Vorige week al konden we de mening van Nadieh & Marileen lezen nadat zij beiden de eerste  testweek van de Tea Tox hadden volbracht. Dit resulteerde in twee totaal verschillende ervaringen met de thee in het eerlijke en uitgebreide review van de meiden. De ‘Weightloss Teatox’, die in totaal 14 dagen lang duurt, is met ingang van deze week afgelopen en zodoende heeft het ‘Tea tox test team’ weer een nieuw stukje voor jullie geschreven, waarin zij hun uiteindelijke mening, ervaringen en resultaten zullen delen. 

Marileen, studente gezondheidscommunicatie , vroeg mij voorafgaand aan de reviews of ze bij het schrijven van haar review wat evidenced based literatuur over (thee-) detoxen zou kunnen betrekken bij het schrijven over haar ervaringen. Het tweede review is dan ook een iets langer stukje, maar zeker interessant om te lezen wanneer je interesse hebt in de ‘feiten’ achter zo’n thee. Al nieuwsgierig? We beginnen met de uiteindelijke mening van Nadieh. Read on!


teatox

Nadieh – Final review

Twee weken zijn alweer voorbij.. Jeetje, wat gaat dát snel tegenwoordig! Ik heb het gevoel alsof ik niet eens meer hele dag meemaak. Vrijdag en Zondag zijn meestal reisdagen, waardoor ik het gevoel heb alsof ik maar 4 echte weekdagen heb en één dag weekend. Totale onzin, natuurlijk, maar vrijdag zat ik weer braafjes in de trein. Ditmaal wel met de zak TeaTox Weightloss in mijn zwarte, met roze en witte gestipte koffer.

Het zouden de laatste paar dagen van de TeaTox Weightloss kuur zijn, voordat ik mijn uiteindelijke oordeel moest vellen. Zou het iets geholpen hebben? Ik vroeg het me al af in de trein. Mijn huid was er nou niet echt beter op geworden, kwam ik achter toen ik in de weerspiegeling van mijn telefoon keek. Da’s nou wel erg jammer.
Het weekend was ook drukker voor mij dan normaal, maar alsnog probeerde ik mijn thee binnen te krijgen. Eigenlijk begon het te wennen: zo’n theetje ’s ochtends en ’s avonds. Daarbij vond ik het nog lekker, ook!

Maar of het uiteindelijk geholpen heeft? Nee. Niet in zekere mate, in ieder geval. Er was slecht een paar ons afgegaan qua gewicht, maar dat kan ook door het vele sporten en calorie tekort komen. Het viel niet echt aan te duiden dat dit nu per sé door de thee kwam. Over de andere voordelen die de thee zou moeten opleveren kan ik ook weinig zeggen, net zoals in de vorige review.

Het is jammer, maar waar: TeaTox Weightloss is geen magie. Ik denk overigens wel dat dit eerdereffect zal hebben als je met een weightloss-journey begint: je hebt je iets om aan vast te houden, je krijgt een soort “placebo-effect” en als je je dan ook nog aan het food & exercise plan houdt; moet het goedkomen.

Maar dat zal eerder aan het eten en bewegen liggen, dan aan de thee.


teatox2

Marileen – Final review 

Na twee weken de teatox gedronken te hebben, kan ik stellen dat mijn ervaringen met dit product ten opzichte van vorige week onveranderd zijn. De weightloss thee is lekker spicy van smaak en geeft ruimte voor een heerlijk ontspannen momentje om de dag mee te starten en te eindigen. Daarentegen heb ik niet gemerkt dat deze thee een verandering in mijn lichamelijke gesteldheid teweeg heeft gebracht. Waar het product mij in twee weken onder andere een verhoogd metabolisme (en zo gewichtsverlies), een minder opgeblazen gevoel, een beter uitziende huid en een verbeterd slaapritme beloofde [1], heb ik hier niets van gemerkt. Bummer! Maar hoe komt het nu precies dat de teatox deze effecten niet op mij had? Die vraag staat centraal in mijn uiteindelijke conclusie. Mijn antwoord baseer ik graag op een aantal bronnen die ik in mijn digitale boekenkast geraadpleegd heb ;).

NB: Met dit stukje heb ik niet het doel om dit product af te kraken (het is immers prima te drinken!). Ik leg uit hoe de makers van deze thee wel heel bijzondere claims maken die uiteindelijk erg in twijfel getrokken kunnen worden.

Allereerst: wat is nu precies ‘detoxen’? De Nederlandse vertaling van het woord is ‘ontgiften’, wat suggereert dat mijn lichaam vóór het gebruik van dit product vergiftigd is. Oei, dat klinkt best wel eng. Dit soort ‘fear appeals’ zijn echter onderdeel van de trukendoos van slimme marketeers om consumenten een product aan te laten schaffen. Er bestaat dan ook geen wetenschappelijk bewijs dat detoxdieten hun (meestal erg vage) beloften waarmaken [2]. Diverse bronnen stellen dan ook dat detoxen aan de hand van pillen, kruiden of thee niets te maken heeft met het verbeteren van de gezondheid [3 – 5].

