Quinoa, cacaobonen, kokosvezels en lijnzaad… We kunnen niet meer om de superfoods heen. Als zelfs de buurman van driehoog knabbelt aan zijn incabessen, wie ben ik dan om achter te blijven?

Tijdens mijn dagelijkse portie scrollen door Instagram (waar ik ook de nodige Fitness-accounts op volg) kom ik in tien minuten drie foto’s tegen van karaffen water met daarin slierten komkommer, voorzien van de hashtag #healthy. Beteuterd staar ik naar mijn saaie ontbijtje, bestaand uit twee degelijke boterhammen met kaas. Ik gooi geen hennepmelk door mijn smoothie en strooi geen kokosbloesemsuiker in mijn thee… Wat zegt dit over mij?

BIJENPOLLEN

Eigenlijk zijn superfoods als quinoa en chiazaad alweer hopeloos ouderwets. Als je een beetje gezond bezig wilt zijn, eet je volgens foodblogs kurkuma en bijenpollen. Bij voorbaat ben ik sceptisch. Is het niet allemaal één grote reclamestunt voor dure producten die makkelijk vervangen kunnen worden door een goedkoper stuk fruit?

In een reclame zie ik hoe een typische hipster, compleet met baard en overhemd met duizeligmakend printje, zijn ontbijt klaarmaakt. Doorgaans voegt hij graag wat extra vezels toe aan zijn vroege maaltijd, maar laat hij de laatste portie chiazaad net gisteren opgemaakt hebben. Zonder te aarzelen reikt hij naar de vogelkooi naast hem en strooit wat zangzaad door zijn havermout. Niemand die het doorheeft.

blog 2 afbeelding 1

SCEPTISCH

Superfoods zouden door het hoge gehalte aan vitamines, mineralen en antioxidanten een positief effect hebben op de gezondheid. Maar het daadwerkelijke effect van superfoods is over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd, bevestigt het Voedingscentrum.

Thuis aten wij vroeger altijd wat de pot schafte. Later begon ik nieuwe maaltijden en tussendoortjes te ontdekken (ik kan inmiddels niet meer zonder Griekse yoghurt). Toch heb ik mezelf nog nooit echt gewaagd aan superfoods. Ik grijp liever naar een banaan dan een tarwesapje.

1422952228302

WEET WAT JE EET

Als jij je gelukkig voelt op een dieet van moerbeibessen en spirulina (ik geef eerlijk toe dat ik even moest googlen wat dit precies is), ga dan vooral je gang. Zolang we maar niet het idee krijgen dat we enkel gezond kunnen leven dankzij overprijsde zaden en poeders.

Ik denk dat het belangrijk is om te weten waar je eten vandaan komt. En dan bedoel ik niet van de snackbar om de hoek (al mag dat natuurlijk best eens op z’n tijd), maar dat je weet wat je op je bord schept. Je merkt waarschijnlijk vanzelf dat je lichaam beter functioneert als je pure, natuurlijke producten eet. Ons lichaam heeft verschillende bouwstoffen nodig en daar horen ook koolhydraten, gluten en andere zogenaamde ‘dikmakers’ bij.

Ik ben voor vrijheid van etensuiting. Terwijl de buurman van driehoog vrolijk verder smult van zijn boerenkoolchips, ga ik verder met mijn boterham met kaas. Helemaal super.

Liefs,

Bernadette

Door Bernadette, Runninglau’s columnist

Dit vind je misschien ook wel interessant: