Heb jij vandaag iemand een glimlach of een traan op het gezicht bezorgd?

Ik, als online persoon, word dagelijks blootgesteld aan zowel negatief als positief commentaar van buitenaf. Nu is dat iets waar ik min of meer voor kies (als je je leven online zet kun je verwachten dat je daar reacties op krijgt), maar toch blijft het internet, of beter gezegd de mensheid (goh, klinkt heftig joh) mij af en toe flink verbazen. Ondanks dat de meerderheid van de reacties die ik binnenkrijg afkomstig is van te gekke en lieve volgers, komt er altijd wel eens een verdwaalde haat reactie of stomme opmerking langs. Ik kan daar simpelweg niet over uit. Waarom zou je je tijd steken in het naar beneden halen van iemand anders? Dat je iets of iemand niet leuk vindt, ok. Maar waarom zou je bewust iemand naar laten voelen over zichzelf? Dat is iets wat niet eens in me zou opkomen. Vind ik iets stom? Dan kijk ik toch niet!

En tóch is er nog zoveel haat out there

Niet alleen bij mij, niet alleen online bij YouTubers en Bloggers, maar ook in het “echte” dagelijks leven.

Het absurde hiervan? Haat reacties, vervelende opmerkingen of arrogante blikken komen vaak van mensen die zélf niet lekker in hun vel zitten. Lekker, al je onzekerheden van je afschuiven door ze iemand anders toe te schuiven. Easy, is het niet?

Ik citeer.

Wat een kakker .. Hoer – Anoniem 1

Je Spaans is niet vloeiend hoor en je uitspraak is slecht. – Anoniem 2

HAHAHA kijk dit dan, liever zijn zoals ik ben dan zó dun zijn, geen gezicht *tagt vriendin* – Anoniem 3

Pfff, “blogger”, dat kun je toch geen baan noemen. Dat kan iedereen. – Anoniem 4

Bovenstaande reacties heb ik echt ontvangen en zijn hoogstwaarschijnlijk bedoeld om mij 1. Slecht te laten voelen of 2. De schrijvers hiervan beter te laten voelen. Wellicht zelfs een beetje van beiden. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd dat je in het leven vooral moet doen wat jíj vindt dat goed voelt en waar jíj gelukkig van wordt. Wat de rest daarvan denkt? Dat kan jou toch helemaal geen f*ck schelen! Anoniem nummer één was waarschijnlijk net verlaten door zijn vriendin en Anoniem twee was het Spaans studeren even helemaal zat. Anoniem drie probeert al maanden tevergeefs te diëten en Anoniem vier heeft alles behalve lol op het werk. Poor them. Kom ik wel overheen, hopelijk geldt hetzelfde voor deze heldhaftige commentatoren.

Vage online comments zijn nog redelijk makkelijk te verwerken. Je ene oor in, het andere oor uit. Maar wat gebeurt er zodra je in het echte leven ineens op de proef wordt gesteld door deze zogenaamde “trolls”? Geloof me, ook daar weet ik alles van. Zo kreeg ik, toen ik nog wat aan de dunne kant was, spontaan een nogal persoonlijk belletje. Ik liet hem vervolgens het volgende berichtje achter:

Lieve Mitchel (als dat is hoe je écht heet althans), ik wil je even bedanken.

Jouw anonieme belletje van net, waarbij je mij op wonderbaarlijke wijze op mijn privénummer wist op te bellen om mij even te ‘melden’ dat ik anorexia heb, herinnert mij maar weer even al te goed aan het feit dat ik het zo slecht nog niet heb. Ik mag dan namelijk wel een hardloophol hebben, maar ik heb nog altijd meer bil dan jíj ballen. En dat is toch best een geruststelling! Fijne avond, voor jou in het speciaal, Mitch.

Ik heb vervolgens nooit meer iets van “Mitchel” gehoord.

Side note: hiermee probeer ik een voorbeeld te geven (met een knipoog) van de onzekerheden waar dit soort reacties uit voort kunnen komen. Dit zijn oude reacties die hoogstwaarschijnlijk niet eens op dit artikel terecht komen, dus dit is niet bedoeld als kat naar de anonieme reacties toe. Daarbij komt dat 9 van de 10 het beter is om niet te reageren op negatieve reacties, maar je hoeft natuurlijk niet over je heen te laten lopen. Keep that in mind! :-) 

Mensen zijn rare wezens en er zullen helaas altijd bepaalde personen zijn die je naar beneden willen halen en vrijwel alles misgunnen in het leven.

Ik schrijf hierover omdat ik weet dat de weg naar een bepaald doel of een bepaalde droom niet altijd vlekkeloos gaat en er hoe dan ook (onverwachte) obstakels op je pad zullen komen. Word je dan ook nog ineens bekogeld met de ongevraagde meningen van je overbuurvrouw Truus en chagrijnige werkgever Henk, dan kan je droom er ineens behoorlijk onzeker uitzien.

DUS

Laat je niet beïnvloeden door al die chagrijnige wezens op deze piepkleine aardbol. Onthoud: het zijn ook maar mensen. Haat en nare reacties komen voort uit onzekerheid. Zolang jij doet wat goed voelt, je hart volgt en goed bent voor anderen, kom jij er wel. Volg je dromen. Ik geloof in jou. En in karma.

OF

Ik schrijf hier óók over omdat ik zeker weet dat er minstens een paar lezers bij zitten die wellicht zelf (bewust of onbewust) een nare reactie hebben achtergelaten of een vervelende opmerking hebben gemaakt. Ben jij zo iemand? Denk dan nog eens goed na. Is het je tijd en moeite echt waard? Ga je je er echt beter door voelen? Tuurlijk niet! Gebruik je energie lekker om de wereld juist een beetje mooier te maken! Vertel je vriendin eens dat je zo opkijkt tegen haar positiviteit. Laat dat onbekende meisje in de trein weten dat je haar schoenen amazing vindt. Schuif eens aan bij die meneer die altijd precies om 10:00 alleen in de HEMA zit.

Ik beloof je, dat voelt véél beter dan een nare reactie achterlaten. Kleine gebaren, grote gevolgen.

If you have the power to make someone happy, do it. The world needs more of that. 

Liefs,

Lau