Hoe dan ook, de beloftes die Teatox Weightloss maakt, moeten waargemaakt worden door het toevoegen van twee kopjes thee aan je dagelijkse dieet [6]. De thee bevat goji bessen, paardenbloem, jasmijnthee, chrysant, munt, citroengras en gember. Deze ingrediënten zouden het metabolisme op moeten schorten en zo gewichtsverlies moeten bevorderen. Wetenschappelijke studies presenteren echter twijfelachtige resultaten over dit effect. Zo wordt bijvoorbeeld niet aangetoond dat gember de energieverbranding stimuleert [6] en wordt het (zwakke) metabolisch verhogende effect van citrusvruchten alleen op korte termijn bemerkt [7]. Kruiden, koffie en thee kunnen wel een metabolisch verhogend effect hebben, maar dit hangt samen met het strikt naleven van een uitgebalanceerd gezond dieet [6]. Wanneer je daadwerkelijk af wil vallen, is het dus belangrijk dat je (met behulp van een specialist) een dieet samenstelt dat bij jou past en waarbinnen je (iets) minder eet dan dat je aan energie nodig hebt [8]. Daar heb je geen kruiden- of andere toverdrankjes bij nodig. Saai he? ;)

Maar hoe zit het dan met het opgeblazen gevoel dat veel lezeressen van Runninglau.com (mezelf incluis) ervaren, zoals uit de comments op Laura’s stuk over de Tiny Teatox blijkt? [9] De lichamelijke oorzaken hiervan zijn erg uiteenlopend en variëren per persoon. Mogelijke oorzaken voor een opgeblazen gevoel variëren van voedselallergieën tot het simpelweg hebben van te slappe buikspieren. Eén precieze oorzaak voor het vervelende gevoel moet nog ontdekt worden [10 – 11].

Deze thee raad ik graag aan aan iedereen die van herfstachtige kruidenthee houdt. In plaats daarvan kun je wat mij betreft ook gewoon een pakje Pickwick kopen en jezelf op die manier zo’n 22 euro plus verzendkosten besparen. Daarbij raad ik aan om altijd kritisch naar dit soort producten te kijken en naar je eigen gezonde verstand te luisteren, vooral wanneer een product claimt om wel erg wonderlijke beloftes waar te maken. Ik ga nog even genieten van mijn laatste kopje Teatox, maar op basis van de literatuur en mijn ervaringen blijf ik erbij dat deze thee geen bijzondere bijdrage levert aan mijn gezondheid. Ik ben hoe dan ook erg benieuwd of jij als lezer eventuele effecten merkt wanneer je deze Teatox gaat volgen!

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het schrijven van dit artikel:
[1]. Weightloss Teatox (sd). The benefits of teatox weightloss. Verkregen via http://www.teatoxweightloss.com/pages/page-1
[2]. Chivo opleidingen (2014). Vasten om af te slanken. Over sportvasten! Verkregen via http://www.chivo.nl/content/vasten-om-af-te-slanken-over-sportvasten
[3]. Prins, M. (2008). Detox: “ontgiften” van niet bestaande afvalstoffen. In G. Droog (red.) Feit of fictie? . Verkregen via http://www.guydroog.com.
[4]. Randall, B. (2012). Detox diets debunked. Verkregen via http://researchpsychiatriccenter.com/hl/?/100544/
[5]. Gavura, S. (2014). The detox scam: how to spot it and how to avoid it. Verkregen via http://www.sciencebasedmedicine.org/the-detox-scam-how-to-spot-it-and-how-to-avoid-it/
[6]. Westerterp-Plantenga, M., Diepvens, K., Joosen, A. M., Bérubé-Parent, S., & Tremblay, A. (2006). Metabolic effects of spices, teas, and caffeine. Physiology & behavior, 89(1), 85-91.
[7]. Gougeon, R., Harrigan, K., Tremblay, J. F., Hedrei, P., Lamarche, M., & Morais, J. A. (2005). Increase in the thermic effect of food in women by adrenergic amines extracted from citrus aurantium. Obesity research, 13(7), 1187-1194.
[8]. Gelder, S. van (2014). Evidence based afvallen: deel 1. Verkregen via http://www.dutchfitnesscommunity.nl/evidence-based-afvallen-deel-1/
[9]. Breije, L. (2014). Tiny teatox tested. Verkregen via https://www.laurabrijde.com/food-tiny-teatox/
[10]. Azpiroz, F., & Malagelada, J. R. (2005). Abdominal bloating. Gastroenterology,129(3), 1060-1078.
[11]. Houghton, L. A., & Whorwell, P. J. (2005). Towards a better understanding of abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders.Neurogastroenterology & Motility, 17(4), 500-511.


 

Ik wil jullie beiden, Marileen & Nadieh, enorm bedanken voor het testen en reviewen van dit product. Erg interessant om ook de wetenschap erbij te betrekken en zeker weer een ‘eye-opener’, dat niet alles gelooft moet worden wat er op internet wordt gezet.

Wat is jouw kijk, als lezer, op de ‘Detox thee’? Geloof jij erin of vind je het klinkklare onzin? 

Volg Runninglau ook via Bloglovin, TwitterInstagramFacebook, Tumblr of schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Liefs,

Lau

Laura

Written by 

Op mijn blog wil ik je laten zien hoe mooi het leven eigenlijk wel niet is, hoe je het beste uit jezelf kunt halen en je vooral je stimuleren je dromen te durven volgen. Life is good!

    Find more about me on:
  • facebook
  • linkedin
  • youtube