er al enorm veel verschil tussen de tijden waarop Spanjaarden eten in vergelijking met Nederland.. Laten we het nu eens over de hoeveelheden hebben, want dat is ook iets waar je nog flink van op zult kijken. Althans, dat deed ik. En doe ik nog steeds..

Ontbijten is niet zo belangrijk voor de meeste Spanjaarden. Hoewel ik de meeste waarde hecht aan een groot, heerlijk en uitgebreid ontbijt (ik sta hier serieus eerder voor op!) boeit het ze hier allemaal niet zo. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik heb het hier over mijn ervaringen vanuit mijn Spaanse gastgezin. In de ochtend bereiden ze snel een broodje die ze vervolgens onderweg opeten. En raad eens wat ze eten? Jep- pan catalan. Iets wat ik heerlijk vind- begrijp me niet verkeerd.. Maar niet s’ morgens vroeg om 8 uur! Een stokbroodje wordt doormidden gesneden, de pulp van een tomaat wordt grondig over het brood gesmeerd en vervolgens wordt er een kilo olijfolie overheen gesodemieterd. Wat peper, wat zout, vaak ook knoflook.. En voíla! Pan Catalan. Ik moet er niet aan denken zo op mijn vroege morgen..

Dan de lunch. Oef, dat was even wennen! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wanneer het erg warm is buiten ben ik al gauw minder hongerig overdag. Kun je nagaan hier in Spanje, met 30+ graden Celsius en volop zon. Hier zitten ze daar echter niet zo mee: lunch, oftewel la comida, is namelijk de grootste maaltijd van de dag. Kijk dan ook niet raar op als je een enorm bord Spaghetti, rijst of een andere grote warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Met die hitte was dat erg wennen, maar nu ik eenmaal niet anders gewend ben vind ik het best fijn. Het is namelijk een ideale bron van energie- helemaal als je nog moet rennen of naar de gym wilt- en die energie kun je de rest van de dag nog prima gebruiken.

Het is logisch dat wanneer je rond 2 à 3 uur eet, je rond 6 uur weer trek krijgt. De meeste Spanjaarden nemen hier dan ook een kleine snack, of te wel- merienda. De kids eten vaak een wit broodje Nutella en ik heb de moeder van de familie al gek gekregen met mijn gezonde appel muffins. Rond deze tijd wordt ook vaak een drankje genomen in het centrum, wat ik persoonlijk een heerlijke relaxte manier van doen vind.

Het avondmaal is veel minder groot dan de lunchmaaltijd (tenzij ze uiteten gaan natuurlijk). Dit vind ik erg fijn, omdat je hierdoor niet met een overvolle buik je bed in duikt (ever experienced this? niet fijn!). Voor de avondmaaltijd eten we hier vaak een salade, een soep of een mooi stuk vis of vlees met wat groenten. Nothing special, but oh so good. Zoals je hebt kunnen lezen is dit een totaal andere manier van doen dan wij in Nederland gewend zijn. Toch vind ik dit een hele fijne manier van eten. Ik heb dan ook al de heerlijkste gerechten voorbij zien komen en mogen proeven. Vooral de soepen hier in Spanje zijn zo natuurlijk en vers! Stay alert, want er komen binnenkort een paar lekkere, gezonde en simpele Spaanse receptjes voorbij.

Si, la vida Español..

Me parece muy, muy bien.

Zijn jouw eetgewoontes thuis te vergelijken met de Nederlandse of Spaanse, of geen van beide?

Volg Runninglau ook via BloglovinTumblrInstagram of Facebook!

Liefs,

Lau