De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken, daar kan geen Spanjaard omheen. In het kleine jaar dat ik met Antonio ga ben ik dan ook al rijkelijk volgestopt met hele tortilla´s van zijn moeder, of die nou in Spanje zelf verorberd worden of vers in het vliegtuig meegaan: ze zijn altijd weer even heerlijk. Na meerdere verzoekjes van jullie kant deel ik vandaag het authentieke Spaanse tortilla receptje met jullie, op de manier hoe zijn moeder hem maakt. Met het volgende receptje zul je heel de familie verbazen met je Spaanse kookkunsten, zowel koud als warm héérlijk. Vamos!

Wat heb je nodig? (kleine tortilla, de foto is één punt)

 • 3 aardappels
 • 5 eieren
 • 1 ui
 • Olijfolie
 • Zout

Bereidingswijze

 1. Snijd de ui (maak er kleine blokjes) van en verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit vervolgens de ui in 5 min. zachtjes gaar totdat ze goudbruin zijn. 
 2. Schil de aardappels (of koop kant en klare aardappelschijfjes) en spoel de geschilde aardappels even af onder de kraan. Snijd de aardappels in plakken.
 3. Zet een diepe pan op het vuur met vrij veel olijfolie, de Spanjaarden gebruiken zoveel olie dat het bijna is alsof je de aardappel frituurt. De aardappels moeten echt ondergedompeld zijn in het olie. Voeg ook de gebakken ui toe aan het mengsel.
 4. Laat de aardappels en uien 25 minuten bakken in de pan op laag vuur. De aardappels moeten niet bruin worden dus zet het vuur niet te hoog!
 5. Als de aardappels zacht genoeg zijn, schep je de aardappels en de uien uit de pan en giet je deze over in een zeef om alle olie uit te laten lekken.
 6. Klop de eieren in een kom tot ze schuimig worden. Voeg zout naar smaak toe.
 7. De aardappelen en uien bij het ei-mengsel en roer het geheel door elkaar heen.
 8. Zet weer een koekenpan op de plaat, deze keer vet je de pan slechts een beetje in. Let op: zet het vuur niet te hoog, dan krijg je een zwarte tortilla die van de binnenkant niet gaar is. Zet de bakplaat dus zachtjes aan en heb geduld ;-). Voeg het mengsel toe en laat de tortilla op laag vuur stollen. Als de zijkant van de tortilla makkelijk los laat van de pan dan kan je hem omdraaien met behulp van een bord. Dat omdraaien doe je snel en in één beweging!
 9. Draai de tortilla nogmaals om zodat alle kanten mooi bruin worden. Tip: Vouw met een spatel de randen van de tortilla iets naar binnen, dan krijg je zo een mooie ronde dikke tortilla!

IMG_0270

Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik!

Liefs,

Lau